Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Gümüşhane, 2017 - )

Gümüşhane Üniversitesi'nin bünyesindeki 10 meslek yüksekokulundan biri olan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu'ndan ayrılarak kuruldu. İlk öğrencilerini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında kabul etti. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, öğrencilerin mesleki yeterliklerini geliştirip hizmetler sektöründe nitelikli ara elemanlar yetiştirmek ve Gümüşhane’nin ekonomisini canlandırarak sosyo-kültürel yaşantısına hareketlilik katmayı ve şehrin tanınırlığına katkı sunmayı amaçlayarak kuruldu.

Muhasebe ve Vergi Bölümü, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü ve Yönetim ve Organizasyon Bölümü olmak üzere dört aktif bölüm, ayrıca Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ve Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü olmak üzere iki tane pasif bölüm ile toplamda altı bölüm olarak eğitim-öğretime devam etmektedir. Gümüşhane Meslek Yüksekokulu'ndan aktarılan öğrencilerle birlikte toplam 520 öğrencisi bulunmaktadır. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun akademik kadrosu incelendiğinde bir öğretim üyesi ve 13 öğretim görevlisi olmak üzere 14 akademik personel görev yapmaktadır.

Meslek Yüksekokulu bünyesinde Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı örgün ve ikinci öğretim olarak ilk öğrencilerini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında kabul etti. 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren ise kontenjanları dolduramadığından sadece örgün öğretim şeklinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Bölümün eğitim-öğretim programı incelendiğinde mesleki yeterlikleri geliştirmek amacıyla uygulamalı derslere öncelik verildiği görülmektedir. Bölümde doktorasını yapan üç öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Okul bünyesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nın varlığı gerek il bazında gerekse Doğu Karadeniz Bölgesi için turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını karşılamada önem taşımaktadır. Bölümden mezun olanlar genellikle konaklama ve yiyecek-içecek sektöründe çalışmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://istatistik.yok.gov.tr/, (Erişim tarihi: 18.11.2019); http://www.gumushane.edu.tr/tarihce, (Erişim tarihi: 18.11.2019).