Yaşaroğlu, Şaban Ali

Kişi Yazar Barmen Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticisi

(1933 - 2019)

Turizm sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet göstermiş turizm eğitimcisi. Rize iline bağlı Ardeşen ilçesinin Işıklı Köyü’nde doğdu (1933). İlkokulu Işıklı Köyü İlkokulu’nda tamamladı.1949 yılında, orta öğrenime devam etmek amacıyla İstanbul’a amcasının yanına geldi, ancak bu isteğini gerçekleştiremedi. 1950 yılında, o dönemde resmî adı Konak Otel olsa da, eski adıyla anılmaya devam edilen, İstanbul’un önemli otellerinden Tokatlıyan Otel’de çalışmaya başladı. Burada, dönemin ünlü bar şeflerinden kabul edilen Agop Kazancıyan’ın yardımcılığını üstlendi. Bir yandan, İstanbul’da düzenlenen ilk kapsamlı barmenlik eğitimlerine katıldı, önemli bar şeflerinden eğitim aldı. 22 yaşında Dünyanın en genç şefi unvanını almasıyla haber oldu. Tokatlıyan’ın 1957 yılında kapanmasının ardından, 1958’de İstanbul Hilton’da komi olarak göreve başladı ve iki buçuk ay sonra şef oldu. Hilton’da çalıştığı yıllar içinde barlar kaptanı ve bar ve servis eğitmenliği görevlerini üstlendi. 1966 yılında kurulan ve daha sonra Turizm-İş adını alan Turizm Sanayi Türkiye Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (TETOLEYIS)çatısı altında önemli sendikal faaliyetlerde bulundu. 1976’da emekli olmasının ardından sendika çalışmalarına devam etti. Bu faaliyetleri nedeniyle, 12 Eylül döneminde dokuz ay cezaevinde tutuklu kaldı.

Yaşaroğlu’nun eğitimci kimliği 1987’de Antalya, Kemer’de kurulan Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezi’nde (OTEM) bar ve servis eğitmenliği ile başladı. Burada geçen bir yılın ardından, yaklaşık üç yıl Fethiye’de faaliyet gösteren Hotel Aries’in genel koordinatörlüğünü yürüttü. 1991 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Güven Onal’ın daveti üzerine, İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu’nun kuruluşunda görev aldı. Bu okulun 20 yıl boyunca yönetimini yürütürken, çeşitli dersler de verdi. 2011’de İTÜ Vakfı Turizm ve Otelcilik Okulu’nun kapanmasının ardından, Ottoman Hotels Group’da başladığı danışmanlığı 2015 yılına kadar sürdü. Yıllar içinde meslekî deneyimlerini notlar halinde kayıt altına almaya özen gösterdi. Çeşitli yayın organlarında meslekî ve serbest konularda makaleler yazdı, konferanslara katıldı.

Başlıca eserleri: Yaşaroğlu, Ş. A. (2008). CHP’ye Adanan Bir Ömür: Geleceğe Bakış. Ankara: Türkiye Yayınları; Yaşaroğlu, Ş. A. (2009). Deneyimlerimden Süzülenler. İstanbul: İTÜ Vakfı Yayınları; Yaşaroğlu, Ş. A. (2011). İTÜ Vakfında 20 Yılım. İstanbul: Ekin Grubu.

Referanslar

Yaşaroğlu, Ş. A. (2009). Deneyimlerimden Süzülenler. İstanbul: İTÜ Vakfı Yayınları; Yaşaroğlu, Ş. A. (2011). İTÜ Vakfında 20 Yılım. İstanbul: Ekin Grubu; Yaşaroğlu, Ş. A. 01.02.2014 tarihli görüşme (Görüşen: D. A. Gürel); Yaşaroğlu, Ş. A. ile 15.03.2014 tarihinde yapılan görüşme (Görüşen: D. A. Gürel).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Acar, D. (2016). Şaban Ali Yaşaroğlu: Azimli Bir Turizm Eğitimcisi, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 27(2): 322-327.