Kabak Koyu Kamp Alanı

Kamp-Kamping İşletmesi Kamp

(Fethiye, Muğla, 1987 - )

Kabak Koyu diğer ismi ile Kabak Vadisi, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı Uzunyurt (Faralya) Köyü’nde bulunan bir vadidir. Gemile Koyu’nun da içinde bulunduğu Kabak Vadisi, doğayla baş başa kalmak isteyen gezginlerin tercih ettiği bir kamp alanıdır. Vadiye hem karadan hem de denizden ulaşım imkânı bulunmaktadır. Kabak Koyu’na denizden ulaşmak için Ölüdeniz’den kalkan dolmuş tekneleri kullanılmaktadır. Karadan ulaşım ise, Fethiye’den hareket eden Faralya-Kabak minibüsleri aracılığı ile sağlanmaktadır. Faralya Köyü’nden sonra Kabak Koyu’na doğru inen toprak yolda sadece arazi araçları gidebildiğinden vadiye karadan ulaşım denizyoluna göre daha uzun sürmektedir.

Kamp yapmak için vadiye minibüsle gidenler, dağ yolunun başında inmekte ve yaklaşık 45 dakika süren yürüyüşün ardından vadiye inebilmektedir. Yaz aylarında ziyaretçi yoğunluğundan dolayı vadiye iniş ve çıkışı sağlayan dolmuşlar hizmet vermektedir. Kabak Koyu geniş bir alana yayıldığından ücretli ve ücretsiz olarak hizmet veren birçok kamp alanı bulunmaktadır. Koy çevresinde kamp hizmeti sunan 15-20 civarında özel işletme bulunmaktadır. Konaklama üniteleri olarak çadır ve bungalov seçenekleri sunulmakta ve kahvaltı, akşam yemeği dâhil fiyatlandırma yapılmaktadır. Kamp alanlarının kuruluş yılı tam olarak bilinmemesine rağmen özel işletmelerden birinin 1987 yılından itibaren kamp hizmeti sunduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Kabak Koyu’nun 30 yılı aşkın bir zamandır kamp alanı olarak tercih edildiği ortaya çıkmaktadır. Ücretsiz kamp alanları için kamp severler çadırlarını kendileri getirmekte ancak tuvalet, duş, restoran gibi temel ihtiyaçları için ücretli olarak özel kamp işletmelerinden faydalanmaktadır.

Kamp alanlarında elektrik, internet, kiralık çadır, hamak, tuvalet, duş, su gibi imkânlar bulunmaktadır. Vadide kamp hizmeti sunan en eski iki işletme Kabak Valley Camping ve Turan Camping işletmeleridir. Vadide butik otel olarak hizmet veren işletmelerin konaklama üniteleri bungalov şeklinde olup, işletmeler genellikle kamp hizmeti sunmaktadır. Jeolojik açıdan öneme sahip olan Kabak Koyu’nda, tıbbi aromatik özelliklere sahip 220 bitki türü bulunmaktadır. Aynı zamanda yaban keçisi, Akdeniz foku, oklu kirpi, Caretta Caretta kaplumbağaları gibi koruma altına alınmış hayvanların yaşam alanıdır. Zeytin, meşe ve çam ağaçları ile çevrili Kabak Vadisi’nde Aladere Şelaleleri ve Kabak Mavi Mağara gibi el değmemiş, özgünlüğünü koruyan jeolojik oluşumlar bulunmaktadır. Kamp severler Likya Yolu’nun yakınında konumlanan Kabak Koyu’nda doğa yürüyüşü, yüzme, yoga, ateş başında müzik keyfi gibi aktivitelere olanak bulmakta ve tabiatın tadını çıkarabilmektedir.

Ölüdeniz’e 24 kilometre, Fethiye’ye ise 32 kilometre uzaklıktadır.

Referanslar

https://seyahatdergisi.com/kabak-koyu-fethiye/, (Erişim tarihi: 30.12.2019); Tüzün, M. (2019). Likya Yolu Rehberi. Ankara: Elpis Yayınları.