GAP Bölgesi’nde Kültürel Mirasi Geliştirme Projesi

Plan ve Proje Proje

(Gaziantep, 2005 – 2007)

Projenin hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölge’sinin tarihi ve kültürel yapısının tanıtımı vasıtasıyla, yöreye gelen turist sayısının artırılması, bölge ekonomisine canlılık kazandırılması, böylece yörede istihdam sağlanmasıdır. Proje ile kültürel ve tarihi mirasın gelecek nesillere doğru ve sistemli bir şekilde aktarılması amaçlanmıştır.

Bu hedefe ulaşmak için; bölgenin turizme yönelik tarihsel ve kültürel mirası ile ilgili mevcut bilgiler toplandı. Dokuz ile (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) ait bu bilgiler ile turist rehberi ve CD’si; web sitesi, tanıtım filmi, yöresel müzik CD’si hazırlandı. Halihazırdaki tur güzergahları analiz edildi, alternatif tur güzergâhları oluşturuldu ve elde edilen tüm çıktıların tanıtımı ve dağıtımı yapıldı.

Proje kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda; bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının yüzde 15 oranda artması ve 1,4 gün olan ortalama kalış süresi, 2,5 güne çıkması hedeflendi.

Projenin hedef kitlesi olarak belirlenen birinci grup, yerli ve yabancı turistlerdir. Türkiye’ye geliş amaçları değişik tarihi bölgeleri gezmek, kalıntıları yerinde görmek, değişik kültürleri tanıyarak onlarla kısa bir süre de olsa iç içe yaşamak olan yerli ve yabancı turist profili hedef kitlesini oluşturmaktadır.

Projenin ikinci hedef kitlesi Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne bağlı seyahat acentalarıdır. Bölgeye yönelik turları organize eden ve etme potansiyeli taşıyan seyahat acentaları bölgeye organize şekilde turist getirmeleri nedeniyle seçilmişlerdir. Proje kapsamında hazırlanan materyaller ve alternatif tur güzergâhları, hâlihazırda tur organize eden acentalara sağlıklı bilgi sağlamıştır. Proje çıktıları; tur düzenlemeyen acentaları da bölgeye çekmekte önemli bir araç olmuştur.

Proje sonunda bilgilendirme turuna 40 turizm profesyoneli davet edildi ve rehber kitapta bulunan muhtelif tarihi ve doğal mekanlar profesyonel rehber ile gezilerek proje çıktılarının tanıtımı yapıldı.

Bölgede bulunan dokuz ilin Ticaret ve Sanayi Odaları, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği; proje paydaşları olarak; proje çıktılarının hazırlanması sürecinde ve tanıtılması için desteklerini esirgemediler.

Bölgedeki kültürel turizmin geliştirebilmesi ve sürdürülebilmesi bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının artması ile mümkün olacaktır. Proje bu hedef kitleye yönelik olarak hazırladığı tanıtım araçları ile hedef kitlenin ilgisini bu bölgeye çekmeyi başardı.

Referanslar

Üçok, A., (2007). Türkiye Güneydoğu Anadolu Rehberi. İstanbul: Print Center.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://guneydogumirasi.org/, (Erişim tarihi: 05. 01. 2021).