-
2020
Ankara’nın Çankaya ilçesinin Sıhhiye semtinde, Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye Yerleşkesi’nde yer almaktadır. Ağırlıklı olarak Türkiye plastik sanatlarına odaklanan müzenin altyapısı, Kültür Merkezi Ahmet Göğüş Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergilerin yaklaşık 25 yıllık birikimiyle oluşturuldu. Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye Yerleşkesi’nde konumlanan müze binası, Eczacılık Fakültesi’nin kullanımda olmayan depolarının dönüştürülmesiyle hazırlanmış olup 855 metrekarelik sergileme alanına sahiptir. Hacettepe Sanat Müzesi, ilk sergisi Koleksiyon I ile 04. 10. 2005’te kapılarını sanat izleyicilerine açtı. Sergide 71 sanatçının 76 eseri gösterildi. Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Şeref Akdik, İhsan Cemal Karaburçak gibi erken dönem ressamların eserlerinin yanı sıra Osman Dinç, Hüsamettin Koçan, Ferhat Özgür gibi günümüz sanatçılarının da eserleri bu sergide yer aldı.
Modern ve çağdaş yapıtlardan oluşan ve resim, baskı, heykel, video sanat gibi farklı disiplinleri içeren koleksiyonu, güncel sanatçıların yaptıkları önemli eser bağışlarıyla gelişmektedir. 2017’de hazırlanan müze kataloğuna göre envanterinde 426 eser kayıtlıdır. Müze koleksiyonu XX. yüzyıldan başlamak üzere Türkiye sanat tarihindeki eğilimleri titizlikle takip etmekte ve güncel sanatçılara özellikle vurgu yapmaktadır.
Müzede kalıcı koleksiyondan yola çıkılarak düzenlenen çeşitli süreli sergilere diğer yerel ve uluslararası kurumlarla yaptığı iş birlikleri ve sanatçı retrospektifleri de eklenmektedir. Örneğin 2011 yılında Devrim Erbil’in ve Turan Erol’un retrospektif sergileri düzenlendi. Çağdaş fotoğrafa da yer veren Hacettepe Sanat Müzesi, ünlü fotoğrafçı ve Sipa Press’in kurucusu Gökşin Sipahioğlu ile de bir sergi düzenledi. Dolayısıyla ilke olarak belirlenen yaşayan müze kavramı düzenlenen her yeni sergi ve etkinlikle canlı tutulmaktadır.
Üniversite müzesi kimliğini taşıyan Ankara’daki ilk sanat mekânı olan müze, başkentte çağdaş sanat müzeciliği açısından öncü konumda yola çıktı ve yarın bugünden kurulur felsefesini izleyerek önemli misyonlar taşımaktadır. Türkiye yakın tarihinin plastik sanatlarının belleğini tutmayı, yeni nesillerle bu kaynağı paylaşmayı ve bireylerin sosyokültürel gelişimlerine, özgür ve yaratıcı düşünmelerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Hedef ziyaretçi kitlesini sadece kampüsteki üniversite öğrencileriyle sınırlı tutmayan Hacettepe Sanat Müzesi, diğer gençlere ve çocuklara da ulaşmak için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Şehir merkezinin dışındaki uzak ilçelerden de okul gruplarını müze ortamına davet ederek çocukların erken yaşlarda sanatla tanışmalarını ve müze deneyimi yaşamalarını sağlamaktadır.
2015’te restorasyona giren müze binası iki sene boyunca kapalı kaldı. Bu süre zarfında koleksiyonunu da geliştirmeyi ihmal etmeyen müzeye, günümüzün önemli sanatçılarından 80 kadar eser bağış yoluyla kazandırıldı. Burhan Doğançay’ın eşi Angela Doğançay sanatçının sekiz eserini müzeye verdi, ayrıca Mergü Ertel, Bülent Erkmen, Sadık Karamustafa, Jale Erzen, Kemal İskender, Tülin Onat, Cevat Demir, Hanefi Yeter, Serpil Yeter, Bünyamin Özgültekin, Nedret Sekban, Nezih Çavuşoğlu, Bahri Genç, Devabil Kara, Bahar Kocaman, Mürteza Fidan, Erkan Özdilek, Zafer Mintaş, Çağrı Saray, Orkun Mustafa Müftüoğlu, Sema Ilgaz Temel, Özlem Üner, Mehmet Ali Uysal, Mehmet Yılmaz, Cezmi Orhan, Atila İlkyaz, Genco Gülan, Ferhat Özgür, Nurdan Karasu, Hayri Esmer, Lütfi Özden, Ahmet Öğüt, Barış Sarıbaş ve Mehmet Öğüt de eserlerini bağışlayarak müze koleksiyonuna katkı yaptılar.
Müze, hazırladığı Yarın Bugünden Kurulur: Hacettepe Sanat Müzesi Yeni Koleksiyonu adlı sergiyle 15. 06.-30. 07. 2017 tarihleri arasında CerModern’e konuk olarak Hacettepe Üniversitesi’nin 50. kuruluş yılını kutladı. Hazırlıkları tamamlanan Hacettepe Sanat Müzesi, 17. 10. 2017 tarihinde üniversitenin 2017-2018 Akademik Yılı başlangıcıyla birlikte tekrar açıldı.
Referanslar
Aktuğ, M. S. (2006). Bir Ütopyanın Hayat Buluşu: Hacettepe Sanat Müzesi, Sanat Çevresi, 327: 62-65; Özen, H., Dokak, H., Karaaziz Şener, D. ve Ateş, İ. (2017). Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi; Özgen, T., Yasa Yaman, Z., Şener, D., Alkaç, D., Türe Aygün, O. ve Uyan, B. İ. (2005). Hacettepe Sanat Müzesi: Koleksiyon I. Ankara: Hacettepe Basımevi; Özgen, T., Pektaş, H. ve Şener, D. (2006). Hacettepe Sanat Müzesi: Koleksiyon II. Ankara: Hacettepe Basımevi; Şener, D. (2006, Ocak). Başkentte Çağdaş Sanatta Yeni Adımlar ve Hacettepe Sanat Müzesi, Sanat Çevresi, 327: 59-61.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Hacettepe Üniversitesi, Hacettepe Kültür Merkezi (2020). Hacettepe Sanat Müzesi, http://www.sanatmuzesi.hacettepe.edu.tr, (Erişim tarihi: 20.08.2020).