İstanbul Modern Sanat Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Karaköy, İstanbul, 2004 - )

İstanbul’a bir modern sanat müzesi kazandırma fikriyle 1987 yılında hayata geçirilmesi planlanan İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin açılışı 17 yıl sonra 11 Aralık 2004 tarihinde gerçekleşti. Müze, Eczacıbaşı Topluluğu’nun önderliğiyle kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) öncülüğünde faaliyete geçti. İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müzesidir. Müze, Karaköy’de İstanbul Boğazı’nın kıyısında bulunan 8.000 metrekarelik bir alana kuruldu ve burada 14 yıl boyunca koleksiyon ve süreli sergi salonları, fotoğraf galerisi, kütüphane, eğitim ve sosyal programları, sinema, kafe ve mağazasıyla hizmet sundu. Hizmet sunmaya devam edeceği yeni binası yapılana kadar 2018 yılında Beyoğlu’nda bulunan tarihi Union Française binasına geçici olarak taşındı ve 23 Mayıs 2018 tarihinde sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Üç yıl sürmesi planlanan inşa süresi sonrasında, müze tekrar Karaköy’deki yeni yapılan binasında faaliyet göstermeye devam edecektir.

İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin geçici binasının eksi birinci ve birinci katlarında Türkiye’nin modern ve çağdaş sanatına ilişkin kavramsal sergiler, sanatçıların kariyerleri boyunca yapmış oldukları eserlerinden derlenen sergiler ve görsel sanatlardaki güncel değişimleri yansıtan süreli sergiler bulunuyor. Geçici binanın ikinci ve üçüncü katlarında XX. yüzyıldan günümüze kadar olan sürede üretilen resim, fotoğraf, heykel, video, yerleştirme ve yeni medya gibi farklı çalışmalardan oluşan İstanbul Modern’in koleksiyonu bulunuyor. İstanbul Modern koleksiyonunda bulunan 24 sanatçının 30 çalışmasına internet üzerinden Google Art Project’ten ulaşılabiliyor. Dördüncü katta ise fotoğrafın dünyadaki tarihsel gelişimi ve fotoğrafı etkileyen sanat akımlarının fotoğrafa yansımalarını içeren grup sergileri sergileniyor ve alanında önde gelen yerli ve yabancı fotoğrafçıların sergileri düzenleniyor. Bunlara ek olarak müze, modern ve çağdaş sanatı toplumun her kesiminden neredeyse her yaş grubuyla buluşturan eğitim programları ve sosyal projeleri, uluslararası müze profesyonellerini izleyicilerle buluşturan Müzeler Konuşuyor gibi etkinlikleri, perşembe, cumartesi ve pazar günleri çeşitli filmlerin gösterimi yapılan İstanbul Modern Sineması, ziyaretçilerin ve araştırmacıların modern ve çağdaş sanat hakkında yararlanabilecekleri 11.500 kitap ve 24 süreli yayına sahip İstanbul Modern Kütüphanesi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca, müze bünyesinde mağaza ve kafe de bulunuyor. Müze, çevrimiçi alışveriş yapmak isteyen kişiler için sanal mağaza hizmeti de veriyor. Müzede bulunan mağazanın yanı sıra sanal mağaza ve kafeden İstanbul Modern Üyeleri yüzde 10 indirimle faydalanabiliyor. İstanbul Modern’de üyelere çeşitli ayrıcalıkların sunulduğu indirimli, bireysel, aile, genç modern, gümüş ve altın olmak üzere altı adet üyelik programı bulunuyor.

Özel sektörün öncülüğünün yanı sıra, kamu ve yerel yönetimlerin desteğiyle faaliyetlerine başlayan ve hizmet veren, 2019 yılında 15. yaşını kutlayan müzeyi, bu süre boyunca sekiz milyon kişi ziyaret etti. Müze, modern ve çağdaş sanat alanlarındaki sanat üretimlerini uluslararası bir yönelimle koleksiyonunda topluyor, koruyor, sergiliyor ve bunları belgeleyerek sanatseverlerin erişimine sunuyor. 2019 yılına kadar müzede 67 koleksiyon ve süreli sergi, 39 fotoğraf sergisi, 13 video sergisi, 17 yurtdışı sergisi, 810 bin çocuk ve gence sunulan eğitim programları, 328 film programı ve dört bine yakın film gösterimi gerçekleştirildi. Müze, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (2010) ve Avrupa Müzeler Forumu Özel Ödülü (2009) de dâhil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Sosyal medyada kendi alanında Türkiye’de en çok takipçiye sahip olan müzenin, çeşitli sosyal ağ sitelerinde de hesapları bulunuyor. İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin sanatsal faaliyetlerini ve kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamlarında paylaşma amacıyla disiplinler arası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Dünyanın önde gelen kurumlarıyla yapılan işbirlikleri sayesinde kurumsal ortaklıklar gerçekleştiren müze, uluslararası platformlarda Türkiye’deki sanatsal üretimlerin ve kültürün tanıtımını yaparak Türkiye’ye yabancı kültür turistlerinin gelmesine katkıda bulunuyor. Akademik anlamda ise müze, lisansüstü tezlere ve makalelere konu oluyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Anadolu Ajansı (2018). İstanbul Modern Sanat Dolu Bir Yılı Daha Geride Bıraktı, https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/istanbul-modern-sanat-dolu-bir-yili-daha-geride-birakti/1350557, (Erişim tarihi: 15.04.2020); Eczacıbaşı (2020). İstanbul Modern, https://www.eczacibasi.com.tr/tr/anasayfa/phone/tr/toplumsal-sorumluluk/kultur-ve-sanat/istanbul-modern, (Erişim tarihi: 15.04.2020); Göksel, S. (2010). İstanbul Modern Sanat Müzesi ile Avusturya Lentos Kunst Museum Linz’in Eğitim Odaları Etkinliklerinin 2009-2010 Döneminde İncelenmesi ve Karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü; Hürriyet Kitap Sanat (2019). İstanbul Modern’den 2019’da 360 Bin Ziyaretçi Geçti, https://www.hurriyet.com.tr/kitap-sanat/istanbul-modernden-2019da-360-bin-ziyaretci-gecti-41406636, (Erişim tarihi: 15.04.2020); Şimşek, F. (2016). Türkiye’de Çağdaş Sanat ve İstanbul Modern Müzesi. https://www.academia.edu/28644148/%C4%B0stanbul_Modern_M%C3%BCzesi.docx, (Erişim tarihi: 15.04.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

İstanbul Modern (2020). Hakkında, https://www.istanbulmodern.org/tr/muze/hakkinda_ 3.html, (Erişim tarihi: 15.04.2020).