Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi

Müze Tarih Müzesi

(Gaziantep, 2009 - )

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep Kalesi'nin içerisindeki galeriler düzenlenerek Kahramanlık Panorama Müzesi olarak hizmete açıldı (2009). Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgaline karşı direnişinin zaferle sonuçlanmasının ardından büyük önder Atatürk, ‘’Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar yalnız Antep’i değil Türkiye’yi kurtardılar.’’ sözü ile Antep savunmasının önemini ve Anteplilerin kahramanlığını vurguladı ve şehri Gazi unvanı ile onurlandırdı. Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Müzesi, 10 ay dokuz gün süren işgalde, Gaziantep’lilerin kahramanca verdikleri mücadelenin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunuyor.

Antep savunması ve kurtuluşuna ilişkin literatür çalışmalarının ardından müze kronolojik olarak tasnif edildi. Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, Gaziantep Kalesi girişinde Gaziantep Savunmasını temsil eden heykellerin sergilenmesi ile başlıyor. Ardından 200 metre uzunluğundaki galerilerde Antep Savunmasının teşkilat yapısı, cepheleri ve mücadelede rol oynayan kişilerin heykelleri, resimleri, rölyefleri maketleri teşhir ediliyor. Kronolojik olarak Antep’in itilaf kuvvetleri tarafından işgali, açılan cepheler, taarruzlar, harekâtlar, yazışmalar ve yapılan antlaşmalar işgal esnasında halkın yaşadıkları, çektikleri zorluklar ve sonunda Antep’in kurtuluşuna ilişkin pek çok konu heykellerle, rölyeflerle, maketlerle, üç boyutlu resimlerle canlandırılıyor. Ayrıca Antep savunmasında kahramanca davranışlar sergileyen ve üstün yararları bulunan siyasi ve milis kuvvetlerindeki kişilerin heykelleri, büstleri de müzede sergileniyor. Müze özel aydınlatma ve ses efektleri ile desteklenerek kapalı devre televizyon sistemi aracılığıyla Gaziantep halkının dayanışmasını ve fedakârlıkların İstiklal Sevgisinin Abidesi Gaziantep Savunması Belgeseli ile de ziyaretçilere sunuyor. Müzede 79 pano, 41 rölyef, 52 heykel, 13 büst, 125 portre rölyefi yer alıyor. Müze, görsel ve işitsel olarak yakın tarihi yansıtması açısından önemli bir rol oynuyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Öztürk, E. (2017). Gaziantep Müzeleri. Gaziantep: Gazi Kültür A.Ş. Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, https://gaziantep.ktb.gov.tr/TR-174060/gaziantep-savunmasi-ve-kahramanlik-panoromasi-muzesi.html, (Erişim tarihi: 18.12.2019); Şahinbey Belediyesi (2019). Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, https://www.sahinbey.bel.tr/idet/320/111/gaziantep-savunmasi-ve-kahramanlik-panoramasi-muzesi, (Erişim tarihi: 18.12.2019).