-
2019
İzmir Arkeoloji Müzesi’nin kapasitesinin dolması sebebiyle, Kültürpark içerisinde yer alan eski müze binası ve yanındaki binalar onarılarak 2004 yılında İzmir Tarih ve Sanat Müzesi açıldı. Müze 3.820 metrekare kapalı ve 9.500 metrekare açık olmak üzere toplam 13.320 metrekare alanı kaplamaktadır. Müzede İzmir ve yakın civarı kazılarından ele geçen buluntular üç farklı binadan oluşan üç bölümde sergilenmektedir: Girişte sağda yer alan iki katlı binadaki Taş Eserler Bölümü, girişin karşısında yer alan iki katlı binadaki Seramik Eserler Bölümü ve soldaki tek katlı binada Kıymetli Eserler Bölümü yer alıyor.
Taş Eserler Bölümü’nün girişinde müzenin tek klasik dönem heykeltraşlık eseri, İzmirli ünlü düşünür ve yazar Homeros’a ait olduğu düşünülen heykel yer almaktadır. Girişten itibaren Smyrna Topraklı Höyüğü olmak üzere, İzmir çevresindeki Prehistorik yerleşimlerden, Bizans döneminin sonuna kadar olan buluntular ve seramik parçaları, arkaik, klasik, helenistik ve roma dönemine ait eserler sergilenmektedir. Arkaik dönem eserleri arasında, Mısır etkisindeki Batı Anadolu heykelcilik sanatının örneklerinden Kore ve Kouros heykelleri dikkat çekicidir. Roma döneminden İzmir Metrosu Basmane İstasyonu’nun inşaatı sırasında ortaya çıkarılan yazıtlar ve Agora kazılarında bulunan figürinler sergilenmektedir. Bu bölümde Demeter, Poseidon ve Artemis heykel grubu ile Nehir Tanrısı Kaistros’u gösteren heykel serginin önemli parçalarıdır.
Binanın sol kanadında yer alan Smyrna Salonu’nda, Smyrna heykeltıraşlık okulunun etkilerini yansıtan eserlerin yanı sıra Gömü Anıtları Salonu’nda çoğu Roma döneminden olmak üzere, Helenistik ve Roma dönemlerinden steller ve lahitler sergilenmektedir.
Agora Salonu’nda Agora kazılarında bulunan mimari ve heykeltraşlık eserleri ile yazıtlar yer almaktadır. Gladyatörler Salonu ve Olimpiyat Oyunları Salonu’nda İzmir ve çevresinde düzenlenen olimpiyat oyunlarına ait eserler sergilenmektedir.
Binanın ikinci katı, Millet, Metropolis ve Afrodisias gibi İzmir’in yakın çevresindeki antik kentlerden gelen eserlere ayrılmıştır. Bu katta tanrı, tanrıça, imparator ve kahramanlara ait başlar, adak stelleri gibi çeşitli heykeltıraşlık eserleri ile Teos Dionysos Tapınağı’na ait frizler, Miletos Tiyatrosu’nun kabartmaları ve Belevi Mezar Anıtı’nın Kabartmaları sergilemektedir
Seramik Eserler Bölümü, kronolojik sırayı takip etmeyen, buluntu yerlerine göre farklı vitrinlerde sergilenen eserlerden oluşmaktadır. Alt katta, başta Smyrna Topraklı Höyüğü olmak üzere, İzmir çevresindeki Baklatepe, Limantepe, Kocabaştepe ve Panaztepe, İasos (Güllük), Phokaia (Foça), Klazomenai (Urla), Kyma (Aliağa), Erythrai (Ildırı) ve Pitane (Çandarlı) antik kentleri ve Smyrna Agorası’ndan gelen Prehistorik, Roma ve Bizans dönemlerine ait buluntular ve seramik parçaları sergilenmektedir. Bölümün üst katı İzmir’deki 7000 yıllık tarihini anlatan Bayraklı yerleşmesine ayrılmıştır.
Kıymetli Eserler Bölümünde; kendi içinde Sikkeler, Hazine Odası ve Figürinler olmak üzere üç farklı sergiye bölünmüştür. Girişteki Hazine Odası’nda Erken Tunç Çağı’ndan Bizans dönemine kadar olan altın, gümüş ve kıymetli taşlardan oluşun takı koleksiyonu, sol bölümde yer alan Sikke Odası’nda kronolojik bir sırayla VI. yüzyıl’dan Osmanlı döneminin sonlarına kadar altın, gümüş ve bronz sikkeler, sağ taraftaki Figürin Odasında ise pişmiş toprak, cam ve madeni eser sergisi yer almaktadır.
Referanslar
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, https://izmir.ktb.gov.tr/TR-77100/izmir-tarih-ve-sanat-muzesi.html, (Erişim tarihi: 24.06.2019); Türkiye Kültür Portalı. (2019). İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/gezilecekyer/tarih-ve-sanat-muzesi, (Erişim tarihi: 24.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
İzmir Müzesi (2019). İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, http://www.izmirmuzesi.gov.tr/izmir-muze-mudurlugu-izmir-tarih-ve-sanat-muzesi.aspx, (Erişim tarihi: 24.06.2019).