Global Dağıtım Kanalları
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
1970’li yıllardan sonra bilgi teknolojilerindeki gelişmeler turizm endüstrisinde küresel boyutta bağlantı sistemlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Farklı terminallerden oluşan rezervasyon sistemleri birleşerek global dağıtım kanallarını oluşturdu. Turizm dağıtım kanallarını oluşturan bu bağlantılar turistik ürün bilgilerinin dünya genelinde hızla yayılmasını sağlamaktadır. Konaklama işletmeleri için dışsal bilgi sisteminin bir parçası olan bu kanallar, aracılar arasındaki etkileşimi verimli hâle getirdi. Daha önceleri seyahat acentalarının veya tur operatörlerinin doğrudan konaklama işletmesi ile bağlantısı aracılar için bir güç oluşturmaktaydı fakat global dağıtım kanalları ile bu güç dengeleri dağıtıldı. Belirli bir destinasyona seyahat etmek isteyen turist için seyahat acentası bu sistemler sayesinde üye otelleri, fiyatlarını ve doluluk durumlarını anında görebilmektedir. Bunun için seyahat acentasının konaklama işletmelerine ait otel yönetim sistemine doğrudan bağlantılı olması gerekmektedir. Ayrıca konaklama işletmelerinin dışsal sistemini oluşturan bu sistemlerin kullanımında işletme ile sistem arasındaki zaman, dil ve kod farklılıkları, personelin bilgi yeterliliği, iletişim, komisyonu fazla veren işletmelere yönelme gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Global dağıtım kanallarında süreç şu şekilde işlemektedir: Arz tarafından başlayarak konaklama işletmesi kendisine ait fiyat ve müsaitlik gibi bilgileri sisteme işlemektedir. Bu bilgiler derleyici bir aracıya iletilmekte ve daha sonra global dağıtım kanallarına iletilmektedir. Seyahat acentası, internet kullanıcısı müşteriler, internet seyahat siteleri, tur toptancıları ve diğer son kullanıcılar bu kanallar aracılığı ile bilgilere anlık ulaşabilmektedir. Son olarak talep tarafından konaklama işletmesine gerçekleştirilen rezervasyon ile son bulmaktadır.
Global dağıtım kanalları sadece oteller için değil uçak firmaları ve araç kiralama şirketleri için de anlık bilgi sağlayabilmektedir. Dolayısıyla seyahat acentaları bu sistemler üzerinden farklı alanlarda işlem yapabilmekte fakat bunu gerçekleştirebilmesi için mutlaka global dağıtım kanalına üye olması gerekmektedir. Seyahat acentaları için üyelik giderleri ve konaklama işletmeleri için ise sistem kurma ve işletme giderleri maliyet unsuru olarak görülmesine rağmen olanakları nedeniyle rekabet avantajı sağlamaktadır. Konaklama işletmesinin sistemde tüm özellikleri ile yer alması seyahat acentasına odalarını daha verimli satmasını sağlamaktadır. Ayrıca aracı internet temelli uygulamalar sayesinde konaklama işletmeleri doğrudan global dağıtım kanalları ile bilgi alışverişinde bulunarak potansiyel misafirlere doğrudan rezervasyon imkânı sağlamaktadır.
Referanslar
Bardi, J. A. (2003). Hotel Front Office Management (Üçüncü baskı). New Jersey: John Wiley & Sons; Baker, S., Huyton, J. ve Bradley, P. (2000). Principles of Hotel Front Office Operations (İkinci baskı). Singapur: South-Western; Emeksiz, M. ve Yolal, M. (2005). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Vallen, G. K. ve Vallen, J. J. (2005). Check-in, Check-Out: Managing Hotel Operations. New Jersey: Pearson; Woods, R., Ninemeier, J. D., Hayes, D. K. ve Austin, M. A. (2007). Professional Front Office Management. New Jersey: Pearson.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Vallen, G. K. ve Vallen, J. J. (2005). Check-in, Check-Out: Managing Hotel Operations. New Jersey: Pearson.