Ege Profesyonel Aşçılar Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK İş ve Meslek Aşçı

(İzmir, 2013 - )

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’na bağlı bir dernek olarak 2013 yılında kurulan Ege Profesyonel Aşçılar Derneği’nin merkezi İzmir’dir. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) 29. 01. 2007 tarihinde, Türkiye’de aşçılık ve yemek kültürü alanında faaliyet gösteren beş derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Halen bünyesinde bulunan 20 dernekten güç alan Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu yurtiçinde ve yurtdışında Türk Mutfak Kültürü’nü tanıtmaktadır. Federasyon, genel olarak aşçılık mesleğinin saygınlığını korumak ve yaygınlaştırmak, aşçılık mesleğinin çağın gerekliliklerine uygun şekilde gelişmesi için çalışmalar yürütmek, Türk mutfağının ulusal ve uluslararası planda tanıtımı için faaliyetlerde bulunmak ve aşçılık mesleğinin bilinçli olarak sürdürülebilmesi için gerekli eğitim ortamlarını yaratmak amaçlarıyla kuruldu. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu, her ülkeden tek üye kabul eden dünyanın en saygın meslek kuruluşlarından biri olan Dünya Şefler Birliği (WACS) üyeliğine 15. 05. 2008 tarihinde kabul edildi. 15. 11. 2012 tarihinde Tüm Aşçılar Federasyonu, İçişleri Bakanlığına yapmış olduğu başvuru sonucunda Türkiye kelimesini federasyon isminin başına ekledi. Bununla birlikte isim değişikliği de yapıp resmi olarak Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu ismini aldı.

TAŞFED’e bağlı Ege Profesyonel Aşçılar Derneği’nin kısaltılmış ismi EPAD’dır. EPAD’ın 14. 02. 2020 tarihli üye sayısı 62’dir. Dernek, sosyal alanda yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet gösterir. EPAD, aşçılık mesleği ve mutfak sanatı faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli desteği sağlamak amacı ile kuruldu. Ege Profesyonel Aşçılar Derneği, profesyonel aşçıların bir araya gelmesiyle aşçılık mesleğinin daha istikrarlı ve geleceğe dönük projeler üretmek, sosyal ve kültürel anlamda birlik ve beraberliğin sağlanmasını gerçekleştirmek adına kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. EPAD; Dünya Şefler Birliği (WACS), Ukrayna Mutfak Birliği ve Kiev Milli Ticaret ve İktisat Üniversitesi gibi uluslararası kuruluşlara üyedir. EPAD, 2017 yılından bu yana, İzmir Kemalpaşa Belediyesi’nin işbirliği ile, Uluslararası Yemek Yarışması ve Kültür Festivali kapsamında yemek yarışmaları düzenlemektedir.

Referanslar

Altaş, A. (2016). Türkiye’deki Aşçılık Örgütlenmeleri Sorunları ve Çözüm Önerileri, Uluslararası Beşeri ve Doğa Bilimleri: Problemler ve Çözüm Arayışları Kongresi Bildiri Kitabı (ss. 29 – 47). Saraybosna; Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu, http://www.tasfed.org/tr/default.aspx, (Erişim tarihi: 14.02. 2020); Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu, http://www.tasfed.org/tr/uyedernekler.aspx, (Erişim tarihi 14.02.2020); Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu, https://www.istanbulgastronomyfestival.com/tr/hakkimizda.aspx?id=1, (Erişim tarihi: 14.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ege Profesyonel Aşçılar Derneği, http://www.epad.com.tr/, (Erişim tarihi: 14.02.2020).