Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, Kırıkkale ilinin tarihi, kültürel ve doğal mirasını korumak, geliştirmek, gelecek kuşaklara aktarmak, turizmi çeşitlendirmek, tanıtmak, pazarlamak, kültür ve turizm alanlarındaki faaliyetlerle ilgili kurumlarla işbirliği yaparak koordinasyonu sağlamaktır. Müdürlük, kendisine bağlı il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir.

Müdürlüğün kültür envanterleri arasında Kırıkkale Evleri, Kırıkkale Tarihi Gar Binası, Nur Camii, Tarihi Kültür Merkezi (Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü), MKE Havuzu, Tarihi Çınar Ağaçları, Hüseyin Kâhya Parkı, Endüstri Meslek Lisesi, Sevgi Yolu, Şehitler Parkı, Büyük Şehir Parkı, Ceritkale Kaya Mezarları, Sulu Mağara, Rahmi Pehlivanlı Müzesi, Haydar Sultan Türbesi, Karıştıran Kilisesi, Hacı Taşan Kültür Merkezi, Karıştıran Mesire Alanı, Tarihi Keskin Evleri, Tarihi Halk Kütüphanesi, Tarihi Fişekhane, Tarihi Kibrithane (Halk Eğitim Merkezi), Tarihi Çeşme ve Tarihi Dükkân, Hacı Taşan’ın Evi, Tarihi Bedesten Çarşısı, Kırıkkale Rafinerisi, Hasandede Camii ve Türbesi, Hasandede Heykeli, Tarihi Hasandede Evleri, Tarihi Çeşnigir Köprüsü, Büklükale Örenyeri ve Kurtarma Kazısı Alanı, Karakeçili Kilimleri, Yunak, Karaahmetli Tabiat Parkı, Celal Bayar Piknik Alanı, Kırıkkale Silah Müzesi, Yahşihan Gar Binası, Yahşihan Demir Köprü, Ballı Camii, Koçu Baba Camii ve Türbesi, Seyidin Tepesi, Bey Konağı, Delikli Kaya, Kale Kışla Köyü Kaleleri, Gavurevi Örenyeri, Sulakyurt Barajı, Şeyh Şami Camii ve Türbesi, Yeşilyazı Köyü Camii ve Türbesi, Tarihi Asma Köprü, Büyük Avşar Köyü Camii, Tuz Mağarası, Karabekir Konağı, Karabekir Camii, Alio Kayası, yöre mutfağının (Besmeç, Çürütme, Haside, Kavut, Havan Tel Kadayıfı, Tan Pilavı ve Keskin Tava gibi) çeşitli lezzetleri ve türkü ve bozlakları (Yüce Dağ Başına Yağan Kar İdim, Menevşe Koymuşlar Gülün Adını) yer almaktadır.

Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise, kültür turizmi, sportif olta balıkçılığı, yayla turizmi, dağ ve doğa yürüyüşü, mağara turizmi, yaban hayatı, yamaç paraşütüdür. Kesik Köy’de yer alan Çeşnigir Köprüsü, Karaahmetli Tabiat Parkı ve Celal Bayar Parkı, İl Müdürlüğü’nün turizm envanterinde yer alan çekim merkezleridir. Müdürlüğün öne çıkan faaliyetleri arasında kazı çalışmaları ile ortaya çıkan değerlerin korunma ve kayıt altına alınması, unutulmaya yüz tutmuş yerel kültürel değerlerin kayıt altına alınarak korunması, Kırıkkale Üniversitesi ile ortak proje faaliyetleri yer almaktadır. Müdürlüğün bu bağlamdaki vizyonu Kırıkkale’nin yaşayan ve gelişen bir kent olarak; kültür ve turizm alanında sahip olduğu değerlerle kısa sürede markalaşmasını ve sürdürülebilir turizm yaklaşımı ile İlimizin dünya turizminden alacağı payı arttırmak şeklinde ifade edilmektedir.

Referanslar

http://www.kirikkale.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019); http://www.kirikkale.gov.tr/sehrimiz, (Erişim tarihi: 24.11.2019); Nalçacı, İkiz, A. ve Solunoğlu, A. (2019). Kırıkkale İlinin Turizm Potansiyelinin Swot Analizi ve İlin Turizm Türleri Açısından Değerlendirilmesi. VII. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu. 17-19. 10. 2019. Kırıkkale: Kırıkkale Üniversitesi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://kirikkalekulturturizm.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019).