İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Kabin Hizmetleri Turizm ve Otel İşletmeciliği

(İstanbul, 2012 - )

Adını bulunduğu semtten alan İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, dokuz program ile 2012 yılında kuruldu. Günümüzde ise 26 program ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Okul bünyesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Aşçılık programlarını da bulunmaktadır. Böylelikle turizm sektörünün ihtiyaç duyacağı kalifiye turizm ve mutfak personelinin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Aşçılık ve turizm programları, başta önemli otel işletmelerini barındırdığı için hem Şişli’nin, turizm potansiyeli göz önünde alındığında hem İstanbul’un hem de genel olarak Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı gereksinimini karşılamak üzere kuruldu.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında üç öğretim görevlisi görev yapmakta olup, programda 140 öğrenci eğitimini sürdürmektedir. Sektörde hali hazırda görev yapan ancak mesleki turizm bilgilerini teorik ve pratik anlamda daha da geliştirmek isteyen öğrencilerin de eğitimlerinin sağlanabilmesi için ikinci öğretim programı kuruldu. Bu programlardan mezun olan öğrenciler öncelikle; Turizm ve Kültür Bakanlığı’nda, seyahat acentalarında, otellerin çeşitli departmanlarında, tatil köylerinin çeşitli departmanlarında, yiyecek/içecek işletmelerinin çeşitli departmanlarında, ulaşım şirketlerinde, kongre ve fuar merkezlerinde, liman işletmelerinde ve sektörle ilişkili diğer çeşitli işletmelerde istihdam edilmektedir. Turizm ve Otel işletmeciliği Programının müfredatında; Önbüro Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Servisi, Kat Hizmetleri, Genel Turizm, Turizm Coğrafyası, İşletme Yönetimi, Turizmde Rekreasyon, Tur Operatörlüğü ve Seyahat Acentacılığı, Barda Servis, Çamaşırhane Kontrolü, Mesleki Yabancı Dil gibi teorik ve pratik derslere yer verilmektedir.

Aşçılık programında üç öğretim görevlisi istihdam edilmektedir. Günümüzde Programa 120 öğrenci kayıtlıdır. Ancak Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından farklı olarak Aşçılık Programı’nda ikinci öğretim bulunmamaktadır. Aşçılık Programı mezunlarının sanitasyon ve hijyen kurallarını benimsemiş ve bu kurallar doğrultusunda görevlerini yerine getiren personeller olmaları için özen gösterilmektedir. Aşçılık Programı mezunlarının; otel mutfaklarında, restoranlarda, kafeteryalarda, barlarda, pastanelerde, toplu beslenme kurumlarının mutfaklarında, okul mutfaklarında, hastane mutfaklarında, fabrika mutfaklarında, ordu mutfaklarında, havaalanı mutfaklarında, yemek fabrikalarının mutfaklarında, gemi mutfaklarında ve uçak mutfaklarında istihdam edilmeleri amaçlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gümüş, E. ile 17.01.2021 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: M. Öğretmenoğlu); İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, https://www.sisli.edu.tr/, (Erişim tarihi: 15.01.2021); Yükseköğretim Kurulu, https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-univ.php?u=2068, (Erişim tarihi: 15.01.2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, https://www.sisli.edu.tr/, (Erişim tarihi: 15.01.2021).