Kırıkkale

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Kentsel Destinasyon

Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumundadır. Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulukyurt ve Yahşihan olmak üzere sekiz ilçesi mevcuttur. Kuzeyinde Çankırı, Kuzeydoğusunda Çorum, Yozgat, güney ve güneydoğusunda Kırşehir ve batısında Ankara ile komşudur. Kırıkkale’nin gelişimi yakın geçmişe dayanmaktadır. İl genelinde bulunan farklı mağaralar, yeraltı şehirleri, höyük gibi arkeolojik alıntılar tarihi bir dokuya sahip olduğunu göstermektedir.

Kırıkkale’ye ulaşım konusunda havayolu, karayolu ya da demiryolu tercih edilebilir. İlin kendisine ait havaalanı bulunmamakla birlikte Ankara Esenboğa Havalanına olan uzaklığı 91 kilometredir. Karayolu ve demiryolu için de alternatifler söz konusudur. Kırıkkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı dokuz adet A grubu seyahat acentası bulunmaktadır. Kırıkkale’de turizm işletme belgeli ve belediye belgeli otel sayısı toplam 13 olarak bulunmaktadır. Toplam yata kapasitesi ise 778’dir.

Kırıkkale’de alternatif turizm türlerinden söz etmek mümkündür. Kültür turizmi kapsamında kentin sahip olduğu değerler arasında Hasan Dede Camii ve Türbesi, Şeyh Şamil Camii ve Türbesi, Ballı Camii ve Türbesi, Koçubaba Camii ve Türbesi, Hyadar Sultan Camii ve Türbesi gibi çok sayıda cami ve türbe bulunmaktadır. Kapulukaya Baraj Gölü’nde amatör olarak sportif olta balıkçılığı yapma imkânı sunulmaktadır. Yayla turizmi kapsamında yükseklikleri 1.200-1.600 metreyi bulan çok sayıda yayla mevcuttur. Kızılırmak vadisinde dağ ve doğa yürüyüşü yapmaya imkân sunulmaktadır. Kırıkkale‘ye bağlı Keskin ilçesi sınırlarında bulunan Sulu Mağara’da mağara turizmi gerçekleştirilmektedir. Toplam uzunluğu 285 metre olan mağara doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil özelliğe sahiptir. Kırıkkale Ahılı Tepesi’nden yapılan yamaç paraşütü uçuşları aynı zamanda farklı tecrübeler sunmaktadır.

Kırıkkale sahip olduğu silah fabrikası ve silah müzesi, uluslararası düzenlenen kültür festivalleri, tarihi gar binası, bedesten çarşısı, sivil mimari örnekleri, tarihi evleri ve konakları ile görülmesi gereken destinasyonlar arasında yer almaktadır. Kırıkkale’nin kendine has mutfak kültürü de görülmesi gereken değerler arasında yer almaktadır. Yöresel lezzetler arasında Kekin tava, tarhana çorbası, yufka ekmek, yuvalak çorbası, yarma aşı, katmer, kömbe gibi çok sayıda lezzet bulunmaktadır. Kırıkkale gastronomi turizmi açısından gelişme gösterebilecek destinasyonlar arasında yer alabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) (2020). Kırıkkale. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kirikkale/genelbilgiler, (Erişim tarihi: 02.07.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) (2020). Kırıkkale https://kirikkale.ktb.gov.tr/TR-219637/kirikkale-belediye-belgeli-otelleri.html, (Erişim tarihi: 02.07.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm İstatistikleri (2020) https://yigm.ktb.gov.tr/Eklenti/63642,turizm-istatistikleri-2019-iceyrekpdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 02.07.2020).