-
2019
Bagaj ile ilgili Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda kesin bir tanım yapılmamakla birlikte aynı kanunun ilgili 109. maddesinde teslim edilecek bagajın taşınması ile ilgili gerekli hükümler ortaya konulmaktadır. Montreal Konvansiyonu’nda ise bagaj ile ilgili olarak kayıtlı bagaj ve kayıtlı olmayan bagaj olarak iki farklı bagaj türünden söz ettiği söylenebilir. Burada kayıtlı olmayan bagaj yolcunun yanına aldığı ve kontuarda teslim etmediği bagaj olarak yorumlanırken kayıtlı bagaj ise havayolu şirketinin sorumluluğuna teslim edilen ve yolcunun yanında taşınmayan bagaj olarak ifade edilebilir.
Her havayolu şirketinin her yolcu için iç hat ve dış hat uçuşlarında ücretsiz taşımayı taahhüt ettikleri farklı bagaj ağırlık standartları bulunmaktadır. Belirlenen bu standarttan daha ağır olan bagajlar, fazla bagaj olarak değerlendirilmekte ve standardın üzerindeki her bir kilo için yine havayolunun belirlediği fiyat tarifesi üzerinden fazla bagaj ücreti talep edilmektedir. Bunun yanı sıra havayolu şirketlerinin fazla bagaj uygulaması ile ilgili farklı pazarlama uygulamaları da bulunmaktadır. Yolcunun bilet alırken çeşitli ürünlerle birlikte sunulan fazla bagaj hakkı ya da uçuş için uçak kaydı yaptırmadan sunulan fazla bagaj satın alma alternatifleri bu pazarlama uygulamalarına örnek olarak gösterilebilir.
Referanslar
Convention for the Unification of Certain Rules for International Carriage by Air, https://www.iata.org/policy/consumer-pax-rights/Documents/mc99-full-text.pdf, (Erişim tarihi: 10.06.2019); Orbay Ortaç, N. (2014). Havayolu İle Taşımalarda Bagajın Zıyaı Veya Hasara Uğraması Nedeniyle Doğan Akdi Sorumluluk, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 114: 143-178; Türk Sivil Havacılık Kanunu (1983). Resmi Gazete (Tarih: 12. 10. 1983. Sayı: 18196)