Kars Taş Köprü

Doğal ve Kültürel Miras

Kars, ilklerin şehri olarak, ilk Türkçe ismini alan şehir olma unvanını taşımaktadır. Bunun yanı sıra 1855 yılında Kars Zaferi'yle ilk gazi madalyasını almış ve ipek yolu üzerinde bulunan ilk ticaret kent unvanına da sahiptir.

Birçok tarihi ve sanatsal değerleri olan bu şehirde, Kars’ın sembol yapılarından biri olan Taşköprü olarak da bilinen III. Murat Köprüsü günümüzde halen işlevine devam etmektedir. Taş Köprü, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kars Çayı’nın, Kaleiçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi’ni ayıran dar boğaz üzerinde Mazlum Ağa Hamamı ile Namık Kemal Evi arasında yer alıyor. Köprü üç tonoz kemerli ve üç göz olarak yaptırılmıştır. Köprünün tamamı düzgün kesme bazalt taşındandır. 1715 yılında oluşan büyük sel felaketinden sonra 1719 yılında kentin ileri gelenlerinden Hacı Ebubekir Karahanoğlu köprüyü sağlam kalan ayakları üzerine aslına uygun olarak yeniden inşa ettirmiştir. Taş köprü 54 metre uzunluğuna ve sekiz metre genişliğe sahiptir. Orta kemer diğer iki kemere nazaran biraz daha büyüktür. Suyun geliş istikametinde bulunan iki büyük sel yaranı köprünün taşıyıcı duvarının devamı olarak düşünülmektedir.

Referanslar

Anonim. (2014). Türkiye Tarihi Köprüler Atlası “III. Murat Köprüsü”. Atlas Dergisi; Demirel, E. (2012). Kars Turizm Keşif Rehberi. Kars: Serhat Kalkınma Ajansı; Kırzıoğlu, M. F. (1953). Kars Tarihi Cilt 1. İstanbul: Işıl Matbaası; Yavuz, M. ve Tavukçu, A. Y. (2012). Doğu Kapı-Akyaka-Kars-Sarıkamış-Erzurum Eski Demiryolu Hattı ve Mimari Yapılanması (II) Yol Yapıları, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(34): 562.