Gastrobilişim
Gastronomi
-
2019
XX. yüzyılın en önemli buluşu, içerisinde bulunduğumuz çağa da adını veren bilgi ve iletişim teknolojileridir. Bilgi ve iletişim teknolojileri, veri ve bilgilerin depolanmasını, işlenmesini ve ağlar arasında paylaşımını sağlayan her türlü araç olarak tanımlanmaktadır. 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin interneti askeri amaçla kullanımı ile ortaya çıkan ve süreç içinde sivil ağlar ve mobil ağlara ulaşan bilgi ve iletişim teknolojileri, XXI. yüzyılın ilk çeyreğinde arttırılmış gerçeklik uygulamalarına imkan tanımaktadır. Hayatın içerisindeki her türlü olgu ve olayı etkileyen bilgi ve iletişim teknolojilerinin gastronomiye ilişkin her türlü olgu ve olayı da etkilemektedir.
Gastronomi kavramının güzel ve nitelikli yemek yeme sanatı olarak tanımlanmasına ilişkin olarak gastrobilişim; yemeğe ve yenmesine ilişkin her olgu ve olayın bilgi ve iletişim teknolojileriyle işlenmesi, desteklenmesi ve paylaşılmasıdır. Gastronominin bir iletişim biçimi olarak tanımlanması, bilgi ve iletişim teknolojileriyle işlenmesini, desteklenmesini ve paylaşılmasını gerektirmektedir. Günümüzde güzel ve nitelikli yemeğe artan ilgiyle; yiyecek içeceklerin tarihinden üretim ya da işlenme aşamalarına, hangi destinasyonlarda nasıl tüketildiğinden ne şekilde hazırlanarak sunulduğuna kadar her bilgi sunulabilmektedir. Gastronomiye ilişkin her bilgi ise hükümet, kamu kuruluşları, özel sektör ve sivil kişiler tarafından paylaşılabilirdir.
Bu bağlamda hükümet ya da kamu kuruluşlarının web site, portal ve mobil uygulamalarında bulunan gıda ve yiyecek içecek işletmelerinin mevzuatlarına ilişkin yazılı medyalar, gastronomi otoritelerinin toplumu bilgilendirme amaçlı web sitesi, forum gibi kanallarda paylaştığı uyarıcı medyalar, gıda firmaları ve marketlerinin sattığı gıdalara ilişkin kare kod uygulamaları, organik gıda üreticilerinin gıda üretim alanları, gastronomi müzelerinin ise müzedeki gıda ve gıda işleme ekipmanlarını sergilediği 360 derece sanal turlar, yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan ve menüde bulunan yiyecek içeceklerin hazırlanışı ve sunumuyla müşteriye gösteren arttırılmış gerçeklik uygulamaları, gastrobilişim kapsamındaki bilgi iletişim teknolojileri ve ürünleridir.
Referanslar
Briggs, A. ve Burke, P. (2014). Medyanın Toplumsal Tarihi: Gutenberg’den İnternet’e. İstanbul: İzdüşüm Yayınları; Santich, B. (2007). The Study of Gastronomy: A Catalyst for Cultural Understanding, International Journal of the Humanities, 5(6); Zoran, A. ve Coelho, M. (2011). Cornucopia: the concept of digital gastronomy, Leonardo, 44(5): 425-431.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yılmaz, H. (2016). Bir iletişim biçimi olarak gastronomi. Ankara: Detay Yayıncılık.