İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu
Eğitim-Öğretim Sertifika Programı Turizm ve Otel İşletmeciliği
(İstanbul, 1988 – 2011)
-
2019
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu sertifikaya dayalı turizm ve otelcilik eğitimi veren bir kurumdu idi. 1984 yılında kurulan İTÜ Vakfı yönetimi tarafından, 80’li yıllarda hızla gelişen turizm sektörünün nitelikli çalışan ihtiyacını karşılamak ve aynı zamanda İTÜ’ye katkı sağlamak amacıyla turizm ve otelcilik eğitimi verilmesine karar verildi. 1991 yılında, İTÜ Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Güven Onal okulun kuruluşu ve yönetimi için o dönemde Fethiye’de Otel Aries’in Genel Koordinatörlüğünü yürütmekte olan Şaban Ali Yaşaroğlu’na teklif götürdü. İTÜ Vakfı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kafalı, Yaşaroğlu’nun eğitiminin yetkin olamayacağını gerekçe göstererek bu karara karşı çıktı. Ancak ilerleyen dönemde okulun başarılı olması ile fikrini değiştirerek okula destek verdi. Vakıf bünyesindeki kurumun temel amacı yükseköğrenim almamış ancak turizm uzmanı olabilecek kişilerin sektöre kazandırılması idi.
İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu 1992 yılında, 10’u kız, sekizi erkek olmak üzere 18 öğrenci ile eğitim hayatına başladı. Öğrenciler, en az lise mezunu olan adaylar arasından, turizmci kimliği özelliklerinin arandığı mülâkat ile seçiliyordu. Eğitim süresi altı ay teorik, beş ay uygulamalı eğitim (staj) ve bir ay tatil olmak üzere toplam bir yıldı. Öğrenciler stajlarını İstanbul’un büyük otel veya seyahat acentalarında yapıyordu. Bir yılın sonunda başarılı olan öğrencilere sertifika veriliyordu. Her yıl dört/beş başarılı öğrencinin eğitim ihtiyacını Galata Rotary Kulübü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi bazı kurumlarca karşılanması sağladı. Okulun eğitim anlayışı ve programlarının oluşturulması, okul dışı etkinlikler ve sponsorluklara kadar malî ve idarî pek çok sorumluluğunu Şaban Ali Yaşaroğlu üstlendi. Okulda verilen bazı dersler; Turizmde Vizyon ve Marka Oluşturma, Türkiye ve Dünya Seyahat Acentacılığına Genel Bakış, Turizmde Hizmet Tanımı ve Kalitenin Önemi, Turizmde Doğal ve Tarihsel Varlıkların Önemi, Toplam Kalite Yönetimi ve Bilincinin Gelişmesi, Demokrasi Kültürünün Kurumlaşması ve Hoşgörünün Gelişmesi, Hizmet Sektöründe Müşteri Memnuniyeti Sağlama, Hizmet Sektöründe Eğitim ve İnsan Faktörünün Önemi, Turizmde Ürün Pazarlama Teknikleri ve Kruvaziyer Gemi Turizmi, Yöneticilik ve Liderlik Tanımı, Konaklama Sektöründe Satın Alma ve Piyasa Araştırma Teknikleri, Halkla İlişkilerin Önemi ve Görevleri başlıklarını taşıyordu. Okulda eğitim veren kişiler sektörden deneyimli kişileri arasından seçilmekteydi. Vakıf bünyesinde bulunan restoran, konukevi, bar gibi birimlerde uygulamalı eğitimler devam etmekteydi. Eğitmenlerin bazıları; Gülsün Arsoy, Hüseyin Denizci, Burhan Ulutürk, Aydın Demir, İbrahim Sönmez, Ece Coşkun, Gül Göknan ve Turgut Arı’dır.
İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu, yöneticisi Yaşaroğlu’nun eğitim anlayışı gereği, meslekî bilgi ve becerilerin yanında, genel bir yetiştirmeyi amaç edindi. Öğrenciler düzenli olarak İstanbul’da 20-25 otel, müze, turizm fuarı ve diğer turizm işletmelerine götürülerek gözlem ve incelemelerde bulunuyordu. Ayrıca, her çarşamba günü, turizm sektöründen veya sektör dışından önemli isimler okula davet edilerek konferans ve söyleşiler gerçekleştiriliyordu. Bu etkinliklerde Ord. Prof. Reşat Kaynar, Dr. Üzeyir Garih, Tavit Köletavitoğlu, Prof. Dr. Nurettin Sözen, Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Hülya Aslantaş, Ferit Volkan, Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Tarık Minkari, Altan Öymen, Prof. Dr. Kemal Kafalı, Bahattin Yücel, Talha Çamaş, Hayrettin Karaca gibi farklı uzmanlık alanlarından kişiler yer almaktaydı. Okulun faaliyette olduğu 20 yıl boyunca yaklaşık 1000 kişiye eğitim verildi. 2011 yılının Ocak ayında, vakfın politikasında değişikliğe gidileceği gerekçesi ile İTÜ Rektörü ve İTÜ Vakfı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Şahin’in kararı ile İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu’nun kapatılmasına karar verildi.
Referanslar
Yaşaroğlu, Ş. A. (2009). Deneyimlerimden Süzülenler. İstanbul: İTÜ Vakfı Yayınları; Yaşaroğlu, Ş. A. (2011). İTÜ Vakfında 20 Yılım. İstanbul: Ekin Grubu; Yaşaroğlu, Ş. A. ile 01.02.2014 tarihli görüşme. (Görüşen: D. A. Gürel); Yaşaroğlu, Ş. A. ile 15.03.2014 tarihli görüşme. (Görüşen: D. A. Gürel).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yaşaroğlu, Ş. A. (2011). İTÜ Vakfında 20 Yılım. İstanbul: Ekin Grubu.