Kabin Bagajı

Havayolu İşletmeciliği Ulaştırma İşletmeciliği Havayolu Yolcu Taşımacılğı

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Harun YILMAZ (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Betül YEŞİLTEPE ERKAYIRAN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Havayolu yolcuları iki farklı bagaj taşıyabilmektedir. Uçak altına verilen kayıtlı bagajlar ve uçak içinde yanında taşıdığı kabin (el) bagajlarıdır. Kabin bagajı, yolcunun kayıt altına alınmış bagajının dışında, uçak kabininde taşıdığı bagajdır. Mevzuattaki tanıma göre, bir hava aracının kabin bölümünde taşınan el bagajları olarak tanımlanmaktadır. Kabin bagajında, genellikle yolcular en temel ihtiyaçlarını ve ağırlık olarak da hafif olan eşyalarını taşımaktadır. Ancak kabinde bagajların içinde bulunan malzeme/maddeler önem arz etmektedir. Havacılık sektöründe son yıllardaki güvenlik önlem ve uygulamaları özellikle uçak içi kontrollerde daha sıkı kurallar getirmektedir. Dünya genelinde ve Türkiye’de de havayolu işletmelerinin kabin bagajı konusunda bazı kuralları mevcuttur. Kabin bagajı sekiz kg ağırlığında ve 23x40x55 santimetre ölçülerinde olması istenmektedir. Ancak Business ve First Class sınıfında seyahat eden yolculara ekstra haklar tanınabilmektedir.

Havayolu işletmelerinin ve özellikle kabin ekibi üyelerinin uçuş esnasında dikkat etmesi gereken konular vardır. Yolcuların uçak içinde yanında getirdiği taşınabilir el bagajlarını, uçuş emniyetini tehlikeye atmaması açısından, başüstü dolaplarına veya yolcu koltuklarının altına yerleştirilmesi zorunluluğu bulunmakta iken zaman zaman bu kuralın ihlal edildiği görülmektedir. Yolcu beraberindeki el bagajları bazı sebeplerden dolayı kabin içine kabul edilmeyebilir. Kabin içinde kabul edilmeyen bu bagajlar, uçakların kargo kompartmanlarında taşınır.  Özellikle havalimanı terminalde bilet ve bagaj işlemlerinde tespit edilemeyen ve kabinde taşınmasına izin verilmeyen tehlikeli maddeler de aynı süreçten geçmektedir. Bu ve buna benzer durumlar otorite tarafından takip edilmekte ve tüm işleticilere uyarı niteliğinde duyurular yapılmaktadır.

Kabin bagajı konusunda uluslararası uçuş kuralları çerçevesinde bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Yolcuların sorunsuz bir şekilde uçuş gerçekleştirmesi için kabin bagajında yasaklı maddelerin neler olduğunu ilgili listeden kontrol etmesi gerekmektedir. Yasaklı maddeler; her türlü ateşli ya da ateşsiz silah, oyuncak silahlar ya da silah şeklinde çakmaklar, her türlü makas ya da çakı, her türlü sopa (golf, beyzbol, kriket), sivri uçlu şemsiyeler, kamp ocakları, dikiş seti, elektroşok ya da biber gazı gibi kişisel savunma araçları vb maddelerden oluşmaktadır. Bazı havayolu işletmeleri de yolcularını; ABD varışlı, kalkışlı ya da aktarmalı uçuşlarda ve Avustralya ve Yeni Zelanda kalkışlı ya da aktarmalı uçuşlarda, 350 mililitre ve daha büyük kaplardaki tozların, el bagajı ya da kabin bagajı olarak taşınmasına izin verilmediği şeklinde uyarmaktadır.

Türkiye’de havacılık sektöründe otorite kurum olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, tüm dış hat ve iç hat uçuşlarında kabin bagajlarında sıvı kısıtlaması uygulaması getirdi. Sıvılar kabin içinde en fazla 100 ml’lik şişelerde taşınabilmektedir. Bu şişeler en fazla bir litrelik kilitli şeffaf poşet içinde taşınabildiği ve uçuş sırasında yolcunun yanında bu poşetlerden sadece bir adet bulundurabileceği belirtildi.

Referanslar

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara:Pulsat Basımevi; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) (2014). Ramp Hizmetleri Havaalanları Daire Başkanlığı yayın no:HAD/T-21 Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık; https://www.emirates.com/tr/turkish/before-you-fly/baggage/cabin-baggage-rules.aspx?cs=Y, (Erişim tarihi: 11.09.2019); http://web.shgm.gov.tr/tr/genel-duyurular/1648-havayolu-ile-seyahat-eden-yolcularin-el-kabin-bagajlarinda-tasiyabilecekleri-sivilarla-ilgili-duyuru, (Erişim tarihi: 11.09. 2019); https://www.turkishairlines.com/tr-us/bilgi-edin/kabin-bagaji/index.html, Erişim tarihi: 11.09. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) (2013). Yolcu Hizmetleri. Ankara: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yayını.

2 / 2

Yolcunun kontrol edilmiş bagajının dışında, uçak kabini içinde taşıdığı kabin/el bagajı, yolcunun kendi denetim ve sorumluluğu altında, ücretsiz olarak taşınan bagaj türüdür. Kabin bagajı, uçak içinde koltuk altlarına veya baş üstü dolaplarına emniyeti riske atmayacak şekilde yerleştirilerek taşınır. Kilo sınırlaması IATA (International Air Transport Association/Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) standartlarına uygun olarak belirlenir, ancak havayolu işletmesine göre farklılık gösterebilir. Havayolları için ortak bir kural bulunmadığından ülke kuralları, kilo sınırlaması getirme hakkına sahiptir. Bunun yanında, havayolu işletmesi, iç hat ya da dış hat uçuşlarda kabin bagajı için farklı kilo sınırlaması getirebilir. Türkiye’de genel olarak, First/Business Class için iki parça ve her bir parça sekiz kilogram ağırlığında, Economy Class için ise bir parça sekiz kilogram ağırlığında olacak şekilde sınırlamalar uygulanmaktadır. Kabin bagajı boyutları head-rack (baş üstü dolap) boyutlarını aşmayacak şekilde belirlenmiştir. Buna göre, baş üstü dolaplara yerleştirilecek bagajların, 23x40x55 santimetre boyutlarında ve yolcunun önündeki koltuk altına sığabilen sırt çantası veya el çantası veya laptop veya fotoğraf makinesi çantası veya bebek taşıma çantası ise 20x20x35 santimetre boyutlarında olması gerekir.

Kabin bagajında taşınabilecek eşyalar ve maddeler konusunda, uluslararası uçuş kuralları çerçevesinde bazı kısıtlamalar vardır. Bu kısıtlamalara göre kabin bagajında taşınamayacak olan eşyalar şunlardır; ateşli veya ateşsiz silahlar ve mühimmatları, gerçek silahlara benzeyen oyuncak silahlar, el bombası, patlayıcılar ve yanıcı ya da yakıcı maddeler/aletler, gaz çıkaran aletler veya zehirli maddeler, kama, çakı veya keskin ağızlı bıçaklar, kesici ya da delici aletler, sivri uçlu şemsiyeler, zincir ve cop gibi savunma gereçleri. Bunun yanında, yolcuların kabin/el bagajlarında uluslararası uçuş ilkelerine dayanarak sıvı kısıtlaması uygulamaları Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) talimatı ile 01. 10. 2009 tarihinden itibaren sadece dış hat uçuşlarında uygulamaya konuldu. SHGM, 1 Mart 2012 tarihinde ise İstanbul’da bulunan havalimanları için ve 01. 04. 2012 tarihinden itibaren ise tüm iç hat uçuşlarında sıvı kısıtlamaları uygulamasını başlattı. Sıvı kısıtlamaları uygulamaları, iç hat, dış hat ve transfer uçuşlarını kapsamaktadır. Kabin/el bagajlarında tüm sıvılar, jeller, aerosoller, vb. maddelerin kısıtlı taşınması gerekir. Kısıtlamaya dâhil olan sıvılar şunlardır; su, şurup, her türlü içecekler, kremler, losyonlar, yağlar, kolonya, parfümler, makyaj malzemeleri (katı halde olanlar hariç), tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu ve macun kıvamındaki her tür ürünler, reçel, bal, yoğurt, pekmez vb. katı halde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar, spreyler ve bunlara benzeyen diğer maddelerin kısıtlanan miktardan fazlası. Yolcular, 20x20 santimetre kilitlenebilen şeffaf plastik poşetlerde söz konusu sıvı, jel ve sprey ürünleri her biri 100 ml.’yi ve toplam ağırlıkları bir litreyi geçmeyecek şekilde yanlarında taşıyabilirler. Her yolcunun bir poşet sıvı ürün bulundurma hakkı bulunmaktadır. Özel durumlarda yolcular, ilaç ve özel gıda ürünlerini (bebek maması vb.) güvenlik kontrolleri sonrasında, ihtiyaç duyulan miktarda yanlarında bulundurabilmektedir. Gümrüksüz (Duty Free) satış mağazalarından alınan sıvılarda ise, mağaza personeli ürünleri özel poşete koyarak faturasını görünür şekilde poşetin ağzını yapıştırarak ürünü teslim etmektedir. Fatura veya alışveriş fişi uçuş gününe ait olmalıdır. Ürün, poşetlenme şekli ve fatura bilgileri güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra herhangi bir eksiklik olması durumunda uçağa alınmasına onay verilmez. Aynı kısıtlamalara, uçuş ekibi/personel de uymak zorundadır. Kuralları ihlal eden her türlü sıvı madde, güvenlik kontrol noktasında imha kutularına atılmaktadır. Bu nedenle miktarından ya da uygunluğundan emin olunmayan sıvı maddelerin, herhangi bir sıvı kısıtlaması bulunmayan uçak altı bagajlara verilmesi uygun olacaktır. Ancak uçak altı bagajları için de havayolu işletmesinin kuralları geçerlidir.

Referanslar

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. (2016). Gözetim ve Yönetim Hizmeti Kitabı. Ankara: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları. http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/yayinlar/Gozetim_ve_Yonetim_Hizmeti_Kitabi.pdf. Erişim tarihi: 01. 02. 2020; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. (2013). Yolcu Hizmetleri. Yayın No:HAD/T-20, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları. http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/yayinlar/yolcu_hizmetleri_06.02.2014.pdf. Erişim tarihi: 29. 01. 2020; http://web.shgm.gov.tr/tr/s/1687-sivi-kisitlamalari-ile-ilgili-duyuru. Erişim tarihi: 27. 02. 2020; http://web.shgm.gov.tr/tr/s/5219-sivi-kisitlamalari-uygulamasi. Erişim tarihi: 27. 02. 2020.