Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 16.04.2003 tarihli ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesiyle kuruldu. Misyonu, “Denizli’nin sahip olduğu doğal ve kültürel varlıkları ortaya çıkarmak, korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, turizmin tüm çeşitlerine yönelik potansiyelleri harekete geçirmek ve bunu yılın 12 ayına yaymak, kültür ve turizm alanında profesyonel anlamda tanıtım yapmak, el sanatlarını korumak ve tanıtmak, halkın kültür ve sanata olan ilgisini artırmak ve geliştirmektir.” Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir.

Müdürlük tarafından Denizli ilindeki kültür varlıklarının görünürlüğü, bilinirliği, tanıtımı, korunması ve ortaya çıkarılmasına yönelik uzun yıllar süren araştırma ve tespit çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan arkeolojik ve mimari eserleri içeren Denizli Kültür Envanteri iki cilt halinde (826 s.) 2016 yılında yayımlandı. İlde, 1.002 adet tescillenmiş kültür varlığı bulunmakta olup, tescil ve tespit çalışmalarına ve kurtarma ve sondaj kazılarına devam edilmektedir. Kültür envanteri içerisinde anıt ağaçlar, anıtsal mimari eserler, arkeolojik yerleşim yerleri, dini yapılar, höyükler, kaya mezarları, mağaralar, mezarlıklar, nekropoller, sivil mimari eserler, antik kentler, tümülüsler ve doğal sit alanları yanı sıra halk edebiyatı geleneği, bayramlar-törenler-kutlamalar, gelenek-görenek-inançlar, halk oyunları, geleneksel Türk tiyatrosu, halk bilgisi, çocuk oyunları ve oyuncakları, geleneksel giyim-kuşam- süslenme, el sanatları geleneği, halk müziği, halk mimarisi, halk hekimliği, halk mutfağı, halk sporları ile ilgili halk kültürü araştırmaları devam etmekte ve tespitler yapılmaktadır. Zeybeklik geleneği, çoban bayramları, tören keşkeği geleneği, çömlekçilik geleneği, çalgı yapımcılığı, geleneksel sohbet toplantıları Denizli ili somut olmayan kültürel miras alanında ulusal envanter listesine alınan unsurlar arasındadır. Ayrıca Yaşayan İnsan Hazineleri envanteri bulunmaktadır.

Denizli ilinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtma kartı sahibi 13 sanatkâr bulunmaktadır. Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise kültür turizmi, inanç turizmi, termal turizm, ekoturizm, botanik turizmi, kuş gözlemleme, spor turizmi, kış turizmi, kongre turizmidir. Pamukkale-Hierapolis, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde hem doğal hem kültürel miras olarak yer almakta olup, Laodikeia antik kenti de UNESCO Somut Kültürel Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Pamukkale Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapılmaktadır. Müdürlüğün vizyonu, “Denizli’nin; zengin kültürel ve doğal varlıklarına sahip çıkıldığı, korunduğu, turistler için bir çekim noktası haline getirildiği, ildeki kültür ve sanat faaliyetlerine her türlü desteğin verilerek, sosyal, kültürel ve sanat yaşamının geliştirildiği, Türkiye’ye gelen her beş turistten en az birinin ziyaret ettiği, bir geceyle sınırlı olan konaklamanın en az bir haftaya ulaştığı, yılın 12 ayı turizmden pay alabilen ve dünya çapında tanınan, termal su ve sağlık şehri olarak adından bahsettiren, turizmde markalaşan bir turizm kenti haline getirilmesidir.”

Referanslar

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm İşleri Şube Müdürü İ. Öztekin ile 26.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: Ü. Bayram); http://pamukkale.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.12.2019); Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2016). Denizli Kültür Envanteri. Cilt 1-2. Denizli.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://pamukkale.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.12.2019).