İslami Otel
Kavram Konaklama Tesisi Otel Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Günümüzde Müslümanların turizme katılım oranlarının yükselmesi Müslümanların beklentilerine uygun ürün, hizmet sunulmasını zorunlu hâle getirdi ve bunun sonucunda İslami otel işletmelerinin ortaya çıkmasını sağladı. İslami otel; “İslami kurallara göre dizayn edilmiş asıl fonksiyonu otel tanımında olduğu gibi geceleme ihtiyacını sağlamak olan ve bu hizmetin yanında yeme, içme ve eğlenme ihtiyaçlarını İslami kural ve inançlara uygun biçimde karşılayan konaklama tesisi” olarak tanımlanmaktadır. Turizm literatüründe İslami oteller, şeriata uyumlu otel, helal otel gibi çeşitli isimlerle de adlandırılmaktadır.
Bir otelin İslami otel olarak sınıflandırılabilmesi için odalar, ortak kullanım alanları, insan kaynakları yönetimi, yiyecek-içecek ürünleri ve işletme yönetimi açısından birtakım özelliklere sahip olması gerekir. Otel odalarında kıble yönünü gösteren işaretler, seccade ve Kuran-ı Kerim bulunmalı, odalarda bulunan televizyonlarda muhafazakar kanallar yer almalı, yatak ve tuvalet pozisyonları Mekke yönüne bakmamalı, tuvaletlerde taharet musluğu ve İslama uygun tuvalet malzemeleri bulunmalıdır. Müşteriler için ortak kullanım alanlarında kumarhane ve kumar makinesini bulunmamalı, kadın ve erkekler için ayrı eğlence imkanları sunulmalı (yüzme havuzu ve SPA merkezleri dahil), kadın ve erkekler için Kuran-ı Kerim bulundurulan ayrı ibadet odaları bulunmalı, ortak alanlarda bulunan tuvaletler Mekke yönüne bakmamalı, ortak alanlar insan ve hayvanları tasvir etmeyen dekorasyona sahip olmalıdır.
İnsan kaynakları yönetimi çerçevesinde; otel personeli geleneksel üniformalar giymeli, kadın personel için İslama kurallara uygun kıyafet verilmeli, ramazan ayı döneminde çalışan personel için kısıtlı çalışma saatleri ayarlanmalı, personel ahlak kurallara uygun çalışmalı ve müşterilerin istekleri doğrultusunda hizmet sunulmalıdır. Müşterilere sunulan yiyecekler domuz eti içermeyen helal nitelikli olmalı, otelde alkollü içecek bulundurulmamalı, restoran alanında insan ve hayvanları tasvir etmeyen dekorasyona yer verilmeli, restoran alanında baştan çıkartıcı, İslama uymayan ve tartışmalı mesaj içeren müziklere ise yer verilmemelidir. İşletme yönetimi açısından; etiğe uygun pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde bulunulmalı, İslami değerler ile bağlantılı sosyal sorumluluk stratejileri geliştirilmeli ve hayırsever bağışlar yapılmalı, İslami bankacılık prensipleri ve uygulamaları ile ilgili işlemler ve yatırımlar yapılmalıdır. Günümüzde İslami oteller Malezya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi Müslüman ülkelerin yanında, Avustralya, Singapur, Fransa, Japonya, Filipinler, Yeni Zelanda ve Brezilya gibi ülkelerde Müslüman turistler için konaklama hizmeti sunmaktadır.
Referanslar
Battour, M. and Ismail, M. N. (2016). Halal Tourism: Concepts, Practises, Challenges and Future, Tourism Management Perspectives, 19: 150-154; Boğan, E., Batman, O. ve Sarıışık, M. (2016). Helal Turizmin Kavramsal Çerçevesi ve Türkiye’deki Uygulamalar Üzerinde Bir Değerlendirme, 3th International Congress of Tourism and Management Research, Antalya: 1425-1440; Pamukçu, H. ve Arpacı, Ö. (2015). Helal Konseptli Otel İşletmeleri: Türkiye’deki Mevcut Durum Üzerine Bir İnceleme, I. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu, Kastamonu. 319-331; Razalli, M. R., Abdullah, S. and Hassan, M. G. (2012). Developing a Model for Islamic Hotels: Evaluating Opportunities and Challenges, International Proceedings of Economics Development & Research, Jeju Adası, Güney Kore, ss. 91-95; Stephenson, M. L. (2014). Deciphering “Islamic Hospitality”: Developments, Challenges and Opportunities, Tourism Management, 40: 155-164.