Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
-
2019
Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi neticesinde kuruldu. Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Müdürlüğün kültür envanterleri arasında yer alan Çankırı Müzesi Kastamonu Valisi Enis Paşa zamanında 1321 H/(1905 M) yılında İsmail kalfa tarafından inşa edilen Çankırı Hükümet Konağı ve adliye binası olarak kullanılan yapıda hizmet vermektedir. Bunun dışında yöre mutfağı (toyga çorbası, dutmaç çorbası sarmısaklı et, yaran güveci, keşkek, efelek sarması, gömme, miyaneli tatlı, yumurta tatlısı, Çankırı hoşmerimi nokul, çerkeş lokumu, iri hamur, cızlama, tava çöreği, kızılcık ekşisi gibi), UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde 2010 yılında yer bulan Geleneksel Sohbet Toplantıları kapsamındaki Çankırı Yâranı yer almaktadır.
Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise kış sporları turizmi, at biniciliği, av turizmi, inanç turizmi, mağara turizmi, yayla turizmi, dağcılık, yamaç paraşütü, sportif olta balıkçılığı yürüyüş faaliyetleridir. Taş Mescit olarak bilinen Cemalettin Ferruh Darülhadisi, Büyük Camii (Ulu Sultan Süleyman Camii), Çivitçioğlu Medresesi, Buğday Pazarı Medresesi, Çankırı Araştırmaları Merkezi binası (Kurtuluş Savaşı Hastane Binası) Çankırı Kalesi ve Karatekin Bey Türbesi, Saat Kulesi, Çankırı Müzesi, Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi, Beşdut Kaya Mezarları, İndağı Kaya Mezarları ve Salman Höyük, Sakaeli Kaya Mezarları ve Peribacaları, Hüyük Yeraltı Şehri (2005 yılında tespit ve tescil edilmiştir), Koca Meşe (400 yaşında olup, anıt ağaç olarak tescil edilmiştir), Hitit döneminden günümüze yararlanıldığı tahmin edilen yurdumuzun en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu yöredeki Çankırı Tuz Mağarası (Çankırı Belediyesi sorumluluğunda ziyarete açıktır), Ilgaz Dağları ve Kış Sporları Merkezleri, Kırkpınar Yaylası başta olmak üzere, Serçeler, Bozan, Osmangölü, Mülayim, Saraycık, Tepelice Yaylaları, İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı (01.11.2018 tarihinde 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun üçüncü maddesi gereğince Cumhurbaşkanlığı’nca milli park olarak ilan edildi) Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün turizm envanterinde yer alan çekim merkezleridir.
Müdürlüğün öne çıkan faaliyetleri arasında restorasyon çalışmaları, Çankırı Belediyesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile ortak proje faaliyetleri yer almaktadır. Müdürlüğün bu bağlamdaki vizyonu “Çankırı’nın doğal, kültürel ve tarihi değerlerini sürdürülebilirlik perspektifi içinde ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, tanıtmak, farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonunu sağlayarak çok çeşitli turizm imkanlarını sağlık, eğitim, vb. farklı sektörel kullanımlarla bir arada sunulabilen alternatif turizm odaklı gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişmeyi kolaylaştırmak; pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek, dinamik kültür ve turizm politikaları ile Çankırı’nın turizminden alacağı payı artırmaktır”.
Referanslar
Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı N. Acar ile 18.11.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: M. Kara); https://cankiri.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019); acentabul.kultur.gov.tr, Erişim tarihi: 01.11.2019); Kara, M. (2006). Çankırı’nın Turizm Potansiyeli ve Çankırı Yâranı’nın Turizme Kazandırılması, Çankırı Araştırmaları Dergisi 1 (1): 271–81; Kara, M. ve Tokmak, C. (2009). Yöresel Yemeklerin Turizm Açısından Önemi ve Çankırı’da Yiyecek-İçecek Hizmeti Sunan İşletmelerin Yöresel Yemekler Konusundaki Yaklaşımları, Çankırı Araştırmaları Dergisi 4 (4): 263–73.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://cankiri.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/cankiri/genelbilgiler, (Erişim tarihi: 19.11.2019).