Çelebi Yer Hizmetleri A. Ş.

Havayolu İşletmeciliği Havalimanı Yer Hizmet Sağlayıcısı

(İstanbul, 1958 – )

Çelebi Havacılık Holding'in bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Çelebi Havacılık Holding, havacılık sektöründeki şirketlerinde 10 binden fazla personel istihdam eden, iki kıta ve beş ülkede faaliyetlerini sürdüren sektörün güçlü isimleri arasında yer almaktadır. Çelebi, genel olarak yer hizmetleri (yer hizmetleri kavramı, havalimanlarına iniş yapan herhangi bir firmaya ait uçağın havalimanına inişi ve park yerine varışından itibaren bir sonraki seferi için hareket edinceye kadar geçen süredeki birçok faaliyetten oluşan hizmetler bütünüdür) kuruluşu olarak bilinse de diğer yer hizmetleri firmaları gibi kendi içerisinde birçok departmana ayrılan ve temel müşteri hizmetlerinin büyük bir kısmını gerçekleştiren bir kuruluştur. Çelebi, havalimanlarında yer hizmetleri, kargo ve antrepo işlemleri ile birlikte denizyolu liman işletmeciliği ve gıda alanlarında da hizmet vermektedir. Çelebi Yer Hizmetleri’nin Havalimanları Servisleri Yönetmeliği çerçevesinde müşterilerine sunduğu hizmetlerdir.

Türkiye’de yer hizmeti işletmelerine üç farklı çalışma ruhsatı verilmektedir. Bu ruhsatlar, A, B ve C sınıfı olmak üzere üç grupta sınıflandırılmaktadır. Türkiye’deki havalimanlarında, yer hizmetleri faaliyetleri toplam 45 firma tarafından yürütülmektedir. Bu firmaların 26’sı; C grubu, 16’sı; B grubu ve üçü; A grubu şirket olarak hizmetlerini sürdürmektedir. C Grubu firmalar, havayolu firmalarına ikram, uçuş operasyonu, uçak güvenlik hizmeti, temsil, yönetim ve gözetim hizmeti sunmakla yetkilidir. B grubu firmalar, kendi uçaklarına yer hizmeti veren kuruluşlardır. Son olarak içerisinde Çelebi, TGS ve HAVAŞ yer hizmetleri firmalarının yer aldığı A grubu firmalar ise havayolu taşımacılığı yapan kuruluşlara genel olarak yer hizmetlerini sunmaktan sorumludurlar. Her üç kategoride yer alan toplam 45 firmada yaklaşık 15 binden fazla personelin istihdam edildiği bilinmektedir.

Referanslar

Eski, S. & Tasus, H.S. (2018). Havaalanlarında Sunulan Yer Hizmetlerinin Avrupa Ekonomisine Etkisi: Türkiye, Almanya ve İngiltere Uygulamaları, Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(1): 56-83; https://www.celebiaviation.com/tr/global-network/celebi-in-turkey, (Erişim tarihi: 28.07.2019); Macit, A & Göçer, S.G. (2017). Havayolu Tedarikçilerinin HavayoluHavayolu Müşterileri İle İlişkileri: Balık-Kılçık Modeli, Journal Of Emerging Economies And Policy, 2(1): 1-14; Oylumlu, A.K. (2016). Havacılık İşletmelerinde Yer Hizmetleri Alanında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.