Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi
Plan ve Proje Proje
(Şanlıurfa, 2020 – 2021)
Şanlıurfa’da yaşayan dezavantajlı çocukları sokaklardan alarak öncelikli olarak eğitim hayatı içinde tutmayı, farklı programlarla hayata hazırlamayı, yaşadıkları andan keyif almalarını sağlamayı, maddi manevi zorluk yaşayan ailelerini çeşitli yollarla desteklemeyi amaçlamayan projedir. Mart 2020’de başlayan ancak Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlere bağlı olarak sürdürülen proje Şanlıurfa Valiliği himayesinde ŞURKAV, Concern Worldwide Türkiye Temsilciliği, Türk Kızılayı ve Yeşilay’ın ortaklığında yürütülmektedir. Ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi, Eyyübiye, Halfeti, Haliliye ve Karaköprü Kaymakamlıkları ve Belediye Başkanlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, Göç İdaresi, İl Müftülüğü ve Türkiye Jokey Kurumu Derneği projeyi destekleyen kurum ve kuruluşlardır.
Proje, Şanlıurfa Valiliği, diğer paydaş kurum ve sivil toplum kuruluşları ile proje kapsamındaki çocuklar ve ailelerinin ilk olarak Mart 2020’de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Parkı Sosyal Tesisleri’nde bir araya gelerek düzenlenen tanıtım programıyla başladı. Projenin temel amacı, Şanlıurfa’da her türlü istismara ve ihmale açık olan sokakta çalışan çocukların sayısının tespit edilmesi, çocuklar hakkında yaşam alanlarında sosyal incelemeler yapılması ve incelemeler sonrası çocukların ve ailelerinin gerekli olan ihtiyaçlarının giderilerek çocukların her türlü kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklerden yararlanmasını sağlamaktır.
İlk aşamada üç ay süreyle sınırlandırılan proje, psikologlar tarafından çocuklardaki gelişimin izlenmesi neticesinde hazırlanan raporlara göre proje verimli olmasıyla hedef kitlenin arttırılarak proje süresinin uzatılması planlandı. İlk aşamada 10-13 yaş aralığında 10’u Suriye uyruklu toplam 30 çocukla başlayan sonrasında ŞURKAV ile Concern Worldwide Türkiye Temsilciliği arasında “Sokakta Çalışan Çocukların Güçlendirilmesi ve Sosyal Hayata Entegre Edilmesi Projesi” adıyla imzalanan protokolle birlikte 9-13 yaş aralığında eğitim çağında olup çalışan 30’u Suriyeli olmak üzere toplam 60 çocuğa yönelik hafta içi, hafta sonu olarak eğitim ve çeşitli etkinliklerin planlanarak, gelişimlerinin desteklendiği, eğitime yönlendirerek eğitim bursunun verildiği ve ailelerine çeşitli yardımların yapıldığı bir projedir. Proje kapsamında Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yardımlarıyla çocuklara turizm alanında eğitimler verilmekte ve çocuklara hafta içi üç gün sanatsal eğitimler, kütüphane ziyaretleri, yöreye ait el sanatları ve turizm eğitimleri verilmektedir. Hafta sonları ise Mutlu Gün adıyla; kişisel gelişim, değerler eğitimi, nezaket, insan, hayvan, doğa sevgisi, zararlı alışkanlıklar ve zararlı alışkanlıkların olumsuz etkileri, kişisel bakım ve çevre temizliği gibi konularda eğitimler verilmektedir. Eğitimlerin ardından çocukların gezi, sinema, zekâ oyunları, atölye çalışmaları ve sportif faaliyetlerin yer aldığı çeşitli programlara katılarak mutlu bir gün geçirmeleri sağlanmaktadır. Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi Nisan 2021 itibariyle devam eden bir projedir.
Referanslar
Kaplan, S. (2020). ŞURKAV’dan Haberler, Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi, Şanlıurfa Kültür Sanat Tarih ve Turizm Dergisi, (38): 64. https://surkav.org.tr/surkavdergi/surkav38.pdf, (Erişim tarihi: 28.04.2021); Şanlıurfa Valiliği (2020, 14 Mart). Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi Başladı, http://sanliurfa.gov.tr/gelecegimiz-sokakta-kaybolmasin-projesi-basladi, (Erişim tarihi: 25.03.2021); Şanlıurfa Valiliği (2020, 13 Ağustos). Şanlıurfa’daki 60 Çocuğun Hayatını Değiştirecek Proje, http://sanliurfa.gov.tr/sanliurfadaki-60-cocugun-hayatini-degistirecek-proje, (Erişim tarihi: 04.05.2021); Şanlıurfa Valiliği (2021, 8 Nisan). Geleceğimiz Sokakta Kaybolmasın Projesi Devam Ediyor, http://www.sanliurfa.gov.tr/gelecegimiz-sokakta-kaybolmasin-projesi-devam-ediyor, (Erişim tarihi: 04.05.2021).