Kabak Koyu

Doğal ve Kültürel Miras

Fethiye’nin güneybatısında, Fethiye merkeze 33 kilometre uzaklıkta Faralya (Uzunyurt) Köyü’nün Akdeniz’le buluştuğu bakir bir koyda yer alan Kabak, 1987 yılında keşfedildi ve özellikle son yıllarda kamp tutkunlarının en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline geldi. Dünyanın koruma altına alınmış 100 dağı arasında yer alan Babadağ’ın eteklerinde, endemik bitki çeşitliliği, yaban hayatı ve 200 metrelik koyu ile tam bir doğa harikasıdır.

Fethiye’ye 33 kilometre uzaklıkta olan Kabak Koyu, Ölüdeniz’e 17 kilometre, Kelebekler Vadisi’ne dört kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ölüdeniz’den hareket eden Faralya dolmuşlarıyla Faralya’ya geldikten sonra koya inen dolmuşlarla koya kadar yürümeden kolaylıkla ya da Faralya Köyü’nden 30 dakikalık bir yürüyüşle koya ulaşılabilmektedir. Kabak Koyu’na ulaşıldığında muhteşem bir sakinlik ve dinginlikle karşılaşılmaktadır.

Türkiye’de eşine pek rastlanmayan bir jeolojik yapıya sahip olan Kabak Koyu, üç tarafı dağlarla çevrili, kanyon biçimindeki derin bir vadi ve bu vadinin denize açılan çakıllı kumsalından oluşmaktadır. Benzersiz görünümü ile birlikte dünyanın en iyi trekking parkurlarından biri olarak kabul edilmekte, dünyanın en uzun yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu da Kabak Koyu’ndan geçmektedir.

Fethiye’de gezilecek yerler listesinde yer alan Kabak Koyu, yüksek kayalarla, akarsu ve deniz ile çevrili konumuyla izole hâle gelmiş, bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türleriyle de benzerlerinden ayrı olarak evrimleşmiş bir bölgedir. Kelebekler Vadisi’ne ismini vermiş olan kaplan kelebekleri de burada yaşayan endemik türler arasındadır.

Kabak Koyu’nda, 200 metrelik bir kumsal ve cam gibi turkuaz bir denize sahip ücretsiz girişli bir plaj yer almaktadır. Plajda yer alan deniz her daim dalgalı, bembeyaz köpüklü ve orta soğukluktadır. Denizin ilk beş metresinden itibaren derinlik arttığı için ve dip akıntısı sebebiyle yüzme bilmeyenler için pek fazla önerilmemektedir. Plajda yeme içme ve bahçesinde şezlong-şemsiye hizmeti veren bir işletme yer almaktadır. Tuvalet ve duş hizmeti plajda yer alan kafe, restoran ve kamp alanlarında ücretli olarak verilmektedir.

Kabak Koyu içerisinde yer alan bir diğer güzellik de Aladere Şelaleleri ve şelalelerin oluşturduğu doğal havuzlardır. Üç-dört metre yükseklikten dökülen şelale, döküldüğü yerde 170 santimetre derinliğinde ve 15-20 metrekare genişliğinde doğal bir havuz oluşturmaktadır. Şelaleye ulaşmak için yol boyunca sandal ağaçları, keçiboynuzları, çamlar ve envai çeşit bitki kokusunun temiz havaya karıştığı adrenalin yükselten patikaların bulunduğu Likya Yolu’nu yürümek gerekmektedir. Ancak parkurların zorlu olması ve parkurda yeterli yönlendirme tabelalarının bulunmaması sebebiyle profesyonel rehberler eşliğinde şelaleye gidilmesi önerilmektedir.

Birinci derece doğal sit alanı, üçüncü derece tarihi sit alanı olan Kabak Koyu’nda tamamen doğal bir ortamda tatil yapılabilmektedir. Koyda içerisinde duş ve tuvaleti olan birden fazla kamp alanı, ağaç ev, çadır alanı, çadır pansiyon, çevre köylerde ise ilginç konseptli yoga ve meditasyon oteli mevcuttur. Kabak Koyu’nda yer alan otellerin birçoğu bungalovlardan oluşmaktadır. Koyda yer alan oteller genel olarak kahvaltı dahil olarak hizmet vermektedir, talep halinde tam pansiyon seçeneği sunan tesisler de bulunmaktadır. Kamplarda ise genellikle açık büfe hizmet verilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Gezilmesi Gereken Yerler (2020). Kabak Koyu Plajı, https://gezilmesigerekenyerler.com/kabak-koyu-plaji, (Erişim tarihi: 19.12.2020); Gezimanya (2020). Kabak Koyu, https://gezimanya.com/kabak-koyu, (Erişim tarihi: 19.12.2020); Seyahat Dergisi (2017). Kabak Koyu Fethiye, https://seyahatdergisi.com/kabak-koyu-fethiye/, (Erişim tarihi: 19.12.2020); Yolda Olmak (2019). Gün Boyu Tembellik: Kabak Koyu, Fethiye, https://yoldaolmak.com/kabak-koyu-fethiye.html, (Erişim tarihi: 19.12.2020).