İletişimsel Turizm

Kavram Sosyoloji

Turizm, pek çok bilim dalı ile yakından ilişkili, çok boyutlu ve oldukça karmaşık bir olaydır. Turizm ve iletişim bilimleri arasında da turizmin en az diğer bilim dalları ile olduğu kadar etkili bir ilişki bulunmaktadır. Söz konusu etkileşimin izdüşümü olarak “iletişimsel turizm” kavramı turizmin özellikle kültürlerarası iletişim kapsamındaki etkisine dikkat çekmektedir.

Turizm, en temel haliyle, gezip görmenin yanı sıra dinlenmek, farklı kültürleri ve yerleri tanımak amacıyla gerçekleştirilen seyahat ve konaklamalar olarak tanımlanmaktadır. İletişimsel kavramı, iki birim arasında iletişim sağlayan ve iletişimle ilgili olan anlamına gelmektedir. İletişim ise genel hatlarıyla anlatma, anlama, anlaşılabilme ve anlaşabilmek üzerine kurulmuş bir süreçtir.

İletişimsel turizm kavramsal olarak iki temel alan çerçevesinde kurgulanmaktadır. Bu alanlar, iletişim ve turizm olmakla birlikte kavramın tamamlayıcısı bir unsur olarak iletişimin daha özel bir alt başlığı olan kültürlerarası iletişimi ön plana çıkmaktadır. İletişimsel turizm kavramı, turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sırasında kültürlerarası iletişim boyutunu vurgulayan bir kavram olma özelliği taşımaktadır. Çünkü turizm başlı başına kültürlerarası etkileşim sağlayan bir süreçtir. Bu nedenle turizm; kültürlerarası iletişimin kurulmasında önemli bir etkiye sahiptir. Öte yandan kültürlerarası iletişim sürecinde kültürel deneyimler ve algılar dil unsurundan çok daha etkin bir role sahiptir. Turizm etkinlikleri ise söz konusu deneyimin yaşanmasına fırsat sunan muazzam bir alandır.

Toplumların sahip olduğu kültürel yapıları ve iletişim kurma şekilleri, o toplumu meydana getiren bireylerin turistik davranışlarına da etki etmektedir. Bu açıdan ele alındığında kültürel öğeler ve kültürler arasındaki farklılıklar, kültürlerarası iletişim için çok önemlidir. Turizm ise aslında başlı başına iletişimsel bir süreçtir. Dolayısıyla iletişimsel turizm kavramı kültürlerarası iletişimin ve bu kapsamda farklı kültürler arasındaki diyalogun gelişmesine de katkı sağlaması açısından büyük önem arz etmektedir.

Referanslar

Aktaş, A. (2002) Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi. Antalya: Azim Matbaa;Avcıkurt, C. (2007) Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Çallı, D. S. (2015). Turizm Yazınında Teorik Çerçevede Yaşanan Tartışmalar ve Turizmoloji Üzerine Nitel Bir Değerlendirme, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1): 135-142; Emekli, G. (2006). Coğrafya, Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm, Ege Coğrafya Dergisi, 15(1-2): 51-59; Kozak, M. A. (2012). Genel Turizm Bilgisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Sezgin, O.M. (1995) Genel Turizm. Ankara: Tutibay Ltd. Şti.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yıldız, S. ve Karlıova Soysal, E. (2021). İletişimsel Turizm. Ankara: İKSAD Yayınevi