Edirne Mahsulat ve Mamulat Sergisi

Etkinlik Fuar

(Edirne, 31 Ağustos 1905)

XX. yüzyılı bölgesel ölçekte sergi düzenleyerek karşılayan Osmanlı vilayetlerinden olan Edirne Vilayeti’nin sergisinin tam adı Edirne Vilayeti Mahsulat ve Mamulat Sergisi’ydi. Edirne Valisi Hüseyin Kazım Paşa’nın vaziyet ettiği çalışmalar, bulunduğu güzergâh sebebiyle panayır-sergi geleneğine sahip bir vilayette gerçekleştirildi. Sultan II. Abdülhamid’in talimatı uyarınca tertiplenen sergi, padişahın tahta çıkış yıldönümü olan 31. 08. 1905 tarihinde Vali Paşa, askerî ve mülkî yönetim ile yabancı tüccar, şehrin önde gelenleri ve yabancı başkonsolosların katılımıyla yapıldı. Açılış günü askerler sergi binasının önündeki caddenin iki kenarına dizilerek bir tören görüntüsü oluşturdu, sergi binası ve cadde Türk bayraklarıyla süslendi.

Sergi bahçesinde, ziyaretçiler için dinlenme alanları oluşturuldu. Hububat şubesinde özel olarak yaptırılan sergi reyonlarında küçük ayrı bölümlerde bitki tohumları teşhir edildi. Duvarlar, sembolik tarım aletleriyle süslenirken, bilgilendirici levhalar asıldı. Bakır ve diğer madenlerden yapılan ev eşyalarının sergilendiği şubenin yanı sıra halıcılık bölümünde halı kilim örnekleri ile seramik ve çini numuneleri yer aldı. Ayrıca sarraciye kısmında deri ürünleri, çanta, koşum malzemeleri ile koyun derileri mevcuttu. Vilayetteki kız mektepleri öğrencilerinin ürettiği ürünlere de yer verildi. Çalışma masası, sandık, aynalık gibi usta marangozluk ürünleri kadın ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Edirne Sergisi’nde nadide masa ve sandalyelerle birlikte ünlü ressamların fırçasından çıkma resimler de sergilendi. Sergi kabaca ürünlerin yığılmasından öte bir yaklaşımla Osmanlı sergi tasarım ve yerleştirme üslubundan izler taşıdı. Tütün ürünleri, halı ve kilim örnekleri, hububat numuneleri ve tohumları ile kız öğrencilerinin el işleri ilgi gördü.

Edirne Sergisi’ne Doğu Rumeli, Sofya ve Filibe’den yoğun ilgi gösterildi. Sergiye ziyaret için aşırı talep olunca ziyaretçilerin 10 kişilik gruplar halinde ayrı zamanlarda gelmeleri istendi. Uzmanlardan oluşan bir heyet, katılan ürünleri inceleyerek, teşvik ve ödüllendirilmesi gerekenleri nakdi ödülle ödüllendirdi. Ayrıca serginin organizasyonunda görev alan bazı kişilere nişan ve madalya verildi.

Yararlanılan Kaynaklar

Işıklı, A. (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İFM Yayınları; Memiş, Ş. (2015). 19. Yüzyılda Bir Sanayileşme Stratejisi Olarak Uluslararası Fuarlar: Osmanlı Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi; Servet-i Fünun, 28 Eylül ve 2 Kasım 1905.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Işıklı, A. (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İFM Yayınları.