Antalya kıyı bölgesinde yer alan en büyük adadır. Ada, Antalya’nın batısında uzanan Demre ilçesinde bulunan Üçağız mevkiinde yer almaktadır. Bir kilometre kuzeyinde Simena antik kenti yer almaktadır. Dört kilometre doğusunda ise Andriake Limanı yer almaktadır. Ada coğrafi konum olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda ve Anadolu yakasına yapışan bir boğaz oluşturarak uzanmaktadır. Ada ile Anadolu yakası arasında yer alan bölgede tarihi kentlere ait kalıntılar mevcutken Anadolu yakasında da pek çok koy bulunmaktadır. Adanın uzunluğu yaklaşık olarak 7,5 kilometre olup, en genişyeri ise 1,8 kilometredir. Yükseklik ise 0-650 metre olarak ölçülmektedir.

Ada, sit alanları ve dağlık coğrafi yapısı ile yerleşime çok elverişli değildir. Dağlık ve dik yamaçlardan oluşan yapısı nedeniyle yerleşime elverişli konumları üç bölge ile sınırlanmıştır. Bu yerleşim yerlerinden ilki, adanın batısında yer alan Tersane Koyu’dur. Bu doğal koy yapısı itibariyle adanın diğer kısımlarına oranla yerleşim için daha olanaklı bir konum sunmaktadır. Adanın diğer yerleşime olanaklı kısmı ise Kuzey Yerleşim alanı olarak bilinen ve adanın kuzeyindeki kıyısında bulunan bir kilometre civarındaki alandır. Adada bulunan üçüncü yerleşim alanı ise adanın doğu kısmında bulunan ve modern fenerin bulunduğu alandır.

Kekova Adası ve Üçağız arasında kalan bölge arkeolojik açıdan önem taşıyan bir sit alanıdır. Bu alanda kalan kesim, aynı zamanda bir iç deniz niteliği taşıyan Ölüdeniz’i oluşturmaktadır.

Bölgede Akdeniz iklimi hakim olup bölge Türkiye’de yer alan yoğun ve en az tahrip olmuş boylu maki bitki örtüsüne sahiptir. Bölgenin başlıca geçim kaynağı turizmdir. Bölgenin yapısı itibariyle yerleşim ve ulaşım olanakları henüz kısıtlı olduğundan özellikle günübirlik turizm, yat turları ve dalış turizmi bölge turizminin önemli unsurlarındandır. Bölgenin elverişli konumu itibariyle balıkçılık turizmden sonra yöre halkının yoğunlaştığı ekonomik alanlardandır. Bölgenin engebeli ve dağlık yapısına rağmen sera tarımı, zeytin ve harnup (keçiboynuzu) üretimi önemli tarımsal geçim kaynaklarını oluşturmaktadır. Özellikle bölgede yoğun şekilde üretilen harnup ile hazırlanan harnup pekmezi de bölgenin tarımsal üretimi ile öne çıkan ürünlerindendir.

Bölgeyi turizm konusunda değerli kılan doğal güzelliklerinin yanı sıra batık kentler, Likya Uygarlığı ve Roma İmparatorluğu dönemlerinden kalan antik eserler bölgede zengin bir tarihi miras oluşturmaktadır. Bu sayede kültür turizmi açısından da önemli bir bölge özelliği taşımaktadır. Tarihsel süreçte en son iki bin yıl kadar önce kıyı şeridinde gerçekleşen çöküntüler nedeniyle oluşan batık kentler bölgenin su altı kültürel turizm değerlerini oluşturmakta ve dalış turizmi için cazibe oluşturmaktadır. Ancak bazı bölgelerde dalış yapılması su altı değerlerine zarar verebileceğinden dalış yasağı olan kısımlar bulunmaktadır. Bölgenin tarihsel nitelikli değerleri ve coğrafi yapısı nedeniyle ulaşım olanakları kısıtlıdır ve pek çok bölgesine kıyıdan tekneler ile ulaşım sağlanmaktadır.

İklim ve hava koşulları olanak verdiğinden bölgede nisan ve ocak ayları arasında yaklaşık dokuz ay boyunca dalış ve turizm yapılabilmektedir. Ayrıca aynı dönemlerde kısıtlı da olsa tarımsal üretim devam etmektedir.

Karagözlü mavi kelebek, toprak kertenkelesi, ikiyaşayışlı türü olan Lyciasalamandra luschani ve nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz Fokları bölgede görülen nadir hayvan türlerindendir. Campanula Lycica ise yine tehlike altında olan bir bitki türüdür ve bölgede varlık göstermektedir. Su altı ve üstü antik kültürel değerlerinin yanı sıra ev sahipliği yaptığı nadir bitki ve hayvan türleri ile de bölge korunması gereken önemli turistik cazibe merkezlerindendir.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, antalya.ktb.gov.tr, (Erişim tarihi: 15.12.2020); Karabaş S. (2019). Kaş- Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesindeki Geleneksel Kültürün Kültür-Çevre İlişkileri Açısından Değerlendirilmesi, Folklor/Edebiyat, Cilt: 25 (97); Kekova, https://www.dogadernegi.org/, (Erişim tarihi: 17.12.2020); Kumlutaş Y., Durmuş H., Ilgaz Ç. (2011). Kaş- Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin Herpetofaunası, Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi, 2(1); Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi, https://tvk.csb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 17.12.2020)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aslan E., Kılıç Y., Göçer Y., Boran H. ve Orhan U.(2017). Kekova Adası Arkeolojik Yüzey/Sualtı Araştırması 2016. İçinde; 35. Araştırma Sonuçları Toplantısı 1. Cilt. Bursa: Büyükşehir Belediyesi Matbaa Tesisleri.