Kayseri Atatürk Evi Müzesi

Müze Müze Ev

(Kayseri, 1983 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Yunus ÖZHASAR (2020) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Tülin YENİLİR (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Kayseri Atatürk Evi Müzesi, XIX. yüzyılda İmamzade Reşit Ağa tarafından inşa ettirilmiş geç Osmanlı dönemi eserlerinden kabul edilen ve Kayseri ilinin Melikgazi ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan bir müzedir. Müze halini almadan önce İmamzade Reşit Ağa Konağı olarak bilinen yapı, 1976 senesinde Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildikten sonra 1978 senesinde de Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Daha sonra 1983 senesinde “Atatürk Evi” ismiyle ziyarete açılan müzenin ikinci katı 1998 senesinin Aralık ayında tekrar düzenlendi ve bu defa “Atatürk Müzesi” ismiyle hizmet vermeye devam etti. Son olarak 2017 senesinin Aralık ayında düzenlenen müze, günümüzde “Atatürk Evi Müzesi” ismiyle ziyaretçi kabul etmektedir. Dışı kesme taşlarla kaplı ahşaptan inşa edilen ve çatı ve cumbanın alt saçakları ağaçtan motiflerle süslü olan bu konak, aynı malzeme ve işçilikle yapılan çok sayıda Kayseri evinden günümüzde ayakta kalabilmiş ender eserlerdendir. El işçiliğinin yoğun olarak kullanıldığı ve yerel özelliklerin etkisiyle inşa edilen bu sivil mimari eseri, kültürel ve mimari niteliklerinin yanı sıra 19-20 Aralık 1919 tarihinde Heyet-i Temsiliye adına Kayseri’de bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün iki gece konaklaması yönüyle de önem arz etmektedir.

İki katlı olarak hizmet veren Kayseri Atatürk Evi Müzesi'nin birinci katında; Kayseri Devlet Güzel Sanatlar Galerisi idar büroları, zemin katında ise sergi salonu yer almaktadır. Bunun yanı sıra müzede konağın tarihi dönüşümünün anlatıldığı, sinevizyon gösterimlerinin yapıldığı odalar ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma odası ve yatak odası olarak kullandığı odalar da ziyarete açıktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’de çekilmiş fotoğrafları dahil kırk bir adet envanterik eserin sergilendiği müzeye giriş ücretsizdir. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze, bunun dışındaki günlerde hizmet vermektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (2020). Kayseri Atatürk Evi Müzesi, http://dosim.kulturturizm.gov.tr/muze/317, (Erişim tarihi: 24.08.2020);
Kayseri Belediyesi (2020). Atatürk Evi, https://www.kayseri.bel.tr/kesfet-listeleme/ataturk-evi, (Erişim tarihi: 24.08.2020);
Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Atatürk Evi, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-62261/ataturk-evi.html, (Erişim tarihi: 24.08.2020);
Muze. Gov. Tr (2020). Kayseri Atatürk Evi Müzesi, https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=KAT01&distId=MRK, (Erişim tarihi: 24.08.2020);
Türkiye Kültür Portalı (2020). Atatürk Evi- Kayseri, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kayseri/gezilecekyer/ataturk-evi, (Erişim tarihi: 24.08.2020).

2 / 2

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan Kayseri Atatürk Evi Müzesi, İmamzade Reşit Ağa Konağı olarak da bilinen XIX. yüzyıla ait geç dönem Osmanlı konağıdır. Mustafa Kemal Atatürk Sivas Kongresi'nin sonrasında Ankara’ya giderken Heyet-i Temsiliye adına Kayseri’yi ilk ziyaretinde, 19-20 Aralık 1919 tarihlerinde bu konakta iki gece misafir edildi.

Yerel malzemeler kullanılarak iki katlı olarak inşa edilen konak, geleneksel Türk konutu özellikleri göstermektedir. Yapı 1976 yılında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı Olarak tescil edildi, iki yıl sonra 1978 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Yapı Atatürk Evi olarak 1983, ikinci katı düzenlendikten sonra Atatürk Müzesi olarak 19.12.1998’te ziyarete açıldı.

Yapının bodrum ve giriş katlarında Kültür Bakanlığı'nın bünyesinde bulunan Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü ve ona bağlı yönetim ve sergi odaları yer almaktadır. Dönemin mobilya ve döşemelerinin önemli örneklerini barındıran müzenin ikinci katında Atatürk’ün ziyareti ve hatıralarıyla ilgili eserler sergilenmektedir. Toplamda 41 eserin sergilendiği müzenin ikinci katında ikişer karşılıklı olmak üzere dört oda görülmektedir. Bunlar sağda sırasıyla Atatürk’ün arkadaşlarının konuk edildiği oda ve yanında yemek ve istirahat odasıdır. Bu odaların karşısında ise Atatürk’ün mumdan heykelinin de yer aldığı Atatürk’ü ağırlayan oda ile yanında Atatürk tarafından Kayseri’de yayınlanan beyanname, Birinci Dönem Kayseri milletvekilleri ve Atatürk’ün yaptığı incelemelere ait fotoğrafların sergilendiği oda yer almaktadır. Salonda ise ayna, soba, piyano gibi eserler sergilenmektedir.

Pazartesi günleri dışında ziyarete açık olan müze, tüm ziyaretçilere ücretsizdir. Kayseri Atatürk Evi Müzesi yaz döneminde 10:00-17:00, kış döneminde ise 08:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-62261/ataturk-evi.html, (Erişim tarihi: 15.08.2020); Türkiye Kültür Portalı, Resmi Web Sitesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kayseri/gezilecekyer/ataturk-evi, (Erişim tarihi: 15.08.2020); T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Atatürk Evi Müzesi, https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=KAT01&distId=MRK, (Erişim tarihi: 15.08.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Atatürk Evleri, https://kvmgm.ktb.gov.tr/Eklenti/10073,ataturk-evleri.pdf?0, (Erişim tarihi: 15.08.2020).