Erciyes Kayak Merkezi
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Dağ ve Kış Destinasyonu
(Kayseri, 1963 -)
-
2019
Kuruluşu 1963 yılına dayanmaktadır. Ancak bazı kaynaklar (Gazete Erciyes 2014) Erciyes’te kayak yapmanın geçmişinin 1930’lu yıllara kadar gittiğini ileri sürmektedir. 1976 yılında Tekir Yaylası turizm merkezi ilan edilerek planlı gelişim programına dahil edildi ancak destinasyonun gelişimi uzun yıllar sınırlı düzeyde kaldı. Erciyes’in asıl gelişim serüveni ise 2005 yılında başladı. 2005-2011 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bir master planı üzerinde çalıştı, Erciyes Dağı’nın büyük bir bölümünü kamulaştırdı ve belediye bünyesinde kurulan Erciyes A.Ş. üzerinden destinasyonu geliştirmeye başladı. Uzun zaman boyunca beş mekanik tesis (lift) ile 2.200-2.770 metre aralığında kayak yapılırken; 2012 yılında yeni mekanik tesislerle birlikte kayak alanları 3.200 metreye kadar çıkarıldı. Ayrıca Erciyes A.Ş.’nin kurulmasıyla Türkiye’de Destinasyon Yönetim Örgütü’ne sahip olan tek kayak merkezi haline gelen Erciyes, 2011-2019 yılları arasında Türkiye’nin en hızlı gelişen kış turizmi destinasyonu oldu.
yılı verilerine göre; Erciyes Kayak Merkezi’nde dört ana kayak alanı bulunmaktadır. Bunlar; Tekir, Hisarcık, Hacılar ve Develi pistleridir. Bu dört ana pist içinde, bir kısmı FIS (Uluslararası Kayak Federasyonu) onaylı yarış pisti olan, 34 adet farklı pist bulunmaktadır. Bu pistlerden altısı zor, 15 adedi orta, 13 adedi kolay kategorisinde yer almaktadır. Ayrıca bu pistlere ulaşımı sağlayan, saatte toplam 26.750 kişi taşıma kapasitesi olan 14 lift (iki gondol, 12 telesiyej) ve beş yürüyen bant bulunmaktadır. Erciyes’in kayak olanaklarının gelişmişliği son yıllarda birçok ulusal ve uluslararası organizasyonun destinasyona çekilmesini de sağladı. Örneğin Snowboard Dünya Kupası 2018 yılının Mart ayında ikinci kez Erciyes’te (ilki 2017 yılında) gerçekleştirildi. Bunun dışında; Uluslararası Engelsiz Erciyes Günleri, Jump and Freeze, Koç Spor Fest Kış Oyunları, IKA Snowkite Dünya Kupası, Artık Çekilmez Oldun ve Kar Voleybolu Avrupa Kupası gibi diğer kış etkinlikleri Erciyes’te son yıllarda ziyaretçi çekmektedir. Erciyes’te ayrıca yaz aylarında da spor etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda özellikle bisiklet etkinlikleri dikkat çekmektedir. Örneğin 7-9 Haziran 2019 tarihleri arasında Downhill Erciyes (IXS Euro, Erciyes DH CUP) etkinliği gerçekleştirildi; buna ek olarak temmuz ve eylül aylarında da bisiklet etkinlikleri planlandı. Bisiklet dışında, trekking de Erciyes’te önemli bir yaz etkinliğidir. Bu kapsamda Erciyes’te bu spora gönül verenleri cezbeden altı farklı rota vardır. Bunlar; Gereme Rotası, Süt Donduran Rotası, Kırlangıç Vadi Rotası, Sarıgöl Rotası, Lifos Rotası, Koç Dağı Rotası’dır.
Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’de ulaşımı en kolay kış turizmi destinasyonlarından biridir. Kayseri gibi oldukça merkezi konuma sahip bir şehirde bulunan Erciyes, şehir merkezine 25 kilometre, havaalanına 30 kilometre mesafededir. Türkiye’deki çoğu kayak merkezinin aksine oldukça gelişmiş karayolu ağına sahip olan Erciyes Kayak Merkezi ayrıca, Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından biri olan Kapadokya’ya 60 dakika mesafededir. Bu ayrıcalık, iki destinasyonun birlikte pazarlanabilmesini sağlamakta; son yıllarda kültür kayağı adı altında Kapadokya-Erciyes turları özellikle yurtdışına satılmaktadır. Turizm üstyapısının bir diğer unsuru olan konaklama açısından uzun yıllar sınırlı imkanlara sahip olan destinasyonda 2011 yılından bu yana kurulan konaklama tesisleriyle, konaklama kapasitesi kısmen de olsa arttırıldı. 2019 yılı itibariyle Erciyes Dağı’nda 2.220 metrede, yedi farklı otelde toplam 1.450 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Şehre ulaşım kolaylığıyla şehir otellerinden de faydalanılan Erciyes’te, bir kısmı dünya çapında marka olan Kayseri şehir merkezindeki otellerden de misafir ağırlanmaktadır. Dağda ayrıca yeme-içme ihtiyacına yönelik işletmeler de bulunmaktadır. 2019 yılı itibariyle Erciyes Dağı’nda sekiz adet restoran/kafe işletmesi faaliyet göstermektedir.
Erciyes Kayak Merkezi, altyapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından son yıllarda pazarlamaya ağırlık veren bir destinasyon oldu. Bu nokta, bir kamu yatırımı olmasının getirdiği finansal avantajla (yaklaşık 300 milyon Euroluk toplam bütçe) büyük bir pazarlama gücüne sahip olan Erciyes Kayak Merkezi’nde, destinasyon yönetim örgütü (Erciyes A.Ş.) temsilcileri yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok turizm fuarına katılmakta, basılı ve görsel medyaya reklamlar yaptırmaktadır. Destinasyon temsilcilerinin özellikle Rusya, Ukrayna ve Polonya pazarlarında tanıtım faaliyetlerine başvurdukları ve son yıllarda bu çabalarının karşılığını görmeye başladıkları, destinasyonun yayın organlarında duyurulmaktadır. 2018-2019 kış sezonunda Rusya, Ukrayna ve Polonya’dan Kayseri’ye direkt uçuşlar başladı. Pazarlama açısından Erciyes Kayak Merkezi’nin bir diğer avantajı da destinasyonu tek merkezden yöneten ve pazarlayan bir destinasyon yönetim örgütüne sahip olmasıdır. Bu kapsamda, Erciyes A.Ş.’nin pazarlamadan sorumlu tek kurum olması, bütüncül bir pazarlama anlayışının yakalanmasını sağlamaktadır. Ayrıca Erciyes A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilen sanal tanıtım da oldukça önemlidir. Destinasyonun resmî web sitesi olan www.kayserierciyes.com hem destinasyonun tanıtımını yapmakta hem de ziyaretçilere anlık bilgi aktararak onların seyahat planı yapmalarını kolaylaştırmaktadır.
Referanslar
Demiroğlu, O.C. (2014). Kış Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık; https://www.kayserierciyes.com.tr/?lng=1, (Erişim tarihi: 28.06.2019); Evren, S. (2016). Türkiye’de Kış Turizmi Destinasyonlarının Rekabetçi Konumlandırması. (Yayımlanmamış doktora tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; Gazete Erciyes (2014). Tekir’de Değişim Zamanı. Ülker, İ. (2006). Dağlarımız. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Erciyes Kayak Merkezi, www.kayserierciyes.com, (Erişim tarihi: 28.06.2019); Ülker, İ. (2006). Dağlarımız. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.