Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müze Etnografya Müzesi Arkeoloji Müzesi

(Hacıbektaş, Nevşehir, 1988 - )

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sulucakarahöyük’te 1967-1976 yılları arasında Prof. Dr. Kemal Balkan başkanlığında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda çıkarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla Arkeoloji ve Etnografya Müzesi açıldı (1988). Müzede Eski Tunç Çağı, Hitit, Hellenistik, Frig, Roma ve Geç Bizans dönemlerine ait eserlerin yanı sıra yöresel özellikler gösteren etnografik eserler de sergilenmektedir. Arkeolojik eserler çoğunlukla pişmiş topraktan amfora, pişmiş topraktan yapılmış yemek kapları, sunak kapları, küpler, ayrıca kemikten objeler ve sikkelerden oluşmaktadır. Etnografya bölümü ise XIX. yüzyıl ve XX. yüzyılın ilk dönemlerine ait gündelik yaşam içerisinde kullanılan dokuma işlemeli kumaşlardan elbiseler, peşkirler, gümüş takılar, silahlar ve kilimlerden oluşmaktadır.

Birbirine geçmeli üç bölümden oluşan müzede, birinci ve ikinci bölümlerde Eski Tunç Çağı’ndan Bizans dönemine kadar uzanan dönemlere ve çeşitli Anadolu uygarlıklarına ait arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir. İlk bölümde Eski Tunç Çağı ve Hitiler dönemine ait eserlere yer verilmektedir. Sergilenen eserler içinde elde yapılmış tek renkli çanak ve çömlekler, testiler, kaseler, çift kulplu vazolar ve depaslar yer almaktadır.

İkinci Bölüm de ise Frig, Helenistik ve Roma dönemlerine ait arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bu eserler Frig dönemine ait kaplar, çömlekler, madeni kapların yanı sıra Helenistik ve Roma devrine ait bezekli, desenli testiler ile tabaklar, kaseler ve emzikli küplerden oluşmaktadır. İkinci bölümün en önemli eserleri ise bağ ve şarapçılık tanrısı Dionysos’un çocuğu Priapos heykelcikleridir. Ayrıca ikinci bölümde bir plato üzerinde Sulucakarahöyük’ün görüntüsü ile birlikte bir video gösterimine de yer verilmektedir.

Üçüncü bölümde ise Osmanlı dönemine ait kıyafetler, başlıklar, gümüş takılar, mekik, kilim gibi çeşitli etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca sikkeler, çeşitli silahların bulunduğu bu bölümde Hacıbektaş taş işçiliğine dair bilgiler sunulmakta ve Onyx taşından yapılmış hediyelik eşya örnekleri de sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Hacıbektaş Müzesi Broşürü, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/nevsehir/gezilecekyer/hacibektas-arkeoloj-ve-etnografya-muzes, (Erişim tarihi: 01. 09. 2020); Nevşehir Valiliği (2020). Nevşehir Kültür Envanteri. Nevşehir: Nevşehir Valiliği Yayınları.