Doğu Anadolu Gençlik Festivali (DAPGençfest)
Etkinlik Festival
(Uzundere, Erzurum, 2013-2015)
-
2020
Uluslararası katılıma açık bir etkinlik olarak Erzurum’un Uzundere ilçesinin doğal ve kültürel peyzaj özelliklerinin doğa, kültür ve spor odaklı faaliyetler ile tanıtıldığı bir gençlik festival etkinliğidir. 2013-2015 yıllarında sırasıyla Mayıs, Haziran ve Ağustos aylarında üç-beş günlük sürelerle Erzurum-Uzundere ilçesinde Engüzekkapı Kalesi, Uzundere ilçe merkezi ve Sapaca Köyü Puşulu Yaylası’nda düzenlendi. 2016 ve sonrasındaki yıllarda mali destek sağlanamadığı için festival tekrarlanamamaktadır. Festivalin ilki Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan sağlanan hibe desteği ile Uzundere Belediyesi yürütücülüğünde yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası paydaşlarla; ikincisi Erzurum Büyükşehir Belediyesi desteği ile yerel paydaşlarla ve üçüncüsü ise Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği (DADAK) finansal katkısı ile yine yerel olarak organize edildi. Festivalin yapılış amacı; 2013’te turizm merkezi ve daha sonra 2016’da sakin kent ilan edilen Uzundere ve Erzurum’un, sahip olunan doğal ve kültürel değerlerinin Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören gençlerin çoğunlukla yürütücü ve katılımcı olarak aktif görev aldığı yerel, ulusal ve uluslararası katılımla desteklenmek üzere kültür, sanat ve spor yolu ile tanıtılması ve aynı zamanda bu yörenin bu tür faaliyetlerin sürdürülmesi için çekici duruma getirilmesidir. DAPGençfest’in Anadolu Efes sponsorluğunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ve günümüzde Gelecek Turizmde programının biçimlenmesinde etkili olan Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesi’nin (DATUR) yerelde uyguladığı kapasite geliştirme çalışmalarının çıktılarından biri olduğu söylenebilir.
DAPGençfest organizasyonu kapsamında katılımcı yerli ve yabancı genç katılımcılar için; (1) Engüzekkapı Kamp alanında çadırda konaklama, konserler, kamp ateşi, havai fişek gösterisi, halk oyunları, atıcılık, fotoğraf sergileri, ebru atölyesi, (2) somut kültürel miras örnekleri Haho ve Öşk Manastırları, Kireçli Köprü, Engüzekkapı ve Sapaca Kaleleri arasında bir gezi rotası, (3) Tortum Çayı’nda rafting, (4) Tortum Gölünde kano, deniz bisikleti, yelken ve banana, (5) Engüzekkapı Kalesi çevresinde kaya tırmanışı ve iple inme, (6) Engüzekkapı Kalesi ve Sapaca köyleri arasında dağ bisikleti turları, yürüyüş (trekking) ve botanik turları, (8) Uzundere ilçe merkezinde geleneksel karakucak güreş turnuvası, (7) Gençtur işbirliği ile gönüllü çalışma kampı organizasyonu ve köy okullarında çocuklarla gönüllülük faaliyetleri, (8) Bir ödül programı olarak organizayonda aktif rol alan üniversiteli gençlerin birer haftalık Bulgaristan ve Litvanya hareketlilik programları gerçekleştirildi.
DAPGençfest ile, her yıl bölgeye çok sayıda ziyaretçi ve ilgi grubunun gelmesi ve Sakinkent Uzundere’nin doğa ve macera sporları meraklılarının ilgi odağı olmasında önemli bir rol üstlendi. DAPGençfest etkinliğinin çoğunluğu spor odaklı faaliyetlerinin dışında ,organizasyonun uygulamasına katılan gönüllü gençlerin yabancı dil eğitimi, proje döngü yönetimi ve uluslararası hareketlilik programlarına katılarak bilgi ve kişisel gelişim artırmaları yönünde yaşam boyu eğitim ve uluslararasılaştırma etkisi de bulunmaktadır. Festival, Çoruh Vadisi destinasyonunun marka ve imajına katkı sağlaması, turizm faaliyetlerin çeşitlendirmesi ve Erzurum için dört mevsime yayılmasına katkı sağlaması bakımından önemli bir turistik etkinlik ve sosyal gençlik girişimi olarak değerlendirilebilir. Son yıllarda buz tırmanışı, wingsuit (yarasa kanat), yamaç paraşütü, rope jumping (iple atlama) gibi ekstrem sporların da uygulama alanı olarak Uzundere ilçesinin seçilmesinde DAPGençfest ve benzeri girişimlerin etkisi olduğu ifade edilebilir.
Referanslar
Cinisli, S. ve Karahan, F. (2018). Doğa Tabanlı Festivalden Hayat Boyu Öğrenme, Çevre Bilincinin Geliştirilmesi ve Hareketli Yaşama Yönlendirme Fırsatları Yaratılması: Dap Genç- Dap Fest Örneği). Uluslararası Kentleşme ve Çevre Sorunları Sempozyumu. Eskişehir; Karahan, F. (2012). DAPGenç-DAPFest Projesi, Akrep Yelkovan: Şehir, Yaşam ve Kültür Dergisi. (1): 36-37.