Çolaklı
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu
-
2020
Antalya şehir merkezinin doğusunda yer almaktadır. Diğer taraftan yerel yönetim düzeyinde bağlı bulunduğu Manavgat ilçesinin ise doğusunda yer almaktadır. Çolaklı, Antalya ve Manavgat arasındadır. Çolaklı Antalya şehir merkezine 50 kilometre, Manavgat ilçe merkezine 20 kilometre, Antalya Havalimanı’na ise 53 kilometre uzaklıktadır.
Çolaklı’da yerleşim Antalya’da bulunan birçok turizm merkezinin aksine eski zamanlarda başlamıştır. Çolaklı’nın tarihi MS II. yüzyıla dayanmaktadır. Çolaklı MS II. ve MS VII. yüzyılları arasında Bizans Devleti'nde egemenliğinde varlığını sürdürdü. Bu dönemde önemli bir yerleşim merkezi olarak varlığını korudu. Ancak MS VII. yüzyılın ortalarında Arapların akınlarına maruz kaldı. Bizans devleti Arap akınlarına karşı koyamadı ve Çolaklı yerleşim birimi boşaltıldı. Daha sonra Çolaklı’nın bulunduğu bölge Selçuklu devletinin egemenliği altına girdi. Selçuklu hâkimiyetine giren bölge tamamen Türkleşti Bölge Çolaklı ismini bu dönemde aldı. Bölge ismini buraya yerleşen Çolaklı aşiretinden almaktadır. Çolaklı daha sonra Osmanlı devleti egemenliğine girdi. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte Çolaklı Aşiret Muhtarlığı olarak varlığını devam ettirdi. 1952 yılına kadar aşiret muhtarlığı olarak varlığını devam ettiren Çolaklı, 1952 yılında Manavgat ilçesine bağlı bir köy muhtarlığı oldu. 1989 yılında ise Çolaklı belde oldu ve Çolaklı Belediyesi kuruldu.
Çolaklı beldesinin ekonomisi 1973 yılına kadar genel olarak tarım ve hayvancılığa dayalı olarak devam etti. Bölgede bulunan tarım arazilerinin göçebe yörük aşiretlerine tahsis edilmesi sonucu yörükler bu bölgede yerleşik hayata geçtiler. Sulama sistemlerinin kurulması sonucu bölgede tarım verimli olarak gerçekleştirildi. Ancak 1973 yılından sonra bölgede turizm faaliyetleri başladı. Bu faaliyetlerin yoğunlaşması ve Çolaklı’nın turizme elverişli olması nedeni ile 07.11.1985 yılında Çolaklı turizm merkezi olarak ilan edildi. Çolaklı’nın turizm merkezi olarak ilan edilmesinden sonra turizm yatırımları hızlı bir şekilde arttı. 2020 yılı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 59 konaklama işletmesi Çolaklı Turizm Merkezi’nde hizmet vermektedir. Turizm, Çolaklı beldesi için tarım ve hayvancılığın önüne geçerek en önemli gelir kaynağı haline geldi. Çolaklı yaz aylarında çok fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ancak gelen turistlerin büyük çoğunluğu büyük ve kompleks yapıdaki konaklama işletmelerinde tatillerini geçirmektelerdir. Bu nedenle gelen turistlerin belde ekonomisine katkıları dolaylı olarak gerçekleşmektedir. Söz konusu katkı konaklama işletmelerinin belde halkına istihdam sağlamaları ve yerel esnaftan hammadde almaları şeklinde gerçekleşmektedir.
Çolaklı beldesi kıyı turizmi merkezi olarak ilan edildi. Çolaklı beldesi kıyı turizmi açısından elverişli bir bölgedir. Bu doğrultuda Çolaklı’da 10 adet mavi bayraklı plaj bulunmaktadır. Söz konusu mavi bayraklı plajların birçoğu özel konaklama tesislerine aittir. Çolaklı halk plajı ise halka açık bir şekilde hizmet vermektedir. Ayrıca Çolaklı birçok doğal ve kültürel turizm çekiciliklerine yakın konumda bulunmaktadır.
Referanslar
Çolaklı Belediyesi (2020). https://web.archive.org/web/20080531053135 /http://www.colakli.bel.tr/, (Erişim tarihi: 14.08.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9669/ktkgb-ve-turizm-merkezleri.html, (Erişim tarihi: 14.08.2020); Mavi Bayrak (2020). http://www.mavibayrak.org.tr/tr/plajListesi.aspx?il_refno=7, (Erişim tarihi: 14.08.2020); Turizm Geliştirme Ajansı (2020). https://tga.gov.tr/search-hotel/ ?category_id=/, (Erişim tarihi: 14.08.2020); Wikipedia (2020). https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87olakl%C4%B1,_Manavgat, (Erişim tarihi: 14.08.2020).