Çevrimiçi Kanal Yönetimi
Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Online Tur Operatörü
-
2019
İnternette bulunma zorunluluğu, konaklama işletmeleri için yeni satış yöntemleri geliştirdiği gibi, online seyahat acentalarının ortaya çıkmasına da sebep oldu. Kuruluş amacı olarak yerel seyahat acentalarının görevini üstlense de, işleyiş olarak daha aktif ve değişken yönetim şekline sahiptir. Yerel seyahat acentalarının aksine, internet ortamında fiyat ve uygunluk, anlık değiştirilebilecek iki unsur olarak konaklama işletmelerinin karşısına çıkmaktadır. Zira konaklama işletmeleri stoklanamayan oda ve buna bağlı hizmetleri (öğün, transfer, masaj) satmaya çalışmaktadır. Pazarın durumuna ve eldeki kalan stok oda durumuna göre, çoğu işletme sabit fiyatlardan ziyade stok azaldıkça artan fiyat politikasını uygulamaktadır. Talep arttıkça azalan oda stoku, pazardaki fiyatı oranlı bir şekilde yukarı çekmektedir. Getiri yönetimi olarak da adlandırılabilecek bu durum, yerel seyahat acentalarının çalışma saatleri, kapalı olunan günler gibi sebeplerden dolayı pek uygulanabilir değildir.
Ancak konaklama işletmesinin ürün ve hizmetlerini internetten satmaya başlaması ile işletmeci satın alma talebini daha kolay hissetmeye ve yönetir hâle gelmeye başlamıştır. Oluşan taleplere karşı çevrimiçi pazarda konumlanmaları daha kolay ve gelir getiren bir hal almıştır. Her ülke pazarı (örneğin, Avrupa, Çin, Rusya) kendi çevrimiçi kanallarını ortaya çıkarmaya başladıkça, konaklama işletmeleri için katılabilecekleri birçok çevrimiçi satış kanalı ortaya çıkmıştır. Online seyahat acentaları internet üzerindeki varlıklarını sürdürebilmek için extranet adı verilen özel yazılımlar kullanmaktadırlar. İşletmeler, online seyahat acentalarının extranet sistemlerine bilgi, uygunluk ve fiyat yüklemekte, bunun karşılığında da rezervasyon formu veya daha önceden yapılmış rezervasyonların iptal formu kendilerine mail yolu ile gönderilmektedir. Daha önceden belirlenen periyotlarda online seyahat acentaları işletmelere komisyon faturası yönlendirmektedir. Ödeme olarak misafirler rezervasyon giriş gününden önce sanal kartlarını kullanarak işletmelere ödeme yapabildiği gibi, doğrudan online seyahat acentalarına da ödeme yapabilirler. Online seyahat acentalarına yapılan ödemelerde antlaşmaya bağlı olarak online seyahat acentaları ya komisyonu düşülmüş miktarlarda sanal kartlarla işletmeye ödeme yaparlar ya da daha önceden belirlenmiş periyotlarda faturalandırma ile mahsuplaşma yoluna giderler.
Konaklama işletmeleri çalıştıkları pazar ve kullanıcıların yoğun kullandıkları çevrimiçi satış kanalları ile iletişime geçip, çalışma prensipleri, ödeme, komisyon oranı, iptal şartları gibi temel maddeleri içeren kontrat imzalamaktadır. Çevrimiçi kanallar ile yapılan bu görüşmelerin çoğu yurtdışı menşeli olduğundan, e-posta ve telefon görüşmeleri üzerinden yürütülür, yani işletmeler çoğu zaman yüz yüze gelmezler. Bunun devamında online seyahat acentaları, işletmeye oda ve buna bağlı hizmetlerini tanımlayabilecekleri birer extranet kullanıcı adı ve şifre gönderir. Konaklama işletmeleri bu extranet modülü sayesinde işletmesinin tanıtımını, lokasyonunu, fotoğraflarını ve videolarını, satılacak ürün ve hizmetlerini tanımlayabilir. Çevrimiçi kanallar, bu exranet modülleri üzerinden yönetilmektedir. Tanımlama işlemlerinin akabinde, işletme politikalarına bağlı olarak fiyat yüklemesi gerçekleştirilir. Birçok online seyahat acentası, işletmenin satışa açıldığı günden itibaren başlayan ve ileriye dönük üç yıllık fiyatları sistemlerine tanımlamalarına olanak sunmaktadır. Bunun amacı, satın almaya niyetli kullanıcıların ileriye dönük planlamalarında, satışa açık oda ve fiyatlara ulaşabilmelerini sağlamaktır. Bu konaklama işletmeleri için ileriki tarihlere ait satışlar gerçekleşmesi açısından avantaj sağlasa da, iyi planlanmayan bir fiyat politikası sebebiyle ucuz fiyatla ileriki tarihlerdeki odalarını bloke ettirebilir.
Zira çevrimiçi kanal yönetimi, fiyat iadeli ve iadesiz olarak temel anlamda ikiye ayrılır. Bu ayrım işletmenin satılan ürünün fiyatını ne zaman alacağına karar verecek fiyat yapısını oluşturmasından geçer. İadesiz fiyatlar, en uygun fiyat (BAR) diye tabir edilen, işletmenin kapı satış fiyatından yapılan yüzde 5-10 aralığında indirimden oluşur. Böylelikle işletme belli bir oranda BAR fiyatından indirim yaparak rezervasyonun yapıldığı an, ücretini tahsil etme şansı elde ederek ileriye dönük oda satışlarından nakit girişi sağlar. İadeli satışlarda ise giriş gününe (işletmenin daha önceden belirlediği) beş, yedi veya 10 gün kalana kadar rezervasyonu yapan misafire iptal olanağı tanınır. Yapılan rezervasyonların gerçekleşmesi, yani ücretinin tahsili uygulanacak iyi bir değişken fiyat politikası ve pazardaki rakip analizi ile gerçekleştirilebilir. Çevrimiçi kanal yönetimindeki bir diğer önemli unsur da işletmenin doluluğuna göre kanallara oda uygunluğu belirlemesidir. Kanallar, tüm gün boyunca aktif çalıştıklarından iyi bir uygunluk kontrolüne ihtiyaç duyulur. Pazarın gelişmesi işletmeleri birçok kanal ile sözleşme imzalayıp, odalarını ve buna bağlı hizmetlerini bu kanallarda satışa açmasına yol açmaktadır. Pazarlama tekniği olarak belirli bir zaman satış yapmayan kanallarla çalışılmaya devam edilmelidir. Zira çoğu kanalda satış yapmasa bile internette bulunma temel amaç olarak benimsenmelidir.