İzmir Enternasyonal Fuarı

Etkinlik Fuar

(İzmir, 1933 - )

Açılışı Kurtuluş Savaşı yıllarda meydana gelen İzmir Yangını sonrasında tekrar yenilenerek inşa edilen Kültürpark alanı fikrine dayanmaktadır. İzmir, deniz mesafesinden 200 metre içerde yer alan Belkahve bölgesine kadar yayılan bir yangın afeti geçirdi. Dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz, İzmir’i bu doğal afet sonrasında uygar bir kent haline getirmek amacıyla çaba gösterdi. Atatürk ve İsmet İnönü tarafından yenileme ve düzenleme imarı için iki milyon lira verildi.

Savaş sonrasında şehrin belirli yerlerinde halkın ihtiyaçlarının karşılanması için pazarlar kuruldu. Pazarlar teşvik unsuru haline gelmiş ve yangın sonrasında harabelerin kaldırılması gerekliliği ortaya çıktı. Böylece yangın sonrası harabelerin olduğu alan yenilenerek hem yerel halkın ihtiyaçlarını karşılayabileceği hem de turistik olarak İzmir iline ait bir park alanının inşa edilmesi kararı verildi. 9 Eylül 1933 yılında İzmir’in kurtuluşu şerefine kültürpark alanında İzmir Panayırı yapıldı ve açılışını Mareşal Fevzi Çakmak gerçekleştirdi. Sonraki iki yıl içerisinde panayır tekrarlanarak büyük bir katılımcı ve ziyaretçi sayısına ulaştı. Böylece panayırın milletlerarası bir nitelik taşıyan fuar halini alması için kültürpark enternasyonal fuarı inşa edilerek tamamlandı. 1936 yılında ilk kez İzmir Enternasyonal Fuarı 93’ü yabancı milletlerden olmak üzere 514 firma stant açarak katılım gösterdi. Fuara katılan ulusal ve uluslararası destinasyonlar, kendi yöresel ürünlerinin tanıtımını yaptıkları pavyonlar düzenledi ve en çok ilgi gören pavyon birinci seçilerek altın ödülü verildi. İzmir Enternasyonal Fuarı, Kurtuluş Savaşı sonrasında yeni kurulan bir ülkenin büyük bir yangına maruz kalmış deniz kenti olan İzmir’de açıldı. Bütün yönetimler böyle bir fuarın düzenlenmesine katkı sağlayarak teşvik etti. Devlet tarafından verilen talimatlarla İzmir’in dışından gelecek ziyaretçilere deniz ve karayolu ulaşım ücretleri yüzde 50 indirimle yapıldı. Stant açan başka il idareleri vergiden muaf tutuldu.

İzmir Enternasyonal Fuarı, 88 yıllık geçmişiyle birçok yapılanma ve yenilik ile birlikte sürekli değişen ve gelişen dinamik bir yapıya sahip oldu. Fuarın geçmişine bakıldığında, İzmir Dokuz Eylül Sergisi (1927), havacılık alanında genç nüfusun ilgisini çekmek ve fuarlarda gösteri için açılan Paraşüt Kulesi (1937), Kültürpark içinde dolaşan Minyatür Tren turu (1964), ilk kez yürüyen merdiven sergisi (1971), ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki uzay savaşlarını niteleyen Ay Taşı sergisi (1973), ilk sayısal loto çekilişi (1989), İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. kuruluşu (1990), fuarın ilk onur konuğu ülkesi Fransa (1992), fuarın ilk onur konuğu ili Mardin (2005) ve ilk partner ülke Avusturya (2011) ile çağa ve dünya genelindeki gelişim ve değişimlere ayak uydurabilen bir fuar olduğu görülmektedir.

İzmir Enternasyonal Fuarı İzmirliler için bir nimet oldu. Çünkü hem İzmir’in tanıtımı yapılmakta hem de fuar döneminde binlerce ziyaretçi gelerek alışveriş yapmaktadır. Fuar bir yandan yöresel ürünlerin satışını yapan firmalar bir yandan da ziyaretçiler için gazino, konser, sirk ve gösteri düzenlenen bir kültürel etkinlik özelliği taşımaktadır. Son yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarı, her yıl bir ülke seçerek tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini o ülkenin temasıyla yapmaktadır. 2018 yılı inovasyon ve teknoloji ana temasıyla Sırbistan partner ülke olarak seçildi. Konserden tiyatroya, sinema gösterimlerinden müzikal gösterilere, söyleşiden sokak gösterilerine her kesime hitap eden birçok etkinlikle birlikte İzmir Enternasyonal Fuarı dünya ticaretine ve kültür alışverişine olanak sağlamaktadır. 1936’dan beri her yıl ağustos veya eylül aylarında 20 gün süreyle düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı 2018 yılında 18.370 metrekare sergi alanı, bir milyonu aşkın ziyaretçi, 161’i yabancı 431 katılımcı firma ve farklı ülkeden 110 delegasyon ile İzmir iline yerli ve yabancı turist çekmeye devam etmektedir.

Ayrıca bkz.: Etkinlik; Etkinlik Turizmi; Etkinlik Yönetimi; Fuar; İzmir.

Referanslar

Ak, D. (2013). Kentler Arası Rekabette İzmir’in Yeri. Ekonomi Bilimleri Dergisi, 5(1): 29-43; Erden, Ö. İ. (2014). Yerel Halkın İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Etkilerine Yönelik Algıları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Polat, E. (2008). Uluslararası İzmir Fuarı’nın kuruluşu ve ilk sergiler (Yayımlanmamış doktora tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.