Göksan, Ergun, Doç. Dr.

Kişi Akademisyen İş ve Meslek Akademisyen Seyahat İşletmecisi

(1929 - 1995)

Türkiye’de seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğünün gelişiminde öncü isimlerden birisidir. Lise öğrenimini İstanbul Galatasaray Lisesi’nde tamamladı (1950). İzmir Yüksek Ekonomi Ticaret Okulu’nda Lisans eğitimini tamamladı (1953). Paris Centre Nationald’ Enseignment Touristiques (Turizm Milli Eğitim Merkezi) okulunda turizm stajını yaptı (1955). Yükseköğrenimini Paris Üniversitesi-Fakulté de Droitdes Sciences Economiques’de (Hukuk ve İktisat Fakültesi) tamamladı ve Etudes Superieures (Yüksek çalışmalar) diplomasını almaya hak kazandı (1955). Mezuniyet sonrası akademik yaşamına ise Paris Üniversitesi Demographie Enstitüsü’nde asistan olarak devam etti. Paris Üniversitesi-Fakulté de Droit et des Sciences Economiques’de (Hukuk ve İktisat Fakültesi) “Doktor” unvanını aldı (1959). Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndü. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nde bilimsel çalışmalarına devam etti ve aynı fakültede Doçentlik unvanına hak kazandı (1968). Göksan, 1966 yılından itibaren aralıksız olarak Ege Üniversitesi ve sonrasında bu üniversiteye bağlı İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi, Aydın Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Ege Üniversitesi İzmir Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nda öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca iki yıl süre ile Gazetecilik Yüksekokulu Müdürlüğü görevini de yürüten Göksan, akademik yaşamını Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu ile Çeşme Meslek Yüksekokulu’nda öğretim üyesi olarak tamamladı. Bu dönemde Çeşme festivalinin düzenlemesinde etkin rol aldı. Ege Bölgesi’nin ilk seyahat acentası olan Egetur Seyahat Acentası’ni kurdu ve ticari alanda aktif olduğu yıllar boyunca Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli ödüllere layık görüldü. 1972, 1973 ve 1975 yıllarında Türkiye’ye döviz getirmedeki başarısından dolayı Teşekkür Belgesi, 1975, 1978, 1979, 1980 ve 1991 yıllarında ülkeye kazandırdığı döviz için Madalya, 1980, 1981 ve 1982 yıllarında ise vergi ödemedeki başarısından dolayı Berat ve Takdirname almaya hak kazandı. 1976 yılında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanlığı, 1978 yılında Ege Turizm Derneği üyeliği ve dört yıldan uzun bir süre derneğin yöneticiliği, ayrıca 15 yıl Ege Seyahat Acentaları Derneği başkanlığı görevini yaptı. Öğretim üyeliği boyunca konusunda uzman olduğu Tur Operatörlüğü ve Seyahat Acentacılığı dersinin yanı sıra Turizm Ekonomisi, Ulaştırma ve Biletleme, Turizm Sektöründe Davranış, Basın Yayın Tarihi, Güncel Ekonomik ve Sosyal Olaylar, Turizm Coğrafyası ve Rekreasyon derslerini okuttu. Göksan’ın çeşitli dergilerde yayımlanmış Türkçe, İngilizce ve Almanca 40 kadar makalesi, mesleki toplantılarda sunulmuş birçok bildirisi ve yayımlanmış üç kitabı mevcuttur.

Başlıca eserleri: Göksan,E. (1993). LesProblèmes de la population dans la Turquienouvelle (1923-1958). Diss.; Göksan, E. (1959). Turizmoloji. İzmir: Uğur Ofset; Göksan, E. (1978). Turizm Ekonomisi ve İşletmeciliği. İzmir: Ege Üniversitesi Matbaası; Göksan, E. (1968). Türk Turizmi ve Ege Bölgesi Turizminin Gelişimi. İzmir.

Yararlanılan Kaynaklar

Türksoy, A. ve Nisari, M. A.(2016), Ergun Göksan: Girişimci Akademisyen, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27(1): 129-131.