Filibe Sergisi

Etkinlik Fuar

(Filibe, Bulgaristan, 28 Ağustos – 5 Eylül 1892)

Osmanlı Devleti’ne bağlı serbest idareye sahip olan Bulgar Prensliği tarafından organize edilen, uluslararası düzeyde geniş katılımlı ilk ziraat ve sanayi sergisidir. Serginin temel amacı Bulgaristan’da sanayi ve ticareti yaygınlaştırmak, halkın ekonomiye katılımını ve maddi refah seviyesini artırmaktı. Bulgar hükümetinin organize ve finanse ettiği etkinliğin hazırlıkları 1892 yılının Ocak ayında başladı. Bulgaristan’ın tüm çevrelerinden halk, tüccar ve sanatkârların yanı sıra çok sayıda Avrupa ülkesinin temsilcileri sergiye davet edildi. Özellikle sergiye Bulgar halkının geniş katılımını sağlaması ile Bulgar ürünlerinin tespiti ve teşhiri hedeflendi. Serginin açılışı 28. 08. 1892 tarihinde Avusturya Prensi Franz Ferdinand tarafında gerçekleştirildi. Sergiye 24 farklı ülkeden katılım oldu. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in isteği üzerine Osmanlı Devleti’ni temsilen bir heyet de sergiye katıldı.

Sergi, teşhir alanı, idari binalar, polis ve yangın idare binası, ahır, sundurma ve lokantalardan oluşan 52 binanın yer aldığı 86 bin metrekarelik bir alana kuruldu. Sergide teşhir edilen eşyalar; ziraat, sanayi, hayvanlar ve güzel sanatlar olarak dört kategoride gerçekleşti. Sergide Numunehane-i Osmanlı’nın gönderdiği kürk, altın çalar saat, elmas yelpaze, mineli el aynası, gümüş kaşık gibi nadide ürünler teşhir edildi. Ziraat ve sanayi özelliklerindeki ürünleriyle sergiye az sayıda katılım gösteren Osmanlı tüccarlarının ise gayrimüslim vilayetlerden gelen tüccarlar olduğu kaydedildi. Sergiyi ilk 20 gün içinde 31.266 kişi ziyaret etti. Yedi gün açık kalan sergi, 14. 11. 1892’de kapandı. Girişleri ücretli olan sergiye haftanın bir günü ücretsiz giriş sağlanarak halkın katılımı teşvik edildi. Ayrıca sergiye katılımı desteklemek üzere Rumeli Demiryolu Kumpanyası'nın Filibe hattında yüzde 50 fiyat indirimi uyguladı.

Sergi ticari amaçlardan farklı olarak 1908 yılında bağımsızlığını ilan edecek olan Bulgar halkı için Avrupa çevrelerince siyasi olarak tanınma fırsatı yarattı. Uluslararası düzeyde geniş katılımın sağlandığı Filibe Sergisi, Bulgaristan’ın ticari ve siyasi gelişimine önemli katkılar sağladı. Filibe sergi alanı günümüze dek aktifliğini artırarak sürdürdü. Sergi alanı, bugünkü adıyla Plovdiv şehrinde 352 bin metrekarelik modern bir fuar alanına dönüştü ve her yıl çok sayıda farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Referanslar

Aydın, M. (1994). Filibe Sergisi, Belleten, LVIII/223, 659-683; İstanbul Fuar Merkezi (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İhlas Matbaacılık; Uluslararası Plovdiv Fuarı Resmî Web sitesi. https://www.fair.bg/en/page/the-fairgrounds, (Erişim tarihi: 14.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aydın, M. (1994). Filibe Sergisi, Belleten, LVIII/223: 659-683.