Ege Tur (Seyahat Acentası)
Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü A Grubu Seyahat Acentası
(İzmir, 1962 - ? )
-
2020
Aynı zamanda Ege Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ergun Göksan tarafından İzmir Alsancak’ta kuruldu. Ticari unvanı, Ege Tur Seyahat Acentası A.Ş. olan acenta tüm faaliyetlerini İzmir’deki merkez ofisinde yürüttü ve başka şube açmadı. Kurulduğu yıllarda Ege Bölgesi’nin ilk seyahat acentalarından biridir. Sahibi Ergun Göksan’ın yanında Türkiye’nin ilk kadın tur rehberlerinden olan eşi Helga Göksan ve kardeşi Erden Göksan da organizasyon ve yönetim aşamalarında aktif roller alarak acentanın büyüyüp gelişmesi, önemli bir aşama kaydetmesinde etkili oldular.
Ege Tur’un ana faaliyet alanı ağırlıklı olarak yurtdışından gelen turistleri karşılama ve yerel hizmetlerini düzenlemeydi. Helga Göksan’ın Alman vatandaşı olarak turizm konusunda Almanya ile önemli bağlantılara sahip olması sayesinde acenta, Almanya’nın en önemli tur operatörü TUI ile işbirliği yaptı ve operatörün Türkiye’deki en önemli temsilcisi oldu. Ağırlığı Almanya’dan olmak üzere birçok yabancı turisti Türkiye’ye getirerek, İzmir’deki ilk kitle turizm hareketlerinin gelişmesinde öncü oldu. Özellikle 1970’li yıllarda Türkiye’ye en çok döviz girdisi sağlayan acentalar arasında yer aldı.
Ege Tur, ana faaliyet alanına ek olarak, yurtdışı turlar, iç ve dış hat uçak bileti satışı, iç turlar ve kişiye özel tur organizasyonları gerçekleştirdi. Özellikle Efes, Meryem Ana, Bergama gibi yerlere yabancı turistlere yönelik turlar düzenledi. Batı Anadolu ve İç Anadolu’nun yanı sıra Mardin, Diyarbakır, Doğubeyazıt gibi Türkiye’nin doğu bölgesinde yer alan destinasyonlara da organizasyonlar gerçekleştirdi. Ege Tur, Almanya yanında İsviçre, Avusturya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerden de turistleri Türkiye’ye getirerek yerel hizmetlerini üstlendi. İzmir’in IATA belgesine sahip ilk seyahat acentalarından biri olması ve bölgede yarattığı güven sayesinde, iç ve dış hat uçak bilet satışlarında şehrin önde gelen ve önemli kişilerinin uçak biletlerini almak için en çok tercih ettiği ve güvendiği acenta haline geldi. Ege Tur ayrıca kongre organizasyonlarına yönelerek özellikle 1980’li yıllarda yılda yaklaşık on adet kongre gerçekleştirdi.
Acenta, bu faaliyetleri sonucunda ülke çapında birçok ödüle layık görüldü. Türk seyahat acentaları içinde 427.475 ABD Doları gelir ile en yüksek döviz girdisi elde eden ve en yüksek gelir vergisi ödeyen (1969) ve 334.810 ABD Doları gelir ile en yüksek döviz girdisi sağlayan seyahat acentası (1970) ödüllerini kazandı. Ayrıca 1969-1973 yılları arasında sağladığı döviz girdisi için Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’ndan teşekkür belgesi aldı. İzmir Ticaret Odası da döviz kazandırıcı faaliyetleri karşılığında acentayı madalya (1972-1975, 1978, 1979) ve berat belgesi (1980-1982) ile ödüllendirdi.
Ege Tur’da büyük emekleri olan Helga Göksan’ın vefatıyla sarsılan Ergun Göksan, 1990-1991 yıllarında acentasını Yavuz Özyar’a devretti. Yavuz Özyar’ın yönetiminde yaklaşık dört yıl daha faaliyetlerine devam eden Ege Tur, Pamukkale Turizm’e devredildi. Bu devir işleminin ardından acentanın faaliyet alanı değişti. Pamukkale Turizm, Ege Tur’un faaliyetlerini birkaç yıl daha sürdürdü ve ilerleyen yıllarda acentanın faaliyetlerini durdurdu. Ege Seyahat Acentaları Derneği ve TÜRSAB gibi örgütlerin kurucu üyelerinden olan Ege Tur, bu faaliyetleri ile ilgili dönemlerde ulusal turizmin gelişimine önemli katkılarda bulundu.
Referanslar
Becerik, G. ile 09. 03. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: E. Samancıoğlu); Ege Tur. (1988). Turizmde 25 Yıl Kitapçığı; İzmirlioğlu, E. ile 16. 01. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: E. Samancıoğlu); Yandem, D. ile 23. 01. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: E. Samancıoğlu).