Kabatepe Simülasyon Merkezi ve Müzesi

Müze Tarih Müzesi

(Gelibolu, Çanakkale, 2012 - )

Çanakkale Savaşları’nın ruhunu yeni nesillere aktarmak amacıyla 07. 06. 2012 tarihinde açıldı. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan bu müze; ileri simülasyon teknikleri ile 11 ayrı canlandırma odasına sahiptir. Canlandırma odalarının ikisinde üç boyutlu gösterim yapılıyor ve üç ayrı odada da hareketli platformlarla Çanakkale Savaşları’nın önemli bölümleri, 63 dakikalık gösterimle ziyaretçilere anlatılıyor. Ayrıca yabancı ziyaretçiler için yedi ayrı dilde -Fransızca, Rusça, İngilizce, Almanca, Japonca, İtalyanca ve Arapça- kulaklıklı anlatım da yapılıyor. Müzede bulunan sergi salonunda Çanakkale Muharebeleri’nde kullanılan silah, alet edevat, şahsi eşya, mektup gibi nesneler sergileniyor. Sergi salonunda Çanakkale Muharebeleri’nden kalan objeler tekniğine uygun olarak sergileniyor. Ayrıca Çanakkale Muharebelerinden sahnelerin anlatıldığı rölyefler de sergi duvarlarını süslüyor. Müzede 8.600 metrekare kapalı kullanım alanı bulunuyor. Bu alanda; Çanakkale Savaşları’nda kullanılan malzemelerin ve dioramaların sergilendiği iki kattan oluşan bir sergi salonu, Çanakkale Savaşları ile ilgili yayınlanmış olan eserlerin toplandığı bir kütüphane, kadın-erkek ikişer otobüse hizmet verebilecek şekilde dizayn edilmiş mescitler ve hediyelik eşya bölümü de bulunuyor.

Müzede bulunan 11 adet canlandırma odası şu şekilde isimlendirilmiştir; Harbe Giriş, Nusret (Nusrat), İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları, Rumeli Mecidiye Tabyası, Kara Muharebelerine Hazırlık, Harbin Gidişatının Dönüm Noktası, Siper Muharebeleri, Gök Kubbeden Gelibolu, Çanakkale Geçilmez, Hatıralar ve 1915’ten Günümüze. Müzede ayrıca 142 kişi kapasiteli ve iki katlı olarak düzenlenen konferans salonu Çanakkale Savaşları ile ilgili konferansların ve konulu filmlerin gösterimine imkân sunan teknik donanım ile ziyaretçilere hizmet veriyor. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, salı günleri kapalı olup diğer günler saat 08.30-17.00 arası haftanın altı günü hizmet veriyor. Müze gün içinde 2.000-2.200 kişiye hizmet verebiliyor. Müzede randevu sistemiyle bilet uygulaması yapılıyor. Müze, Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere Köyü’nde yer alıyor.

Referanslar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, https://catab.ktb.gov.tr/TR-121090/canakkale-destani-tanitim-merkezi.html, (Erişim tarihi: 04.02.2020).