Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Bakanlık misyonu; “Türkiye’nin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve Türkiye’nin dünya turizminden alacağı payı artırmaktır.”

Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi, ilçe halk kütüphaneleri ve Düzce Konuralp Müzesi ile birlikte hizmet vermektedir. Müdürlüğün kültür envanterleri arasında yöre mutfağı (Akçakoca melangücceği tatlısı, isli çerez peyniri, Akçakoca mancarlı pide, Gürcü mantısı hinkali, cevizlli karalahana, kapşiya çgidi, konuralp pilavı, abısta, haluj), efsaneleri (Efteni Gölü Efsanesi, Akçakoca Deniz Kızı Efsanesi), el sanatları (Çerkez kemençesi -şikepşine, gravür sanatı), sit alanları (Akkaya Sit Alanı, Ayazlı Nekropol Alanı, Konuralp Antik Kenti), anıtları (hamamlar, mezarlar, evler, camiler, çeşmeler, han), festival ve şenlikleri (Atatürk’ün Selamlar Köyüne Gelişi Kutlamaları, Avlayan Köyü Uçurtma Şenliği, Karadere Hasanağa Köyü Balkan Türkleri, Hıdrellez Şenliği, Düzce Bisiklet Festivali, Kabotaj Bayramı ve Yelken Yarışları, Yakın Karadeniz Düzce Baja Rallisi) yer almaktadır.

Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise; kültür turizmi, inanç turizmi, deniz turizmi, şelale turizmi, trans yayla turizmi, kuş gözlemciliği, alternatif su sporları, dağ ve doğa yürüyüşü, çadır ve karavan kampı, bisiklet sporları, motor sporları, hava sporları, bitki gözlemciliği ve foto safaridir. Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün öne çıkan faaliyetleri arasında Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları yer almaktadır. Müdürlük koordinasyonunda diğer ilgili kurumların da katkılarıyla oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Miras Komisyonu yılda iki dönem halinde bir araya gelerek ilin somut olmayan kültürel miras unsurlarını belirlemeye çalışmaktadır. Günümüze kadar bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda Kaplan Dede Dağı Yağmur Duası il envanterine ve ulusal envantere, Gravür Sanatı’ ise il envanterine kayıt edildi.

Referanslar

Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm İşleri Çalışanı H. Türkseven ile 25.12. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: G. Yıldırım); https://duzce.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 10.12. 2019); http://yatirimisletmeleruygulama.kultur.gov.tr/Acente.Web.Sorgu/Sorgu/acentesorgu, (Erişim tarihi: 17.12. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://duzce.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 10.12. 2019).