Kanuni Sultan Süleyman Camii

Tarihi dokularıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapan, her yıl binlerce misafiri ağırlayan Hatay, camileriyle ön plana çıkmaktadır. Hatay’ın Belen ilçesi ilk defa Osmanlı İmparatorluğu döneminde yerleşime açılmıştır. Belen bölgesinin ülke açısından stratejik önemini anlayan Kanuni Sultan Süleyman, Belen’e bir derbend (iki dağ arasındaki dar geçit) oluşturulmasını istemiştir. Bölge arazinin yokuşu ve engebeli olmasından dolayı Türkmen şivesince Belen adı almıştır.

Kanuni Sultan Süleyman, 65 Yörük ailesini buraya getirerek ilk mecburi yerleşimi oluşturmuştur. Yerleşim ile birlikte, bölgede kervansaray yapımına başlandı. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan kervansaray, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1553 yılında yaptırılmıştır. Tarihi İpek Yolu üzerindeki kervansaray, yörenin yerleşime açılmasını sağlaması açısından önem taşıyordu. Kervansarayın hemen karşısında cami, hamam ve aynı sırada 50 adet dükkânın da bulunduğu tarihi yapılar yer almaktadır. Bu tarihi yapılardan biri de Hatay’ın Belen ilçesinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman Camii’dir. Bu cami günümüzde Belen Merkez Camii olarak da bilinmektedir. Belen Merkez Camii konumunda yer alan cami ibadete açıktır ve halen kullanılmaktadır. İki bölüm halinde kalın duvarlarla inşa edilen cami Hatay’ın Belen ilçesinde çarşı merkezinde yer almaktadır. Bu yüzden adı Belen Merkez Camii olarak da geçmektedir.

Belen ilçesinin nüfusunun artmasıyla birlikte yakın bir tarihte caminin doğu tarafına ek bir bölüm inşa edilmiştir. Caminin güney ve batı cepheleri özgünlüğünü halen korumaktadır. Kuzey ve doğu cepheleri ise birtakım değişikliğe uğramıştır. Evliya Çelebi’ye göre XVII. yüzyılda caminin üstü tamamen kurşunla kaplıdır. Günümüzde ise cami beton kaplamadır. Caminin güneyinde bir teras üzerinde hazire (mezar) bulunmaktadır. Hazirede kimin ya da kimlerin gömülü olduğu bilinmemektedir. Caminin dikkat çeken bir özelliği ise sultan yapısı olmasına rağmen tek minareden oluşmasıdır. Bugün hala cami, dükkân ve hamamlar kullanılmaya devam ederken tarihi kervansarayın tavanı çökmüş, avlusunun bir kısmı çay bahçesi olarak kullanılmaktadır.

Referanslar

Belen Kaymakamlığı. (2019). Kanuni Sultan Süleyman Merkez Camii, http://www.belen.gov.tr/kanuni-sultan-suleyman-merkez-camii, (Erişim tarihi: 25.11.2019); Hatay Valiliği. (2019). Belen, http://www.hatay.gov.tr/belen, (Erişim tarihi: 25.11.2019); Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü. (2019). Hatay, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9970/hatay.html, (Erişim tarihi: 25.11.2019).