Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kurulmuştur. Misyonu, “Çorum İl sınırları içerisinde bulunan, tarihi, kültürel ve doğal değerleri ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak; bu değerleri turizm faaliyetlerine hazır hâle getirerek turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek; dinamik kültür ve turizm politikaları ile Çorum ilinin ve Türkiye’nin dünya turizminde alacağı payı artırmak ve bu faaliyetleri yasalar ve mevzuat çerçevesinde planlı, programlı ve etkin bir şekilde sunmaktır”. Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Müdürlüğe bağlı müzeler; Çorum Müzesi, Alaca Höyük Müzesi ve Boğazköy Müzesi olup; bu müzeler başta Hitit medeniyeti olmak üzere bölgede yaşamış diğer medeniyetlerin eserlerinin de sergilendiği arkeolojik ihtisas müzeleridir. Ayrıca, üç örenyeri (Alacahöyük, Hattuşa ve Ortaköy/Şapinuva) ile de ziyaretçiler ağırlanmaktadır. İl merkezinde beş, ilçelerde 13 ve köylerde iki (Arifegazili ve Hacı Hamza) olmak üzere toplam 20 kütüphane ve bir gezici kütüphane ile hizmet verilmektedir. Özellikle, il merkezinde bulunan Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, sahip olduğu özgün ve zengin eserleri ile dikkat çekmektedir. Müdürlüğün envanterinde, korunması gerekli kültür ve tabiat varlıkları sayısı 530’dur. Devlet tiyatrosu salonu ve devlet güzel sanatlar galerisi de Müdürlüğün şehirde yürüttüğü diğer kültür hizmetlerindendir.

Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise kültür turizmi, doğa turizmi, gastronomi turizmi, av turizmi, termal turizm, kırsal turizm, inanç turizmi, yürüyüş ve bisiklet turlarıdır. İl genelinde, turizm merkezi ya da kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak ilan edilmiş bir alan bulunmamaktadır. Müdürlüğün öne çıkan faaliyetleri arasında doğal ve tarihi kültürel varlıkların tespiti, tescili ve korunması, restorasyon çalışmaları, kaçak acenta tespiti ve acenta denetimi ile Çorum’da turizmin gelişimine yönelik proje faaliyetleri yer almaktadır. Müdürlüğün bu kapsamdaki vizyonu “Kültür değerlerimizi yaşatan ve tanıtan; İlimizi, turizm altyapı sorunlarını çözmüş, tarihi-kültürel değerlerini koruyup geliştirerek turizmin hizmetine sunmuş, etkin bir tanıtım ve pazarlama faaliyeti yürüterek sürdürülebilir turizmin yaşandığı bir turizm kenti haline getirmek ve Türkiye’yi turizm alanında lider konumuna getirmek için yasal her türlü çalışmayı yapmaktır.” şeklindedir.

Referanslar

Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şube Müdürü O. Keser ile 02.10. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: S. Z. Şahin); Çorum Valiliği (2008). Coğrafyası, Tarihi, Kültürü ve Edebiyatıyla Çorum. Çorum: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, No:2; Çorum Valiliği (2008). Çorum Kültür Envanteri. Çorum: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, No:3; http://dosim.gov.tr/assets/documents/2018.pdf, (Erişim tarihi: 25.10.2019); https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 28.10.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://corum.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 04.11.2019).