Kabin Sıcaklığı

Havayolu İşletmeciliği

Ticari uçaklar kalkış anından itibaren inişe kadar geçen süre boyunca farklı sıcaklık değerlerine sahip olan ortamlara maruz kalmaktadır. Bu değişken sıcaklık koşullarıyla baş edilebilmesi amacıyla kabin sıcaklığının ayarlanması adına çeşitli ısıtma ve soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Uçaklar havada geçirdikleri toplam sürenin yaklaşık olarak yüzde 80’ini 20°c’nin altındaki hava koşullarında geçirdiği için ısıtma sistemleri kabin sıcaklığını ayarlamada oldukça önemlidir. Yolcu ve uçuş bölümlerindeki hava sıcaklığı, baş üstü panelinde yer alan düğmelere çeşitli komutların verilmesiyle ayarlanmaktadır. Yolcu kompartımanın ısıtılması, uçak içerisinde bazı süreçlerden geçirilen havanın yolcu kompartımanı yan duvarları üzerinde bulunan çıkışlardan kabin içerisine girmesiyle sağlanır. Ayrıca uçakta kapı ve acil çıkış kapılarında ek olarak elektrikli ısıtıcıların kullanılmasıyla ısı kaybı sorunu ortadan kaldırılmaktadır. Soğutma işlemi ise; basınçlı sıcak havanın cooling pack adı verilen birimler aracılığıyla soğutulması sonucunda gerçekleşmektedir. Uçakların soğutma sistemleri; ısı değiştiriciler, su ayırma sistemi ve ram hava sisteminden meydana gelmektedir. Bu sistemlerin hepsine hakim olan birimler ise İklimlendirme Paketi olarak adlandırılmaktadır.

Kabin sıcaklığı kavramının odak noktası, sağlık sorunundan çok konfordur. Ancak çeşitli fiziksel ve biyolojik etkenlerle etkileşim haline girdiğinde sıcaklık da sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Uçak içerisindeki hava kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden (basınç, oksijen, nem, hava kirleticileri) biri olan kabin sıcaklığının 20 °C olması hedeflenmektedir. Eğer söz konusu sıcaklık bu derecenin altındaysa ortam ısıtılmakta, üzerindeyse soğutulmaktadır. Geçici olarak gerçekleştirilen tüm sıcaklık kontrolleri kokpit tarafından gerçekleştirilirken uçuş boyunca pilotlar ve uçuş görevlileri arasında geçen konuşmaların çoğu kabin sıcaklığı kontrolü hakkında olmaktadır.

Referanslar

http://mmoteskon.org/wp-content/uploads/2014/12/2005-29.pdf, (Erişim tarihi: 09.10.2020); https://www.quora.com/How-does-an-airplane-keep-the-temperature-inside-a-plane, (Erişim tarihi: 09.10.2020); http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Temel%20U%C3%A7ak%20Sistemleri.pdf, (Erişim tarihi: 09.10.2020); Volavý, J., Fišer, J. ve Nöske, I., (2013). Prediction of Air Temperature in the Aircraft Cabin Under Different Operational Conditions, EPJ Web of Conferences. 45: 01096.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Arslan, B., Karakoç, T.H., Yörü, Y., ve Altuntaş, Ö., (2009). Uçak İklimlendirme Sistemleri ve İç Hava Kalitesi Üzerine Etkisi, Mühendis ve Makina, 51 (607): 9-13; Çakır, K., Öcal, M., ve Taymaz, İ., (2003). Ticari Uçaklarda İklimlendirme Sistemi ve Konfor, SAU Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2): 229-235.