Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, Burdur ilinin tarihi, kültürel ve doğal mirasını korumak, geliştirmek, gelecek kuşaklara aktarmak, turizmi çeşitlendirmek, tanıtmak, pazarlamak, kültür ve turizm alanlarındaki faaliyetlerle ilgili kurumlarla işbirliği yaparak koordinasyonu sağlamaktır. Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Müze Müdürlüğü’nün envanterleri arasında 442 arkeolojik, üç kentsel, dört tarihi ve 14 doğal olmak üzere toplam 442 sit alanı, 16 Askeri Yapı, 204 Dinsel ve Kültürel yapı, 68 İdari Yapı, 190 Sivil Mimarlık Örneği ve 2 Endüstriyel yapı olmak üzere toplam 480 anıt eser, 2.900 Arkeolojik, 958 Etnografik, 3.033 Sikke ile 41 Mühür ve Mühür Baskısı olmak üzere toplam 6932 eser bulunmaktadır.

Kırklareli ızgara köftesi, Kırklareli peyniri, tatlısı ve hardaliyesi önemli gastronomi ürünleridir. Kırklareli ilinde camiler (Hızırbey Camii, Kadı Camii, Beyazıt Camii, Karakaş Camii, Vize Küçük Ayasofya Camii ‘Gazi Süleyman Paşa’, Kapan Camii), türbeler (Topçu Baba, Zindan Baba, Gül Baba, Binbiroklu Ahmet Baba Türbesi), Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı, hamamlar (Hızırbey Hamamı ‘Çifte Hamam, Babaeski Hamamı, Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa Hamamı), köprüler (Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü, Babaeski Köprüsü, Alpullu (Sinanlı) Köprüsü, Pehlivanköy Akarca Köprüsü), çeşmeler, manastırlar (Aya Nikola Manastırı, Vize Mağara Manastırları) ve Koyunbaba Kilisesi olmak üzere birçok tarihi eser mevcuttur. İlde Aşağıpınar Höyüğü Yerleşimi (Neolitik Dönem Sergisi), Kanlıgeçit Höyüğü Açık Hava Müze Projeleri, Demirköy Fatih Dökümhanesi Kazısı devam etmektedir. Kırklareli ilinde turizm alt ve üstyapısını güçlendirmek için Hamdibey Köyü Sokak Sağlıklaştırma ve Meydan Düzenleme, Istrancalar Yöresel Ürünler Üretim ve Satış Merkezleri Tasarımı, Vize İlçesi Yenesu Mağarası’nın Turizme Açılması, Kıyıköy beldesi Sokak Sağlıklaştırma ve Meydan Düzenlemesi, Ayanikola Mağarası’nın Çevre Düzenlemesi ve Turizme Açılması projelerinin bazıları tamamlanmış ve bazıları da devam etmektedir.

Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise kültür turizmi, kıyı turizmi, doğa ve doğa yürüyüşü (trekking) turizmi, mağara turizmi, bitki inceleme, kuş gözlemciliği, foto safari, sportif olta balıkçılığı, av, kamp ve karavan, gastronomi, doğa turizmi ve bisiklet turlarıdır. Yaklaşık 50 kilometrelik doğal bir kumsala sahip olan Kırklareli’nin Kıyıköy, İğneada ve Kastros en önemlileri plajlarındandır. Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde yer alan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma ve Istranca Dağları Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün turizm envanterinde yer alan çekim merkezleridir oluşmaktadır. Alan; orman, kıyı, kumul, dağ, deniz, göl ve dere gibi farklı pek çok nadir ve hassas ekosistemi barındırmaktadır. Longoz Ormanları dünyada örneğine az rastlanır bir ekosistem tipi olup, ekolojik yapısı ve büyüklüğü bakımından bölgenin çok önemli bir kaynak değerini oluşturmaktadır. Kıyı kumullarının oluşturduğu farklı ekosistem içerisinde balıklar, kuşlar, memeliler, sürüngenler gibi pek çok hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ziyaretçiler açısından ilgi çekici özelliği ise yaban hayatı, kumul bitkileri ve bölgede bulunan çeşitli su kuşlarıdır.

İl Müdürlüğü’nün öne çıkan faaliyetleri arasında müzecilik hizmetlerinin (bir müze mevcut) yürütülmesi, kütüphanecilik hizmetlerinin (beş kütüphane mevcut) yürütülmesi, restorasyon çalışmaları, halk kültürü konularında araştırmalar yapmak, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması amacıyla kurslar düzenlenmesi yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akay, B. ve Yılmaz, N. (2018). Kırklareli’de Ekoturizm Sertifikalarından Koruma Alanları Ağı’nın (PAN Parks) Uygulanabilirliği ve Vize İlçesi Cittaslow Kazanımları, Turizm Akademik Dergisi, 5 (2): 215-224; Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm İşleri Şube Müdürü Z. Kurtulmuş ile 05.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Akay); https://kirklareli.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 05.12.2019); http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9857/belediye-isletme-belgeli-tesisler.html, (Erişim tarihi: 10.12.2019); acentabul.kultur.gov.tr, (Erişim tarihi: 09.12.2019). Uğurlu, K. ve Akay, B. (2017). Doğa Bilinçli Nesiller Yetiştirmede Ekoturizmin Önemi: Kırklareli İli-Dereköy Doğa Eğitim Merkezi Örneği, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5: 27-38.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://kirklareli.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 05.12.2019).