Kebap 49

Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

(Ankara, 1949 - )

Adını kurulduğu 1949 yılından almış olan ve günümüzde iki şubesiyle Ankara’da hizmetine devam eden Ankara’nın köklü işletmelerinden biridir. İşletmenin Kebap 49 adı altında kuruluşundan önceki süreç incelendiğinde, ailenin köklerinin Ilgaz ilçesinin Aşağı Bozan Köyü’nden olduğu anlaşılmaktadır. 1900 yılında Ilgaz’da doğan Hamza Özbeyoğlu (günümüz işletme ortaklarından olan Hamza ve Gültekin Özbeyoğlu’nun dedeleri), 14 yaşında ailesiyle anlaşamayarak Ankara’ya geldi. Daha sonraki yıllarda Ulus Anafartalar Caddesi’nde bulunan Yeni Yalova Oteli’nin işletmeciliğini yapmaya başladı. 1940’lı yılların ortalarında yine Ulus Çerkeş Sokak No: 54’te yer alan fırını satın aldı. O yıllarda mahalle fırını olarak da işlev gören fırında, mahalle sakinlerince hazırlanan, kelle, Ankara tava, güveç vb. yiyeceklerin yansıra pide, poğaça, ev kurabiyesi, simit gibi mamulleri pişirilmekteydi. Dede Hamza Özbeyoğlu’nun 1955 yılında vefatından sonra Pideci Muzaffer olarak adlandırılan fırın, oğlu Muzaffer Özbeyoğlu tarafından işletildi. Muzaffer Özbeyoğlu, meslektaşı Dağıstan Köftecisi İşletmecisi Milli Güreşçi Sadrettin Özden, Muzaffer Özbeyoğlu desteği, teşviki ve yardımı ile ortak olarak ilk Kebap 49’u Sıhhiye semtinde Etibank karşısı, Cihan Sokak 1/B adresinde Kebap 49 adıyla açtı (1949).

O yıllarda milli güreşçilerin kebapçı dükkânı açmaları dikkat çekiciydi. Kebap 49, o yıllarda servis ile mutfak bölümünü ayırdı ve küçük bir pencereden dışarı verilerek servis etme şeklini değiştirerek müşterilerin mutfağı görebilecekleri açık mutfak sistemine geçti. O yıllarda getirdiği yeniliklerden biri de birçok yemeğin aynı mekanda sunulması sistemi ve müşterilere ikram olarak salata servisi yapılmasıdır. O yıllarda yiyecek-içecek işletmeleri, çorbacı, kebapçı, pilavcı, dönerci, sulu yemek lokantası gibi hazırlanan yemek türlerine göre sınıflandırılmaktaydı. 1970’li yılların başında şubeleşmeye başlayan Kebap 49 Ulus, Kızılay, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Demetevler, Necatibey Caddesi, Maltepe, Dışkapı, Hamamenü, Kavaklıdere Kuğulu Park karşısı Buğday Sokak’ta şubeler açtı. Ankara dışında şubeleşme çalışmaları ise Yalova sahilde, Yalova Orhangazi Bursa Yolu Güneyköy kavşağında oldu. Ancak kurumsallaşamayan bir isim hakkı sistemi nedeniyle çok başarılı olmayarak Tunalı ve Necatibey şubeleri dışındakiler kapatıldı.

O yıllarda marka kopyalanarak aynı isim altında birçok Kebap 49 tabelalı dükkân açıldı. Aile o yıllarda ilk sayılabilecek marka tescili yaptırarak, Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi aldı. 1980’lere gelindiğinde iki kardeş Hamza ve Gültekin Özbeyoğlu, Tunalıhilmi’de bulunan yerin mülkiyetini satın aldılar. Eski bina mimari bir değişikliğe uğramadan üç katlı, 1000 metrekare kapalı alanı ve 850 metrekare açık alanı bulunan işletme haline geldi. 2019 yılında 75. kuruluş yıldönümünü kutlayan işletme, adeta Kavaklıdere semtinde adres tarifi yapmak için mihenk taşı görevini görmektedir. Şubeleri ise, ayrıca Türkiye’nin siyasi tarihine de tanıklık etti. GMK Bulvarı 114 numarada bulunan Kebap 49, 1978 yılında karşısında bulunan kahvehanenin bombalanması ve silahlı çatışma nedeniyle aynı gün kapandı ve bir daha açılmadı. İki kardeş tarafından işletilen kuruluş bu işlerinin yanı sıra içkili restoran ve taverna işletmeciliği, Burhaniye’de de bir süre otel işletmeciliği (Efem Tatil Köyü) işlerini de yapıldı.

Kurban Bayramında ilk iki gün, Ramazan Bayramında bir gün hariç olmak üzere nerdeyse 365 gün hizmet vermektedir. Kalite standartlarının oluşturulup sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla gıda mühendisi istihdam edilmekte, standart menü ise uzun yıllardır hiç değiştirilmemektedir. Yemek sonrası çay ikram etme sistemine karşı uzun yıllar karşı koyan yönetim, yoğun müşteri talepleri karşısında günümüzde çay ikram etmeye de başladı.

Referanslar

Özbeyoğlu, H. ile 03.02.2020 tarihli görüşme (Görüşen: İ. Mısırlı); Sönmez S. (2015). Kebap 49 Bir Ankara Markası, Çağdaş Türk Dili Dergisi, (s.123), Ankara: Sinerji Matbaacılık.