Kiosk (Bagajsız Check in)

Havayolu İşletmeciliği

Kelime anlamı olarak kulübe anlamına gelen kiosk; uçağa biniş için gerekli kabul işlemlerini zaman kaybetmeden yapmayı sağlayan cihazdır. 2005 yılından beri havaalanlarında bulunan kiosk cihazları, yolcuların kendi kendilerine (self check-in) bilet kontrol ve kayıt işlemlerini yapmaları için basit menüleri ile ekrana dokunarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Yolcuların bagajları yoksa biniş işlemlerini havalimanındaki kiosklardan kendilerinin yapmasına imkân tanıyan bir check-in uygulama noktasıdır. Bagajsız self check-in işlemlerini başlatmak için şu adımların sırasıyla yapılması gerekir:

- Sık uçan yolcu kartı (Miles&Smiles gibi) veya herhangi bir banka kartını kart okutucuya yerleştirilmesi,

- Elektronik bilet numarası ya da rezervasyon kodunun (PNR) girilmesi,

- Koltuk seçiminin yapılması,

- Biniş kartının üretilmesi.

Kiosk cihazında işlem yapmak için bagajsız check-in işlemlerinin havayolu şirketlerine göre değişmekle beraber genellikle uçağın kalkış saatinden 12 saat önce başlaması gerekir. Kiosk işlemleri iç hatlarda uçağın kalkış saatine 45 dakika kala, dış hatlarda ise 60 dakika kala sona erer. Biniş kartını kiosklardan almış olan yolcular güvenlik kontrolünden geçerek doğrudan uçuş kapısına gidebilirler. Yolcuların bagajsız seyahatlerinde, aynı gün dönüşleri varsa, kiosk cihazlarında return check-in işlemi yapılabilir. Eğer yolcuların bagajları varsa, yolcular bagajlarını “bagaj teslim” kontuarlarında teslim ettikten sonra uçuş kapısına geçebilirler. Kiosk cihazının zaman avantajı, maliyetlerin düşürülmesi, alan avantajı, iş yükünün hafiflemesi ve güvenlik gibi avantajları vardır.

Yolcuların biniş işlemlerini kendisinin yapmasına imkân tanıyan kiosk özellikle yoğun uçuşların olduğu büyük havalimanlarında biniş bankolarında bekleme kuyruğunu azaltarak yolcuların terminalde fazla zaman kaybetmeden uçağa binebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca yolcuların olası biniş işlemlerini geç yaptırdığı için uçağa alınmaması sorunu da ortadan kalkmış olmaktadır. Havayolu işletmesi açısından, personel kullanmadan check in işleminin yapılması maliyetleri azaltmaktadır. Mevcut personelin iş yükünü hafifletmektedir. Havalimanı açısından ise kiosk kullanmak alan genişliği sağlamaktadır. Kiosk sayesinde yolcular kişisel bilgilerini herhangi bir memur veya çalışan ile paylaşmak zorunda kalmayarak direkt olarak sistem üzerinden istediği bölüm ile muhatap olarak oldukça güvenli şekilde check in işlemlerini yapmaktadır. Kiosk cihazları bu tür avantajları sayesinde kullanıcıların hayatlarına konfor, hız ve işlevsellik getirmektedir.

Referanslar

Abdelaziz, S. G., Hegazy, A. A., ve Elabbassy, A. (2010). Study Of Airport Self-Service Technology Within Experimental Research Of Check-in Techniques Case Study And Concept, International Journal of Computer Science Issues (IJCSI), 7 (3): 30; Chang, H. L., ve Yang, C. H. (2008). Do airline self-service check-in kiosks meet the needs of passengers?., Tourism Management, 29 (5): 980-993; https://www.airport-technology.com/features/feature1179/ (Erişim tarihi: 10.07.2019); Staub, S., & Teber, S. (2015). Turkish Air Passenger Characteristics and Approach to Self Service Applications Provided by Turkish Air Transport Corporations, Procedia-Social and Behavioral Sciences, 195: 32-41.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sabatová, J., Galanda, J., Adamčík, F., Jezný, M., ve Šulej, R. (2016). Modern Trends In Airport Self Check-in Kiosks, MAD-Magazine of Aviation Development, 4 (20): 10-15.