İncekum

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı bir mahalledir. Alanya’ya 24 kilometrelik mesafede bulunmaktadır. 2019 yılında 3.150 kişiden oluşan mahallenin nüfusu özellikle yaz aylarında büyük artış göstermektedir. Kıyısı Kuzey-Batı ve Güney-Doğu yönüne ulaşan sahili ve tabiat parkı ile tanınmaktadır. Birçok otelin bulunduğu İncekum’un ekonomisini büyük ölçüde turizm oluşturmaktadır. Bölgenin ziyaretçilerine sunduğu başlıca ürünlerden biri tabiat parkıdır. Faunası çeşitli kuş türlerinden oluşan tabiat parkının florasını ise kızılçam türleri oluşturmaktadır. Düzenleme amaçlı olarak palmiye, okaliptüs, zakkum, defne, sandal ve meşe türleri de getirilmiştir. Bunlara ek olarak, deniz sularının zaman içerisinde aşındırarak oluşturdukları ve sayıları 100’e yaklaşan kamenitzalar da bölgeye değer katmaktadır. Park, bünyesinde barındırdığı çeşitli tesisleri ile rekreasyon imkanı da vermektedir. Bölgenin sunduğu diğer bir ürün ise plajıdır. İncekum plajı, incecik sarı kumu ve derinleşmeyen denizi ile özellikle turizm açısından büyük önem arz etmekte ve birçok ziyaretçi çekmektedir. İncekum’un deniz, kum ve güneş tatili için çok elverişli olan iklimi de ziyaretçiler için bölgeyi ziyaret etme motivasyonu oluşturmaktadır. Otellerin sunduğu konaklama ve hizmet kalitesi bölgeyi özellikle yaz turizmi için tercih edilen bir konuma getirmektedir. Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra bozulmamış doğası ve coğrafi avantajı ile İncekum, doğa turizmi ve kamp-karavan turizmi içinde büyük potansiyel arz etmekte ve motivasyonları bu yönde olan ziyaretçileri de çekmektedir.

Alanya’da 1948 yılında bulunan Damlataş Mağarası’nın 1954 yılında sağlık turizmi hizmetine açılmasıyla, İncekum da turizm açısından hareketlenmeye başladı. Bölge turizminin gelişmesinin en önemli sebebi, denizi ve ormanı bir arada sunabiliyor olmasıdır. Bölge, 90’lı yıllara kadar ormanın içinde denizi görebilecek şekilde konaklama imkanı sunan bungalovları ile ziyaretçilerini ağırladı. Ancak, 90’lı yılların sonlarına doğru, özellikle Alanya’da başlayan kitle turizmi hareketini takiben İncekum’da da otel inşaları başladı ve gerek altyapı gerek üstyapı olanakları geliştirildi. 2000’li yılların ortasına kadar bölgenin ziyaretçi profilinin çoğunluğunu yabancılar oluşturdu. Turistlerin milliyetlere göre dağılımı incelendiğinde yüzde 28’ini Alman ziyaretçilerin, yüzde 15’ini Hollandalı ziyaretçilerin ve yüzde 13’ünü Rus ziyaretçilerin oluşturduğu görülmektedir.

2018 yılının verilerine göre bölgedeki toplam tesis sayısı 17’dir ve bu tesislerin doluluk oranı yüzde 84,3 oldu. Günümüzde, bölgeye ait turist profili büyük ölçüde değişti ve çoğunluğu yüzde 42 ile Rus ziyaretçiler oluşturmaya başladı. Rus ziyaretçileri takiben yüzde 11 ile Alman ziyaretçiler, yüzde 7 ile yerli ziyaretçiler ve yüzde beş ile Polonyalı ziyaretçiler oluşturmaktadır.

Bölgenin turist profilinin büyük çoğunluğunun yabancılardan oluşmasını takiben havayolu kullanımı başlıca ulaşım şekli haline geldi. 2010 yılına kadar bölgeye ulaşmak için Antalya Havalimanı kullanılırken, 2010 yılından itibaren Alanya Gazipaşa Havalimanının kullanıma açılması ile birlikte ulaşım iki bölgeden de sağlanabilir duruma geldi. Havayolu ile Antalya veya Alanya’ya gelen turistler, transfer şirketleri, şehirlerarası otobüsler, taksi veya minibüsleri kullanarak bölgeye ulaşabilmektedirler. Havayoluna ek olarak, fazla tercih edilmese de, karayolu ve denizyoluyla da bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

İlkbahar aylarında hareketlenmeye başlayan bölge turizmi, yaz aylarında en yüksek doluluk oranlarına ulaşmakta, sonbahar aylarında ise turizm sezonu bitmektedir. Kış aylarında bazı oteller kapanmakta, hizmet vermeye devam eden otellerin ise doluluk oranı büyük ölçüde düşüş göstermektedir. Kış sezonundaki en büyük hareketlilik yılbaşı döneminde gerçekleşmektedir. Özellikle yerli turistler, bölgede ki lüks otellerde konaklayarak çeşitli aktivitelere katılmayı tercih edebilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Ağıralioğlu, N. ve Abdollahzadehmoradi, Y. (2018). Kumsal Korumasında Batmış Jeotüplerin Kullanılması: İncekum Kumsal Koruması. İçinde; 9. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu (s. 95-106). Adana: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası; Aktaş, A., Çevirgen, A. ve Toker, B. (2007). Alanya Turist Profili Araştırması. Alanya: Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi ve TÜRSAB Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu; Alanya Turistik İşletmeciler Derneği. (2018, Eylül 1). Alanya’ya Gelen Turist Profili. 2021 tarihinde ALTİD, https://www.altid.org.tr/genel/alanyaya-gelen-turist-profili/, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021); Orman ve Su İşleri Bakanlığı. (2016). İncekum Tabiat Parkı. 2020 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, http://incekum.tabiat.gov.tr/ adresinden alındı, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021).