Foto Safari

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Kavramı oluşturan Fransızca kökenli “foto” kelimesi fotoğraf ve fotoğrafçılığı (görüntü kaydetme cihazı ve işlemi) tanımlarken, “safari” kelimesi Arapça yolculuk, sefer anlamına gelmektedir. Günümüzde büyük bir sanayi dalına dönüşen fotoğraf, çeşitli bilim adamlarının çalışmaları sonucu ortaya çıkan, XIX. yüzyılın en dikkat çekici buluşlarındandır. Başlangıçta, fiziksel ve kimyasal bir süreç sonucu biçimlenen fotoğraf, fizik ve kimya fenomeninin beraberliği sonucu olarak ortaya çıktı. Günümüze ise daha çok sayısal (dijital) kayıtlar ile üretilen fotoğraflar söz konusudur.

Amatör fotoğrafçılık “Dikkati çeken bir başarı, kişisel gelişme ve mutluluk ifadesi olarak karakterize edilen”, kişisel dünyanın seçiciliğini ortaya koyan bir araçtır. Fotoğraf gözlük gibi göz için yalnızca bir araçtır. Önemli olan bu aracı kullanan birey ve bireyin gördüğüdür. Burada tercih şansı bireye aittir. Günümüzde fotoğraf çekmek ve bir biçimde arşivlemek dünya üzerinde yaygın bir davranış şeklidir. Fotoğrafçı, kayda değer olduğunu düşündüğü ya da mesleği gereği odaklanması istenen hareketli ya da hareketsiz obje, canlı ve peyzaj gibi unsur yada unsurları fotoğraflayarak, durdurduğu zamanda yakaladığı anın bileşenlerini somutlaştırır ve dünyanın büyük ya da en küçük bir parçasını görsel dünyanın kalıcı bir parçası haline getirir. Özellikle doğa fotoğrafçılığı ciddi bir çabanın ve seçim sürecinin ürünüdür. Teknik özelliklerinin yanında içerik olarak uzmanlık gerektirir. Fotoğrafçı dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir doğal ya da kültürel değeri en çarpıcı biçimde görüntülemeye çalışır, çektiği fotoğrafları biriktirir. Tercihe bağlı olarak kimi zaman bu fotoğraflar hiç kimseyle ya da az sayıda insanla paylaşılırken, daha büyük kitlelere ulaştırarak da farkındalık artırılmış olur.

Foto safari son yıllarda alternatif turizm çeşidi olan, içerisinde doğa yürüyüşü, trekking, dağcılık, bisiklet turları, doğa inceleme, kuş, böcek ve hayvan gözlemleme vb. faaliyetlerin de yer aldığı ekoturizm kavramıyla birlikte ortaya çıkan bir turizm faaliyetidir. Ekoturizm faaliyetleri doğal çevreye etkisi en az olan, yerel ekonomiye fayda sağlayan ve turizmde sürdürülebilirliği esas alan duyarlı faaliyetlerdir. Safari kişilerin vahşi hayatı yerinde görmelerini sağlayan bir gezi niteliği taşımakta idi. Ancak foto safari; “Ülkesel, bölgesel ve evrensel ölçekte ender bulunan kültürel ya da doğal değerlerin tümünü kapsayan fotoğrafçılık seyahatleri” niteliğindedir. Seyahat acentaları ya da bireysel ulaşım olanaklarının tercih edilebildiği foto safari seyahatleri, bireysel ya da toplu gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Faaliyetin gerçekleştirileceği alanlarda belirlenen rotalarda doğa deneyimi ve fotoğraf çekimleri gerçekleştirilir. Elbette bu faaliyetler yeme–içme, barınma vb. temel ihtiyaçlarının karşılanmasını ve katılımcıların tercih ettiği diğer yerel ekoturizm faaliyetlerini de içermektedir.

Referanslar

Bayhan M. (1996). Yazılarla Fotoğraf. İstanbul: Ege Yayınları; Bodur F. (2019). Fotoğrafçılığa Giriş. Eskişehir; Kanburoğlu, Ö. (2004). A’dan Z’ye Fotoğraf. İstanbul: Say Yayınları; Markwell, K. W. (1997). Dimensions of Photography in A Naturebased Tour, Annals of Tourism Research, 24 (1): 131-155; Özhancı, E. ve Yılmaz, H. (2014). Değişik Peyzaj Karakterleri Barındıran Dağların, Foto Safari Amaçlı Görsel Peyzaj Analizi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44: 83-89.