Gazipaşa Havalimanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı

(Gazipaşa, Antalya, 1999 – )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Bekir TUNCER (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Şahap AKAN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Alanya, Gazipaşa, Anamur, Silifke gibi turizmde öne çıkmış ilçelerin yurtiçi ve yurtdışına havayolu ile bağlantısına olanak sağlayan, Antalya’da hizmet veren ikinci havalimanıdır. Antalya’nın Gazipaşa ilçesi sınırları içerisindedir. Gazipaşa ilçe merkezine beş kilometre, Alanya ilçe merkezine kırk beş kilometre, Antalya şehir merkezine 181 kilometre mesafededir. 1999 yılında sivil hava ulaşımına açılmış olup 2009 yılına kadar DHMİ tarafından işletildi. Havalimanı terminali 31 Ağustos 2007 yılında ihaleye çıkıldı ve TAV Gazipaşa-Alanya Terminal İşletmeciliği A.Ş. terminal yapım ve işletme hakkını 13 Temmuz 2034 tarihine kadar kazandı. Yeni inşa edilen terminalde iç ve dış hat uçuşları 13 Temmuz 2009 tarihinden itibaren devam etmektedir. Haftanın yedi günü yirmi dört saat kesintisiz olarak iç ve dış trafiğine hizmet vermektedir. İç hatlarda İstanbul, Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa havalimanlarına; dış hatlarda ise turizm sezonuna bağlı olarak Azerbaycan, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Rusya, Hollanda, Almanya’ya aktarmasız uçuşlar yapılmaktadır. Havalimanının uluslararası uçuş kodu GZP olup, toplamda 6 bin 700 metre kare kapalı alana sahip terminalde yolculara hizmet vermektedir. Havalimanı, yolcu, kargo ve genel havacılık faaliyeti gösteren işletmeler için altı uçaklık park kapasitesine sahiptir. İç ve dış hat uçuşları ortak terminalden yürütülmektedir. Ortak kullanılan on altı adet check-in kontuarı, biri iç hat, beşi de dış hat uçuşlar için kullanılan toplam altı adet uçağa biniş kapısı (gate) ile yıllık 1,5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitedir. Terminalde bir adet gümrük kontrol ve on dört adet pasaport kontrol bankosu yer almaktadır. 185 araçlık otopark kapasitesine sahiptir. Havalimanı içerisinde dört adet bilet satış noktası yer almaktadır. HAVAŞ işletmesinin Alanya otogar yanındaki durağından havalimanına ücretli servis hizmeti bulunmaktadır. Özel transfer işletmeleri ve ticari taksi ile havalimanına ulaşım sağlanabilmektedir. Havalimanında iki bankaya ait ATM mevcuttur. Gümrüksüz satış mağazası (DUTY FREE), hediyelik eşya ve iki adet kafe, restoran ve araç kiralama hizmeti sunan kuruluşlar yer almaktadır.

Referanslar

DHMİ (2018). 2018 Faaliyet Raporu. Ankara: Devlet Hava Meydanları İşletmesi; SHGM (2018). 2018 Faaliyet Raporu. Ankara: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akış, Ayhan (2007). Alanya’da Turizm ve Turizmin Alanya Ekonomisine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(17): 15-32; Güner, Selen (2018). Türkiye’de Havalimanı İşletmeciliğinin Kısa Tarihçesi ve Havalimanları Üzerine İnceleme (Basılamamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Güngör, S., ve Bozyigit, R. (2011). Tourism Potential of Gazipasa (Antalya-Turkey). Procedia-Social and Behavioral Sciences, 19: 231-239.

2 / 2

Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Kahyalar beldesinde bulunan butik bir havalimanıdır. Gazipaşa havalimanın yapımına turizmdeki gelişmelere paralel olarak 1991 yılında başlandı. Teknik incelemeler sonucunda pist yakınında bulunan dağ nedeniyle pisti pas geçmek durumunda kalacak uçakların tekrar yükselemeyeceği tespit edilmesine rağmen yapımına devam edilerek 1999 yılında tamamlandı. Havalimanı tamamlanmasına rağmen yaşanan birtakım politik sorunlardan ötürü hizmete giremedi ve 2007 yılına kadar atıl durumda kaldı. DHMİ mülkiyetinde olan havalimanı, 2007 yılında ihaleye çıkartıldı ve TAV Havalimanları ihaleyi kazanarak, 25 yıllığına tüm havalimanının işletme hakkını kazandı. Havalimanının ICAO kodu LTFG olup IATA kodu GZP’tir. Adını aldığı Gazipaşa ilçesine beş kilometre mesafedeyken Alanya’ya 40 kilometre mesafededir. Havalimanı, 2350 X 45 metre ebatlarında, mukavemeti 77 PCN olan bir piste sahiptir. Apron ise 50X100 metre ve 81X205 metre ebatlarında (21605 metrekare) olup mukavemeti 77 PCN’dir. Bu apronda altı uçağa aynı anda hizmet verilebilmektedir. Havalimanında yolcu terminallerinin toplam alanı 6.700 metrekaredir. Terminal içerisinde 16 check-in kontuarı, altı yolcu biniş kapısı, bir bilet satış bankosu, bir gümrük bankosu, 14 pasaport kontrol bankosu, bir vize bankosu, dört bagaj konveyörü, bagaj ayırma sistemi, kafe ve restoran, banka hizmetleri ve sağlık hizmetleri bulunmaktadır. Ayrıca havalimanın 160 binek ve 25 otobüs olmak üzere toplam 185 araçlık bir otoparkı bulunmaktadır. Havalimanına Ankara ve İstanbul’dan tarifeli seferler düzenlenmektedir. Ayrıca Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar pek çok şehirden gelen tatil amaçlı yolculara da tarifesiz seferlerle hizmet vermektedir.

Referanslar

Akpınar, A. T. (2011). Havalimanı İşletmeciliğinde Stratejik Yönetim Başarısı: TAV, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (21): 150-162; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü 2018 Faaliyet Raporu, https://www.dhmi.gov.tr/Lists/DosyaYonetimiList/Attachments/717/Faaliyet_Raporu_2018.pdf, (Erişim tarihi: 11.09.2020); TAV Faaliyet Raporu, http://www.tavyatirimciiliskileri.com/tr-TR/Lists/Annual%20Reports/Attachments/13/TAV_FRAT_son.pdf, (Erişim tarihi: 11.09.2020).