Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, “Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Edirne ilinin evrensel Kültür Sanat ve Turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak, yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve Edirne ilinin Türkiye ve Dünya turizminden alacağı payı arttırmak, görevlerini yerine getirmektir.” Müdürlük, “üstün evrensel değerlere sahip, Kültür Mirasımızın, Ulusal ve Uluslararası sürdürülebilir koruma çabalarını başarıyla yöneten ve Edirne ilini, Türkiye’yi Turizm alanında Dünya kentleri arasında ilk sıralara taşıyan güçlü, saygın ve vazgeçilmez bir kurum olmak” vizyonu ile hareket etmektedir.

Kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Müdürlüğe bağlı Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Selimiye Vakıf Müzesi, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi, Edirne Kent Müzesi ve Özel Osman İnci Müzesi bulunmaktadır. Müdürlüğün Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanter Listesi’nde; Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, Bahar Bayramı: Hıdrellez / Aziz George Günü, ebru sanatı, çini sanatı, Edirnekari sanatı, talikacılık, kispet yapımı, kat’ı sanatı, bocuk gecesi, aynalı süpürge, misk sabunu yer almaktadır. Ayrıca, Edirne ilinde Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 2011 yılında alındı. Müdürlüğün turizm envanterinde yer alan çekim merkezleri; müzeler, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii, Sittişah Sultan Camii, Defterdar Camii, Gazi Mihal Camii, Darül Hadis Camii, Ekmekçizade Kervansarayı, Rüstempaşa Kervansarayı, Bedesten Çarşısı, Selimiye Arasta Çarşısı, Karaağaç Eski Tarihi Tren Garı, Deveci Hanı, Adalet Kasrı, Meriç Köprüsü, Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü, Fatih Köprüsü, Saraçhane Köprüsü, Saray Köprüsü, Bayezid Köprüsü, Uzunköprü, Yalnızgöz Köprüsü, Edirne Evleri, İlhan Koman Konağı, Edirne Kalesi Makedonya (Saat) Kulesi ve Kentsel Arkeoloji Parkı, Sweti George (Bulgar) Kilisesi, Konstantin ve Elena Kilisesi, Sinagog’tur.

Müdürlüğün öne çıkan faaliyetleri arasında restorasyon çalışmaları, kaçak acenta tespiti ve acenta denetimi, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Miras Listesi’ne alınması, Selimiye Camii Külliyesi UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınması, Hıdırellez/Kakava Şenlikleri’nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Miras Listesi’ne alınması yer almaktadır.

Referanslar

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm İşleri Şube Müdürü A. Erbek ile 07.01. 2020 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Ören Özer); https://edirne.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.12.2019); acentabul.kultur.gov.tr, (Erişim tarihi: 02.01.2020); https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201122/belediye-belgeli-tesis-konaklama-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 05.01.2020); Trakya Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. E. Gönenç Güler ile 16.12. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: B. Ören Özer).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://edirne.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 05.01.2020).