Kaşif Turist

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Valene Smith tarafından birinci baskısı 1977 yılında basılmış olan kitabın giriş kısmı içerisinde yer alan yedi turist tipinden ilk sırada yer alanıdır. Bu turist tipinin keşfetme ve yeni deneyimler/bilgiler edinmeye merakı yüksektir ancak küreselleşmenin dünyayı aynılaştırması ve ulaştırma imkanlarının artması sonucunda bu gruba hitap eden yer sayısı ve dolayısıyla bu tipolojiye giren turist sayısı azalmaktadır. Kendilerini klasik bir turist olarak görmeyen bu turist tipi üyeleri, dahil oldukları ve ait hissettikleri bu yeni ortamı aktif şekilde gözlemlerler. Konaklamadan yiyecek-içeceğe, kültürel değerlerden yaşam tarzına kadar yerel halkın tüm yaşantısına sorunsuzca ve kolayca adapte olurlar ancak bu yeni yaşantılarını normal hayatlarında kullandıkları ve alışmış oldukları batılı gereçlerle (ilaç ve kimyasallar benzeri) desteklerler.

Cohen’in ayak izlerini takip eden Smith sınıflandırmasını turistlerin sayısı, hedefleri ve yerel değerlere uyum sağlama derecesi kriterlerini dikkate alarak inşa etmiştir. Bilindiği üzere turizmin gelir ve istihdam yaratıcı özellikleri ya da bölgesel enflasyona neden olması gibi olumlu ve olumsuz ekonomik etkileri bulunmaktadır. Benzer şekilde turizmin yerel halkın tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkması gibi olumlu ve kültürün ticarileşmesi ve turistlerin taklit edilmesi yoluyla yerel değerlerin erozyona uğraması gibi olumsuz sosyo-kültürel etkileri bulunmaktadır. İşte Smith’in bu sınıflandırması özellikle turizmin ekonomik ve sosyo-kültürel etkilerinin araştırıldığı çalışmalar için uygun olarak değerlendirilmektedir.

Referanslar

Burns, P. (2003). An İntroduction To Tourism And Anthropology. Londra: Routledge; Kozak, N., Kozak, M. A., ve Kozak, M. (2015). Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar (18. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Smith, V. L. (Editör). (1977). Hosts And Guests: The Anthropology Of Tourism. Pensilvanya: University of Pennsylvania Press.